Kiskörei-víztározó

IBA kód: HU33
Megye: Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves
Földrajzi koordináták: 47.30 É, 20.30 K
Tenger feletti magasság: 89 m
Terület: 12 700 ha
Kritérium: A4i, B1i, B2

Élőhelyek: vízi élőhelyek (70%), erdők és facsoportok (20%), bokrosok (5%), gyepek (5%).

Földhasználat: vízgazdálkodás (100%), turizmus és üdülés (60%),halászat és akvakultúra (50%), természetvédelem és kutatás (20%), település, üzem, szállítás (5%).

Veszélyeztető tényezők: a madarak zavarása (A), üdülés, turizmus (B), halászat és akvakultúra (C), intenzív erdőgazdálkodás (C).

Védettség: részleges.

 

Területleírás
A hetvenes években kialakított 35 km hosszú és6 km széles víztározó a Tiszán Kisköre és Tiszadorogma között.Vízmélysége 0,5 - 4 m között változik. A tározó nagy részét nyíltvízfelületek teszik ki, amelyeket nád és főleg gyékényes szegélyez. Acsendesebb öblöket és az egykori holtágak területét úszóhínár borítja.Az erdők főként természetes újulat eredetűek, többnyire hazainyár-nemesnyár hibridek, helyenként azonban az eredeti puhafás éskeményfás ligetek hírmondói is megmaradtak. A bokrosok szinte kizárólaggyalogakácból (Amorpha fruticosa) állnak. A füves élőhelyeket az egyes szigeteken található ártéri mocsárrétek képviselik.

Madártani jelentőség
A Kiskörei-víztározó a vízimadarakfontos élőhelye mind fészkelési, mind vonulási időszakban. Emellett anehezen megközelíthető ártéri erdők a zavarásra érzékeny fajok - pl.fekete gólya - néhány párjának is védelmet nyújtanak. Sajnos a terület madárvilágának változatossága a feltöltés utáni évekhez képest csökken.

Természetvédelmi kijelölések
6 148 hektár a Hortobágyi NPrésze. 7 012 hektár szerepel a Nemzetközi Jelentőségű Vizes TerületekJegyzékében. A 8/1993. (I. 30.) FM rendelet értelmében a Tiszafüredi Madárrezervátum területén tilos a vízivad vadászat.

Természetvédelmi kérdések
A legfőbb gondot a turizmus szabályozatlansága, és az ebből adódó zavarás okozza, ami érinti a gémtelepeket is.

Minősítő fajok:
bakcsó (Nycticorax nycticorax)
nagy kócsag (Egretta alba)
nagy kócsag (Egretta alba)
nagy lilik (Anser albifrons)
nyári lúd (Anser anser)