Nagyberek

IBA kód: HU06

Megye: Somogy
Földrajzi koordináták: 46.44 É, 17.33 K
Tenger feletti magasság: 103-120 m
Terület: 19 400 ha
Kritérium: A1, A4i, B1i, B2

Élőhelyek: gyepek (50%), mesterséges élőhelyek (16%), vízi élőhelyek (14%), erdők és facsoportok (10%), bokrosok (10%).

Földhasználat: mezőgazdaság (50%), vadászat (35%), turizmus és üdülés (10%), halászat és akvakultúra (5%).

Veszélyeztető tényezők: a madarak zavarása (A), lecsapolás (A),halászat és akvakultúra (B), gátak, csatornák, duzzasztók építése (B), infrastruktúra fejlesztése (B), üdülés, turizmus (C), ismeretlen (C).

Védettség: részleges.
Területleírás
A nemzetközi jelentőségű madárélőhely aBalatontól délre Balatonkeresztúr és Boglárlelle között terül el.Magába foglalja a Fehérvíz-láp, a Nagy-berek és az Ordai-berekterületét és ennek részeként az Irmapusztai-halastavat is. Rosszlefolyású lápos, mocsaras terület réti talajjal és öntésföldekkel. Mamár gyakorlatilag nincs élő kapcsolatban a Balatonnal. A gyengetermőképességű területet sűrűn behálózzák a lecsapoló csatornák. Aterület nagy részén gyenge minőségű szántók, manapság inkább már csakparlagterületek találhatók. A mélyebb fekvésű, nehezen vízmentesíthetőrészeken nemesnyár, és helyenként fűz, illetve éger ültetvények, vagymocsaras területek és nedves rétek találhatók. A területen szántóföldinövénytermesztés, szarvasmarha legeltetés, erdőgazdálkodás, vadászat és tógazdasági halászat folyik.

Madártani jelentőség
Eddig több mint 200 madárfajt regisztráltak a területen. Mind a fészkelő, mind a vonuló vízimadarak számára fontos.

Természetvédelmi kijelölések
1 537 hektár a Nagybereki Fehér-víz TT része. Emellett az önkormányzatok is védetté nyilvánítottak kisebb területeket.

Természetvédelmi kérdések
A terület élővilágát nagymértékbenkárosította a lecsapolás, aminek hatására a nedves területekbeszűkültek. A megmaradt nedves rétek kaszálásának és legeltetésénekfelhagyása miatt erősen terjeszkedik a magas aranyvessző (Solidagogigantea). A természetes és féltermészetes élőhelyeket az égetés isveszélyezteti. A nyomvonalvezetés függvényében az M7 autópályamegépítése is veszélyeztetheti a területet. A terület természeti értékeinek feltárását a Dél-Balatoni Természetvédelmi Csoport végzi.

Minősítő fajok:
nagy kócsag (Egretta alba)
vetési lúd (Anser fabalis)
nyári lúd (Anser anser)
nyári lúd (Anser anser)
cigányréce (Aythya nyroca)