Segítse természetvédelmi munkánkat adója 1%-ának felajánlásával

50 évvel ezelőtt azért jött létre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, hogy megőrizzük hazánk madárfajait. A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája, hiszen egyesületünknek az 1%-os felajánláson kívül kizárólag lakossági adományok és pályázati források állnak rendelkezésére.

Fehér gólya, a mi madarunk - 50 éve hazánk madárvilágáért dolgozunk

NÉV: MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET
ADÓSZÁM: 19001243-2-43

Mire fordítja az MME az Ön adójának 1%-át?

Alapításunk óta óvjuk és védjük a madarakat, tevékenységünket szakmai és tudományos alapon végezzük és tesszük mindezt támogatásokból és adó 1% felajánlásokból. Többek között faültetéssel, a fészkek védelmével, villanypóznák szigetelésével, vagy éppen mesterséges odúk, költőládák kihelyezésével, az élőhelyek védelmével.
 
Talán az egyik legismertebb tevékenységünk, melynek középpontjában leginkább az énekes madarak állnak, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei és önkéntesei évente 10.000 odúról gondoskodnak. Mit is jelent ez?
•    Karbantartjuk az odúkat (eltávolítjuk a már nem használt fészekanyagokat és kitakarítjuk, helyreállítjuk az elhasználódott, sérült darabokat).
•    Új odúkat helyezünk ki országszerte, hogy minden madarunknak legyen otthona, legyen hova hazatérni.

 

És mit tettünk és teszünk még az Önök támogatásával?

365 madárfaj minden napra ad tennivalót. Az elmúlt 50 évben több madárfaj fennmaradásához is hozzájárultunk, és mind a mai napig azért tevékenykedünk, hogy megőrizzük őket.

•    A fehér gólyák és fészkeik védelmére fészekmagasító gólyakosarak kerültek kihelyezésre a kezdeményezésünkre. Állományukat 5 évente felmérjük. Az MME gólyaadatbázisában pedig több, mint 10 ezer gólyakosarat tartunk nyilván. Az áramütések elkerülése érdekében az MME és az áramszolgáltatók együttesen azon dolgoznak, hogy az új hálózatokon most már csak madárbarát megoldásokat alkalmazzanak.  
•    A kék vércséket költőládák kihelyezésével, faültetéssel támogatjuk, vonuláskutatással, gyülekezőhelyek felmérésével és élőhelyük védelmével állományuk szinten tartásán dolgozunk.
•    A parlagi sast a mérgezés, a lelövés és az áramütés miatt a kihalás fenyegette, ma már lassan, de biztosan emelkedik számuk hazánkba.
•    A túzok, mivel agrárterületen fészkel, ki van téve a mezőgazdasági munkák és a légvezetékekkel való ütközés magas kockázatának. Ezen veszélyek csökkentésén dolgozunk a fészkelőterületein. 
•    A kerecsensólyom a 80-as évekre szinte teljesen eltűnt, ma komplex fajmegőrzési programmal teszünk fennmaradásukért. Ennek legfontosabb elemei: költőládák kihelyezése, középfeszültségű légvezetékeket tartó oszlopok szigetelése, illegális ragadómérgezés visszaszorítása és állományuk monitorozása.

Támogassa adója 1%-ával természetvédelmi munkánkat! Túzok, a puszta táncoló óriása a

Segítse Ön is munkánkat adója 1%-ával!
A letölthető rendelkező nyilatkozat postai beküldésével is rendelkezhet adója 1%-áról legkésőbb 2024. május 21-éig.

„Az emberek fele nem ajánlja fel adója 1%-át, mert azt gondolja, egy kisebb összeg nem számít. Egy fecske tényleg nem csinál nyarat, de sok kicsi annál inkább sokra megy: rengeteg madárról tudunk gondoskodni a madárbarátok összeadódó támogatásából.”

