Az MME történetének fontosabb állomásai

1974. január 6-án 200 taggal megalakult a Magyar Madártani Egyesület (MME), amely az eltelt évtizedek alatt Közép-Kelet-Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé vált. Napjainkban 10.000 tag, több ezer önkéntes segíti az MME tevékenységét, amely az elmúlt kötel fél évszázadban jelentősen hozzájárult a hazai természetvédelem megerősödéséhez is.

történet

1974

Something in English. Megalakul az MME. Az első évben 17 helyi csoport alakult. Indulnak az MME táborok.
MME alakuló ülés képek

1976

Irodát nyitunk, elkészül részletes munkatervünk. Ez évtől az MME irányítja a madárgyűrűzést Magyarországon.
Megalakul a Ragadozómadár-védelmi Szakosztály

1977

Már 31 helyi csoport működik. Megjelenik a Madártani Tájékoztató. Éjjel-nappali fészekőrzést szervezünk a veszélyeztetett ragadozómadár-fészkek védelmére.

1978

Létrehozzuk a Madárvédelmi Alapot. Megnyitjuk az első madárvártát.

1979

A gyurgyalag védelmének évével elindul az Év madara programunk. Chernel István-emlékérmet alapítunk.
A lakosság megszólításával új alapokra helyezzük az MME tevékenységét. 

1980

A fehér gólya védelmének éve, ami országosan olyan nagy sikert arat, hogy a programot a következő évre is kiterjesztjük.

1981

A fehér gólya védelmének 2. éve.
Az ifjúság természetvédelmi szemléletének formálása kiemelt cél. Ennek érdekében indítjuk útjára a Madarász suli programot és hálózatfejlesztést.

1982

A fecskék védelmének éve. Megrendezzük az MME I. Tudományos Ülését Sopronban.

1983

A fecskék védelmének 2. éve. Megindítjuk a Legkedvesebb madaraink című kiadvány sorozatot.

1984

A cinegék védelmének éve. Petényi Salamon János-emlékérmet alapítunk. Megjelenik a Magyarország fészkelő madarai c. könyv.

1985

A gyöngybagoly védelmének éve. A Költő utcai irodába költözünk, már 16 alkalmazottal. Megalakul a Vízimadár-védelmi Szakosztály, elnök dr. Sterbetz István, elnökhelyettes dr. Faragó Sándor (Sopron) és dr. Kovács Gábor (Nagyiván), titkárok dr. Kárpáti László (Sopron) és Molnár László (Fülöpháza). A szakosztály irattára a Fülöpházi Madárvártán működik, a tagságot a vízi és pusztai fajokról, szinkronjelentésekről tájékoztató "Oxyura" kiadvány 1986-tól jelenik meg.

1986

A túzok védelmének éve. Ekkor alakulnak az első nemzetközi kapcsolatok. Megrendezzük a II. Tudományos Ülést Szegeden, felvesszük a kapcsolatot a WWF-fel.

1987

A fogoly védelmének éve. Az MME a házigazdája a madárvédelmi világszervezet európai konferenciájának (Visegrád). Ebben az évben indítjuk az első, nem madarakkal kapcsolatos programokat (füves puszták, ártéri erdők védelme).

1988

A kuvik védelmének éve. Somogy megyei Helyi Csoportunk Önállóvá válik. Megvásároljuk az első "magán" (egyesületi) rezervátumot (Boronka). Pro Natura díjat kap az egyesület.

1989

A búbosbanka védelmének éve. Elindítjuk a szabadtéri túzokvédelmi programot. Európa-díjat kapunk az Angol Királyi Madárvédelmi Társaságtól (RSPB).

1990

A búbosbanka védelmének 2. éve. Bejegyzik az egyesület új nevét (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), ami a második rendkívül fontos mérföldkő egyesületünk életében.

1991

A szalakóta védelmének éve. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) felveszi az egyesületet a tagjai közé. Az első év amikor az Országgyűléstől támogatást kapunk működésünkhöz. Megrendezzük a III. Tudományos Ülést Szombathelyen.

1992

A vörös vércse védelmének éve. Létrehozzuk a "Természet Szolgálatában Alapítvány"-t. A túzokvédelemre jelentős támogatást kapunk az Európai Közösségtől (PHARE-program). Elindítjuk a Monitoring Központot a Ritka és Telepesen Fészkelő madarak Monitoringja (RTM) programmal. A Madarász suli (1981) mintájára elindul a Madarász ovi program is.

1993

A barátposzáta védelmének éve. Újjáalakul a madárvédelmi világszervezet (BirdLife International), melyben Magyarországot továbbra is az MME képviseli. Halastavakat vásárolunk. 100 éves a Madártani Intézet.

