Letölthető anyagok

Az MME kiemelten fontos feladatának tartja, hogy kézikönyvként és oktatási segédanyagként egyaránt alkalmazható, szabadon hozzáférhető, INGYENESEN LETÖLTHETŐ kiadványokkal is segítse az önkormányzatokat, szakembereket,  közoktatási intézményeket.

Madártávlat magazin

A Madártávlat az MME negyedévente, évszakonként megjelenő színes magazinja, melynek közérthető formában, ugyanakkor tudományos igényességgel megírt madár- és természetvédelmi cikkei érdekes és hasznos olvasmányt jelentenek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Madártávlat magazin legfrissebb, és régebbi számai megtekinthetők az archívumban >>.

Játékok

Rejtvényfüzet kicsiknek és nagyobbaknak

Ki nevet a végén? (mezők-szántók madarai) - társasjáték

Énekesmadarak - kártyajáték

Ragadozó madarak - kártyajáték

Memóriajáték - emlősök

Tojás poszter

Színes madarak - tátika/sótartó

Gyógynövények - tátika/sótartó

Emlős lábnyomok - tátika/sótartó

Kognitív kapkodó

Téli madáretetés

A letölthető anyagok módosítására kizárólag az MME előzetes beleegyezésével van lehetőség. 

Téli madáretetés poszter kék - jpg
Téli madáretetés poszter világos - jpg
Téli madáretetés poszter kék - vágóéllel nyomtatásra
Téli madáretetés poszter világos - vágóéllel nyomtatásra
Téli madáretetés poszter kék - vágóél nélkül nyomtatásra
Téli madáretetés poszter világos - vágóél nélkül nyomtatásra

Étlap A4
Étlap A3

Téli madárbarát teendők

Év madara plakátok

Tengelic 2017 B2
Tengelic 2017 A3
Tengelic 2017 A4
Haris 2016 B2
Haris 2016 A3
Haris 2016 A4
Búbosbanka 2015 B2
Búbosbanka 2015 A3
Búbosbanka 2015 A4
Túzok 2014 B2
Túzok 2014 A3
Túzok 2014 A4

 VII. MAVIR Madárvédelmi Konferencia (2016. november 7-8.)

Előadások: Madarak és vezetékek

Előadások: Madarak és mérgek

A fehér gólya és védelme

A fehér gólya nem csak a magyar nép kedvelt madara, hanem elterjedési területe nagy részén szeretik az emberek és különféle hiedelmeket is kötnek hozzá. Az átlagemberek mellett az ornitológusok is fokozott figyelmet fordítottak és fordítanak a fehér gólyára egész Európában. Célunk az volt, hogy összefoglaljuk a fehér gólyával kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hazai ismereteket,segítséget adjunk a faj gyakorlati védelméhez, ötleteket nyújtsunk a megtelepítéséhez. Új témaként jelenik meg viszont kiadványunkban az internetes alkalmazások lehetőségének ismertetése és a környezeti nevelés, amelynek fontos „szereplője” a fehér gólya, és amely nélkül a gólyavédelem sem működhet.

A fehér gólya és védelme

Natura 2000

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) konzorciumi partnereként támogatásban részesült a Svájci-Magyar Együttműködési Program 4. prioritási területének pályázati felhívásán, az „Égigérő tanterem” című SH/4/10 azonosítószámú pályázat keretében. 2013. januárjában befejeződött az MME Natura 2000 és gyakorlati természetvédelem (gyakorlati madárvédelem) témaköröket érintő tananyagfejlesztési tevékenysége. Az alábbiakban letölthető két dokumentum óvoda- és iskolapedagógusok, erdei óvoda és erdei iskola szolgáltatók számára segít feldolgozni a két témakört.

 

Madárbarát kert program Power Point előadások

Az ötrészes, projektorral vetíthető, pdf. formátumú Power Point előadás ideális téma iskolai, szakköri, oktatóközponti, erdei iskolai foglalkozásokhoz:

  1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk (letöltés >>)
  2. rész - Itató és porfürdő (letöltés >>)
  3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek (letöltés >>)
  4. rész - Téli madáretetés (letöltés >>)
  5. rész - Más fajok védelme (letöltés >>)

Az előadás jól illeszthető az MME bolt által forgalmazott Madárbarát mintakert tanösvényhez, amiről itt tájékozódhat >>

 

A kőműves méhek élete és védelmük lehetőségei könyv

Az angol nyelvű munka a kőműves méhek, a darázsgarázsok leggyakoribb lakóinak életmódját és védelmük lehetőségeit mutatja be sok fotóval. A letölthető könyv olvasása a biológiai, természetvédelmi ismeretek mellett jó alkalom az angol szaknyelv tanulására is (letöltés >>).