Orbán Zoltán

az MME szóvivője

Hogyan tudok nyilatkozni az 1+1%-ról?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti a személyijövedelemadó-bevallási tervezetet, de fontos tudni, hogy ettől függetlenül nyilatkozni kell, hogy kinek a részére szeretné felajánlani adója 1%-át.

FONTOS: Sajnos az emberek mintegy 50%-a nem rendelkezik adóforintjai jószolgálati részéről, így az beolvad az állami költségvetésbe, és nem lehet számunkra közvetlen segítség, pedig óriási szükségünk lenne rá! Gondoljon bele, mennyivel több juthatna madárvédelemre, illetve gyermek- és közösségi programokra, szemléletformálásra, ha a mostaninál többen nyilatkoznának adójuk 1%-áról!

Ezért arra kérjük, hogy mindenképp rendelkezzen személyi jövedelemadója 2×1%-áról. Ha pedig úgy gondolja, hogy az MME tevékenysége fontos és hasznos, akkor kérjük, idén a madarak védelmére ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%-át, legkésőbb 2024. május 20-áig!

Adószámunk: 19001243-2-43

Az 1+1% két módon is felajánlható:

Az eSZJA felületen keresztül:

 1. Lépjen be a NAV eSZJA felületére ügyfélkapun keresztül.
 2. Kattintson jobb oldalt az 1+1%-os nyilatkozatra, hogy megkezdhesse kitöltését.
 3. Töltse ki a „Rendelkezés civil szervezet részére” nyilatkozatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megjelölésével. Adószámunk: 19001243-2-43
 4. Kövesse munkánkat és felajánlása felhasználásának útját. Adja meg adatait a nyilatkozat kitöltésekor, és járuljon is hozzá, hogy megkapjuk őket.
 5. Véglegesítést követően küldje be adóbevallását. Munkatársaink, önkénteseink és a madárvilág nevében köszönjük!

Papíralapon:

 1. A linkre kattintva töltse le, majd nyomtassa ki, végül töltse ki az 1%-os rendelkező nyilatkozatot[1] .
 2. Kövesse munkánkat és felajánlása felhasználásának útját. Adja meg adatait a nyilatkozat kitöltésekor, és járuljon is hozzá, hogy megkapjuk őket.
 3. A nyilatkozatot tegye egy borítékba, amelyre írja rá adóazonosító jelét, végül írja alá a hátulját a ragasztáson túlnyúlóan.
 4. Adja fel postán a lakcímed szerinti legközelebbi NAV-fióknak címezve. Munkatársaink, önkénteseink és a madárvilág nevében köszönjük!

Fontos: Azok a magánszemélyek, akik adóvisszatérítésben részesültek, ugyanúgy élhetnek az adó 1+1% felajánlásának lehetőségével!

 

Előre is köszönjük, hogy adója 1%-ával segíti munkánkat, és ezáltal lehetővé teszi, hogy a következő évben is országszerte végezzük élőhelyvédelmi munkákat, illetve odú- és műfészektelepeink működtetésével ön is hozzájárul a cinegék, szalakóták és más odúköltő fajok biztonságos fészkeléséhez

Adószámunk: 19001243-2-43

Az előző évek eredményei

Az adózás rendjét és felhasználását szabályozó törvény lehetővé teszi, hogy minden munkavállaló személyi jövedelemadója 1%-át civil szervezetek, újabb 1%-át pedig egyházak és kiemelt közfeladatok számára ajánlja fel. Az elmúlt években – munkánk fontosságának társadalmi elismeréseként – az MME egyre több adó 1% felajánlásban részesült:

Beszámolók, adományjelentések

  * Az összegek a NAV által a tárgyévben és a tárgyévet követően elszámolt összesített felajánlást mutatják; ugyanakkor a beszámolókban a tárgyévi összeg felhasználásáról kell a kedvezményezetteknek beszámolniuk a törvényi szabályozás alapján.