1994

A fehér gólya védelmének éve. Útjára indul a Madártávlat magazin. Több mint 6000, rendszeresen tagdíjat fizető tagunkkal, 46 dolgozóval, 15 terepjáróval, 1 központi és 3 helyi irodával, saját tulajdonú ingatlanokkal szolgáljuk a madár- és természetvédelem ügyét. Kidolgozzuk természetvédelmi stratégiánkat. Elindítjuk a Rákosi vipera-védelmi programot. Az MME Feketególya-védelmi programja bekapcsolódik a faj színes gyűrűzési programjába.

1995

A fülemüle védelmének éve. Megrendezzük a IV. Tudományos Ülést Nyíregyházán.

1996

A vörösbegy védelmének éve.

1997

A harkályok védelmének éve.

1998

A harkályok védelmének 2. éve. Kiemelten közhasznúvá válik az egyesület. Elindítjuk a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) programot. Létrehozzuk az MME Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálatot.

1999

A fehér gólya védelmének éve, mely egyben a 25 éves évforduló jegyében telik el. Megrendezzük az V. Tudományos Ülést Budapesten.

2000

A kerecsensólyom védelmének éve. Elkészül és bemutatásra kerül egy 52 perces film az egyesületről, amely összefoglalja eddigi tevékenységünket, bemutatja céljainkat. A Tiszán februárban levonult cianid- és a később érkező nehézfém-szennyeződés után életre hívott, az élővilág állapotát monitorozó rendszer kiépítése indul meg, melynek munkáit a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága fogja össze. A munkába az MME is bekapcsolódik. A szándékos madárpusztítások (illegális vadászat, mérgezés, csempészet, védett madarak tartása) ellen irányul a szlovén, szlovák és cseh BirdLife partnerekkel közösen indított "Joining Europe Againist Bird Crime" elnevezésű program.

2001

A bíbic védelmének éve. Társadalmi támogatásunkat jól tükrözi az 1%-ból kapott 9 millió forint. Az olasz vadászok által okozott madárpusztítások kapcsán a társadalom szemében a madárvédelem jelentősége felértékelődik. Márciusban rendezzük meg a Bird Numbers 2001 nemzetközi madár-monitoring konferenciát.

2002

A sárgarigó védelmének éve. Közreműködünk a Különleges Madárvédelmi területek kijelölésében, 4 éves parlagisas-védelmi programot indítunk az EU LIFE programjának támogatásával. Egyesületünk szervezi Európában a Nemzetközi Madármegfigyelő Napokat. Natura 2000 vándorkiállítást szervezünk, elindítjuk a Madárbarát kert programot.

2003

A pacsirták védelmének éve. 10 éves a Madártávlat c. folyóiratunk. Nemzetközi ragadozómadár-védelmi konferenciát szervezünk.

2004

A rozsdafarkúak védelmének éve. Elindul a 4 éves túzokvédelmi és rákosivipera-védelmi LIFE programunk. Megrendezzük a VI. Tudományos Ülést Debrecenben. Megújul, színessé válik a Madártávlat magazin. A Bajai Ifjúsági Természetvédelmi Egyesülettel és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal közösen, a Gemenc Zrt. támogatásával, megrendezzük a IV. Feketególya-védelmi Világkonferenciát.

2005

A parlagi sas védelmének éve. A személyi jövedelemadó 1% felajánlásokból az MME 14,5 millió Ft-ot kap. Elindul a www.golya.mme.hu lakossági gólya oldal.

2006

A tövisszúró gébics védelmének éve. Elindulnak a 4 éves kékvércse-védelmi, a kerecsensólyom-védelmi, és Pannon gyepek élőhely kezelése Magyarországon LIFE programok. Az MME életének harmadik szervezeti mérföldköveként elkezdődik az egyesület működési struktúrájának átszervezése, a központi irodán belül megalakul a társadalmi kapcsolatok osztály, mely az egyesület kommunikációs, tagnyilvántartási, napi madárvédelmi, adományszervezési, környezeti nevelési, kiadvány és közösségi program szervezési tevékenységeit koordinálja. A személyi jövedelemadó 1% felajánlásokból az MME 13,5 millió Ft-ot kap.

2007

A mezei veréb védelmének éve. Az előző évben megkezdett szervezetfejlesztési munka keretében elkészül a dürgő túzok kakast megtartó, de megjelenésében frissített logó, elindul az arculat és az új honlap tervezése. Az előző évben megalakult társadalmi kapcsolatok osztály szervezi az 1% kampányt, melynek eredményeként 30%-al több, 17,5 millió Ft adó felajánlást kap az MME. Elindítjuk a jelvényadomány-gyűjtő kampányunkat.

