A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása

A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája, hiszen egyesületünknek az 1%-os felajánláson kívül kizárólag lakossági adományok és pályázati források állnak rendelkezésére.

NÉV: MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET
ADÓSZÁM: 19001243-2-43

Mire fordítja az MME adója 1%-át?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei és önkéntesei évente 10 000 odút helyeznek ki és kezelnek. Mit jelent ez?

 • Karbantartjuk az odúkat (kitakarítjuk az elhasználódott fészekanyagokat, kifestjük az odúkat, ellátjuk őket bádogtetővel stb.).
 • Új odúkat helyezünk ki országszerte, hogy minden vonuló madarunknak legyen hova hazatérni.

 

Miért fontos a munkánk?

Madaraink egy része odúköltő, vagyis az idősebb fákban természetes módon képződő, illetve harkályok vájta odúkban rak fészket.

 • Napjaink egyik komoly természetvédelmi problémája, hogy az idősebb, odúképződésre alkalmas vastagságú fákból egyre kevesebb található.
 • Ennek következtében a leggyakoribb odúköltőink – szalakóta, búbosbanka, csuszka, cinegék, baglyok – fészkelése veszélybe kerülhet!

Szerencsére mesterséges fészekodúk kihelyezésével ellensúlyozni lehet ezt a negatív hatást. Az egyes madárfajok igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva különböző odúkat kell alkalmaznunk.

 

Segítse Ön is munkánkat adója 1%-ával!
A letölthető rendelkező nyilatkozat postai beküldésével is rendelkezhet adója 1%-áról legkésőbb 2024. május 20-áig.

„Az emberek fele nem ajánlja fel adója 1%-át, mert azt gondolja, egy kisebb összeg nem számít. Egy fecske tényleg nem csinál nyarat, de sok kicsi annál inkább sokra megy: rengeteg madárról tudunk gondoskodni a madárbarátok összeadódó támogatásából.”

Orbán Zoltán

az MME szóvivője

Hogyan tudok nyilatkozni az 1+1%-ról?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti a személyijövedelemadó-bevallási tervezetet, de fontos tudni, hogy ettől függetlenül nyilatkozni kell, hogy kinek a részére szeretné felajánlani adója 1%-át.

FONTOS: Sajnos az emberek mintegy 50%-a nem rendelkezik adóforintjai jószolgálati részéről, így az beolvad az állami költségvetésbe, és nem lehet számunkra közvetlen segítség, pedig óriási szükségünk lenne rá! Gondoljon bele, mennyivel több juthatna madárvédelemre, illetve gyermek- és közösségi programokra, szemléletformálásra, ha a mostaninál többen nyilatkoznának adójuk 1%-áról!

Ezért arra kérjük, hogy mindenképp rendelkezzen személyi jövedelemadója 2×1%-áról. Ha pedig úgy gondolja, hogy az MME tevékenysége fontos és hasznos, akkor kérjük, idén a madarak védelmére ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%-át, legkésőbb 2024. május 20-áig!

Adószámunk: 19001243-2-43

Az 1+1% két módon is felajánlható:

Az eSZJA felületen keresztül:

 1. Lépjen be a NAV eSZJA felületére ügyfélkapun keresztül.
 2. Kattintson jobb oldalt az 1+1%-os nyilatkozatra, hogy megkezdhesse kitöltését.
 3. Töltse ki a „Rendelkezés civil szervezet részére” nyilatkozatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megjelölésével. Adószámunk: 19001243-2-43
 4. Kövesse munkánkat és felajánlása felhasználásának útját. Adja meg adatait a nyilatkozat kitöltésekor, és járuljon is hozzá, hogy megkapjuk őket.
 5. Véglegesítést követően küldje be adóbevallását. Munkatársaink, önkénteseink és a madárvilág nevében köszönjük!

Papíralapon:

 1. A linkre kattintva töltse le, majd nyomtassa ki, végül töltse ki az 1%-os rendelkező nyilatkozatot[1] .
 2. Kövesse munkánkat és felajánlása felhasználásának útját. Adja meg adatait a nyilatkozat kitöltésekor, és járuljon is hozzá, hogy megkapjuk őket.
 3. A nyilatkozatot tegye egy borítékba, amelyre írja rá adóazonosító jelét, végül írja alá a hátulját a ragasztáson túlnyúlóan.
 4. Adja fel postán a lakcímed szerinti legközelebbi NAV-fióknak címezve. Munkatársaink, önkénteseink és a madárvilág nevében köszönjük!

Fontos: Azok a magánszemélyek, akik adóvisszatérítésben részesültek, ugyanúgy élhetnek az adó 1+1% felajánlásának lehetőségével!

 

Előre is köszönjük, hogy adója 1%-ával segíti munkánkat, és ezáltal lehetővé teszi, hogy a következő évben is országszerte végezzük élőhelyvédelmi munkákat, illetve odú- és műfészektelepeink működtetésével ön is hozzájárul a cinegék, szalakóták és más odúköltő fajok biztonságos fészkeléséhez

Adószámunk: 19001243-2-43

Az előző évek eredményei

Az adózás rendjét és felhasználását szabályozó törvény lehetővé teszi, hogy minden munkavállaló személyi jövedelemadója 1%-át civil szervezetek, újabb 1%-át pedig egyházak és kiemelt közfeladatok számára ajánlja fel. Az elmúlt években – munkánk fontosságának társadalmi elismeréseként – az MME egyre több adó 1% felajánlásban részesült:

Beszámolók, adományjelentések

  * Az összegek a NAV által a tárgyévben és a tárgyévet követően elszámolt összesített felajánlást mutatják; ugyanakkor a beszámolókban a tárgyévi összeg felhasználásáról kell a kedvezményezetteknek beszámolniuk a törvényi szabályozás alapján.