 

 

Madárbarát településfejlesztés könyv

Az MME Madárbarát településfejlesztés koncepciója a napi madárvédelmi tevékenységekre és a közösségi programokra építhető, egymással összefüggő és egymást erősítő oktatás- és turizmusfejlesztési lehetőségeket mutatja be. 

Madárbarát településfejlesztés

A képre kattintva pdf formátumban elérhető a teljes kiadvány

Közoktatást segítő intézmények a fenntarthatóság-pedagógiában könyv

A környezeti nevelést továbbgondoló fenntarthatóság-pedagógia hazai bevezetése számos kihívással, nehézséggel küzd. A könyv a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégiához illeszkedve mutatja be, hogy a fenntarthatóság nevelési vonatkozásainak megvalósításában milyen szerepe van az óvodán és iskolán kívüli helyszíneknek (letöltés >>).  

 

Természetismereti tanösvények Budapesten könyv (2018)

 

 

Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia 3. kiadás

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület gondozásában készült el és jelent meg digitális formában a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia legújabb kiadása, amit minden magyar pedagógusnak érdemes megismernie és használnia mindennapi munkájában (letöltés >>).

 

Madarak és légvezetékek kiadvány

Kiadványunkban a madarak és légvezetékek konfliktusát elemezzük Magyarországon a 2010. évi ismereteink tükrében. A kiadvány első része részletesen feltárja a madarak légvezetékek mentén történő pusztulásának problémakörét, és bemutatja az elmúlt évek kiterjedt felméréseinek eredményeit. A második rész foglalkozik a megoldási lehetőségekkel, bemutatva a légvezetékek mentén történő madárvédelem eddigi gyakorlatát, valamint részletezi a jövőre vonatkozó javaslatokat és lehetőségeket (letöltés >>).

 

 

 

Természetbarát gyepgazdálkodás poszter

A plakát jól használható (kivetítve és kinyomatva egyaránt) Natura 2000 és természetvédelmi foglalkozásoknál, mivel játékos formában összefoglalva mutatja be azokat az természetkímélő agrármódszereket, melyek a gazdálkodás fenntartása,sőt, igénye mellett segítik a gyepek biológia sokféleségének megőrzését, visszaállítását (poszter letöltése >>).

 

 

 

Szórólapok, szóróanyagok, ajándék kiadványok 

Az MME a letölthető anyagok mellett a lehetőségei mértékében ingyenes szórólapokkal, szóróanyagokkal is segíti az érdeklődőket. Az intézményeknek érvényes tagsági viszony mellett, limitált mennyiségben áll módunkban szóróanyagot biztosítani.

 


Kiadványaink nemcsak a programjaink között segítenek eligazodni, de akár oktatási
segédanyaként is használhatóak (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Oktatási segédanyagként is alkalmazható szórólapok

Szórólapjaink kaleidoszkópszerűen bemutatják az MME faj-, terület- és mindennapi madárvédelmi, környezeti nevelési, közösségi programjait. A szórólapok közérthetően, rengeteg színes fotóval nemcsak az egyes tevékenységeket szemléltetik, de ötleteket is adnak az intézmények oktatásfejlesztéséhez:

DM print anyagok

Ajándék szóróanyagok vetélkedőkhöz, versenyekhez

Az oktatási segédanyag szórólapok mellett a praktikus vagy a gyerekek által kedvelt matricák, könyvjelzők, kártyanaptárak ideális ajándékok házi versenyek, vetélkedők résztvevői számára. Az intézményeknek érvényes MME tagsági viszony mellett, limitált mennyiségben áll módunkban szóróanyagot biztosítani.

 

Közösségi rendezvények plakátjai

Ezek a plakátok az MME országos rendezvényeihez kapcsolódó helyi szervezők munkáját segítik azzal, hogy az üresen hagyott időpont, helyszín és szervező mezőket kitöltve lehetővé teszik a helyi résztvevő toborzást.

 

Kapcsolódó oldalak

 


Amennyiben érdekli az óvodákban és iskolákban, a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

 

 

-

 

 

-