2008

A kanalasgém védelmének éve. Az új szervezeti és működési szabályzat tervezésének részeként a központi irodán belül létrejön a természetvédelmi, valamint a gazdasági és szervezési osztály. Elkészül az MME egységes megjelenésű, a tevékenységeinket bemutató szórólap-sorozat első 16 eleme, amit országszerte terjesztünk helyi csoportjainkon és partnereinken keresztül. Elkészül a Nomenklator - Magyarország madarainak névjegyzéke új kiadása, és két kiadásban is megjelenik az egyesület vidékfejlesztési koncepcióját bemutató Madárbarát településfejlesztés c. könyv. A magyar madárgyűrűzés centenáriuma, melynek keretében folyik a 100 év munkáját bemutató madárgyűrűzési atlasz megírása. A személyi jövedelemadó 1% felajánlások aránya ismét majd' 30%-al növekedett, és immáron 22,5 millió Ft-ot tesz ki. Megrendezzük a VII. Tudományos Ülést Baján.

2009

A kék vércse és a vetési varjú közös védelmének éve. A program folytatásaként elindul az 5 éves rákosi-vipera védelmi LIFE+ programunk, melynek első köre bekerül az 5 legjobb LIFE program közé Európában. Elkészül az MME új szervezeti és működési szabályzata, arculata, és a régi címen elindul az egyesület megújult honlapja. A személyi jövedelemadó 1% felajánlások aránya az előző évhez képest újabb 16%-al növekszik, és immáron 26 millió Ft-ot tesz ki. Az MME bolt felköltözik a központi irodába, és márciustól a csomagküldési szolgáltatás mellett heti két napos - kedd-szerdán - nyitva tartással fogadja a vásárlókat. December 31-ével lezárul a Kék vércse védelmi LIFE program. A Kossuth Kiadó gondozásában az év végén megjelenik a hazai madárgyűrűzés száz évét bemutató, centenáriumi Magyar madárvonulási atlasz.

2010

A fecskék védelmének éve, ennek keretében - a gólya mintájára - márciusban elindul a lakossági fecskefigyelő oldal. Első alkalommal működtetünk füsti fecske fészek webkamerát is, amit az interneten, a honlapunkon keresztül bárki elérhet, megnézhet. Hagyományteremtő céllal első alkalommal rendezzük meg a Dr. Szép Tibor által kitalált Tokaji partifecske hajózás programot. Június végén befejeződik a Pannon-gyep védelmi LIFE program. A személyi jövedelemadó 1% felajánlás meghaladja a 30 millió Ft-ot. Tavasszal elindul az MME Facebook oldala, október 20-án pedig az egyesület MMEBirdLifeHungary YouTube csatornája.

2011

Az év madara a széncinege. Áprilisban megrendezzük a nemzetközi "Elektromos szabadvezetékek és madárpusztulás Európában” konferenciát, valamint a BirdLife International európai és közép-ázsiai szervezeteinek találkozóját. Az Elnökség döntése alapján, három fajból (egerészölyv, fekete rigó, vörös vércse), a honlapon történő szavazással  a lakosság választhatja meg 2012. év madarát, ami így az egerészölyv lett. A május végi küldöttközgyűlésen új elnökséget választanak a küldöttek a 2011-ben lejáró mandátumú, 2006-ban választott elnökség helyett. Augusztusban első alkalommal rendezzük meg a két napos Balatoni hattyú road show lakossági bemutató gyűrűzési programot. Elindul az odú és a gyöngybagoly webkameránk is. Az év folyamán az Európai Unió elfogadja a parlagisas-védelmi program kapcsán benyújtott, 2012. január 1-én induló HELICON LIFE+ pályázatunkat. A hagyományosan november végén tartandó Tanácsadó Testületi Ülést az Elnökség 2012. január végére teszi át.  A téli szám megjelenését követően Ujhelyi Péter lemond a Madártávlat főszerkesztői posztjáról.

2012

Az év madara az egerészölyv. Január 1-én elindult az a parlagisas-védelmi LIFE+ program, melynek célja a ragadózómadár mérgezéses esetek visszaszorítása. A Madártávlat főszerkesztői posztját január 1-től Orbán Zoltán, az MME társadalmi kapcsolatok igazgatója veszi át Ujhelyi Pétertől. A 2011. november végéről erre az évre áttett Tanácsadó Testületi Ülésre január végén kerül sor. Május 4-én megalakul az MME Emlősvédelmi Szakosztálya. A Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály elindítja az "Év hüllője" / "Év kétéltűje" programot, melynek első akciójaként 2012. év hüllője a lábatlangyík lett. A 2012. április 15 - május 15. közötti internetes szavazáson a lakosság a gyurgyalagot választja 2013. év madarául. Az éves Küldöttközgyűlésre a Fővárosi Állat- és Növénykert helyett a TIT Stúdióban kerül sor május 19-én. Október 3-án köszöntjük a 10 éves jubileumát ünneplő Madárbarát kert program 5 000. regisztrált tagját.

2013

Az év madara a gyurgyalag volt. 2013 egészét áthatotta az illegális madárpusztítások elleni munka itthon és nemzetközi színtéren egyaránt. Sajnálatos egybeesés hívta fel a hazai problémára a figyelmet, amikor az általunk szervezett nemzetközi mérgezésellenes műhelytalálkozót követően újabb nagyszámú pusztulásra derült fény. Mérgezésellenes Akciótervet dolgoztunk ki és nemzetközi szinten is részt vettünk hasonló tervek elkészítésében a Bonni és Berni természetvédelmi egyezmények keretében. Külföldi példák alapján kiképeztünk egy méregkereső kutyát, Falcot, aki térségünkben először állhatott a természetvédelem szolgálatába. Az év végével zártuk az osztrák partnerekkel lebonyolított Európai Uniós támogatású LIFE programunkat a rákosi vipera védelme érdekében. Részt vettünk olyan fontos stratégiai dokumentumok kidolgozásában és véleményezésében, mint a Nemzeti Természetvédelmi Alapterv és a Biodiverzitás Stratégia, továbbá Brüsszelben és Budapesten is felléptünk a természetkímélő mezőgazdaság érdekében.

2014

Az év madara a túzok volt. Különleges év volt ez szervezetünk életében. A Fővárosi Állat- és Növénykert Barlang termében 40 évvel ezelőtt 200-an gyűltek össze, hogy megalapítsák a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet, 2014-ben fennállásunknak 40. évfordulóját ünnepeltük.  Egyesületünk alapítása óta több mint 35 ezren lettek szervezetünk tagjai, sok tízezren támogatói és ma napi szinten kb. 70000 emberrel állunk kapcsolatban. Országszerte számos programot szerveztünk, ahol találkozhattunk és, ahol büszkék lehettünk a közösközösen eredményeinkre. Kezdve a születésnapi rendezvénnyel január 6.-án és befejezve a Tatai Vadlúd Sokadalom MME sokadalmával. Új kihívásaink is keletkeztek:  nemzetközi projektre sikerült Európai Uniós támogatást szereznünk, aminek keretében a szalakóta védelméért dolgozhatunk, valamint a Madáratlasz Programba is teljes erővel belevágtunk.

2015

Az év madara a búbosbanka volt. Lezárult egyesületünk életének egy szakasza, amely az elmúlt 5 éves elnökségi ciklust jelenti. Az 5 éves stratégiánkba összesen 30 fejezetben 266 tevékenységet fogalmaztunk meg magunknak erre az időszakra. A terv értékelése során azt állapítottuk meg, hogy a tevékenységek 61%-át sikeresen meg tudtuk valósítani vagy akár az elvárt eredményeket meg is haladtuk, 26% esetében elértünk valamilyen eredményt, de elmaradtunk a kitűzött célunktól és csupán 13% volt olyan tevékenység, aminek megvalósítása nem volt sikeres. Mezőgazdasági Munkacsoportunk számos a magyar föld sorsát befolyásoló kérdéssel szembesült. A hosszú távú veszélyekre hívtuk fel a figyelmet az Állj ki a magyar természetért! kampány, melyben több nagy természetvédelmi szervezettel együttműködve jeleztük aggodalmunkat a védett földterületek tervezett eladása kapcsán.

2016

Az év madara a haris volt. Egyesületünk májusban új Elnökséget választott, és új stratégiát tervezett, amelynek középpontjában az ember áll. Stratégiánk szerint többet kell tennünk az oktatás, ismeretterjesztés, önkéntes tevékenységek elősegítése terén. Az illegális madármérgezés elleni Helicon Life programunk sikeresen zárult. Két Svájci Alap által támogatott programjaink is sikeresen zárultak, hozzájárulva a Natura 2000 területekről alkotott ismereteink növeléséhez. Elkészült honlapunk Tudástár menüpontja ami magába foglalja a Magyarország madarai, Magyarország kétéltűi és hüllői, Natura 200 területek aloldalakat. Létrejött a gyerekhonlapunk a www.csipogo.hu. Elkészült két mobiltelefonos applikáció is „Madárhatározó” és "Hüllőhatározó" néven, ami segíti a felhasználókat a látott állatok beazonosításában.
 

Az egyesület megköszöni annak a több tízezer embernek, egykori és mai tagtársunknak a közreműködését, aki az elmúlt harminc évben támogatta a madárvédelmet hazánkban! Egyben kérünk minden természetszerető embert, hogy ismerkedjen meg céljainkkal, és vegye fontolóra ennek a nagy múlttal rendelkező, Magyarországon alapított társadalmi szervezet támogatását! Védjük együtt hazánk természeti értékeit, legyen Ön is tagunk!