Madárbarát munkahely

Szeretjük, nem szeretjük, életünk jelentős részét a munkahelyen kell eltöltenünk, nem lehet mindenkiből erdész, halász, mezőgazdálkodó, sokunkat irodához köt a munkánk. A megfelelő eszközök és módszerek alkalmazásával az iroda ablakaiból kitekintve is élvezhetjük a madarak látványát, énekét.

Ősz és tél

A madarak számára az ősz és a tél a költést követő nyugalmi időszak. Számos madarunk elvonul, más fajok viszont itthon maradnak, vagy hozzánk érkeznek telelni. Ilyenkor a legfontosabb feladatunk a hó és tartós hideg megérkezésével az etetés megkezdése, és az egész éves itatás folytatása. Ekkor érdemes kitakarítani és felújítani a régi, illetve kihelyezni az új odúkat. A természetes és mesterséges odúk nem csak a költési időszakban fontosak a madarak életében, ősszel és télen sok faj éjszakázásra használja ezeket.

Tavasz és nyár

A hóolvadást követően abba kell hagyni a madáretetést, és az etetőket ki kell üríteni. A költési időszakban ne etessünk, mert ez a cinegékre nézve kockázatos lehet. Több megfigyelés is beszámol arról, hogy egyes széncinege párok az etetőben maradó napraforgóval etették az egyébként rovarevő fiókáikat, akik ezt nem tudván megemészteni, a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladtak, elpusztultak. Az itatás egész évben, de különösen a nyári kánikulában fontos madárvédelmi munka.

Javasolt madárvédelmi eszközök és módszerek

Ablakban:

 • "B" odú kihelyezése az ablakbeugró felső sarkába. Megtelepedő fajok: széncinege, mezei veréb, házi veréb.
 • "C" odú kihelyezése az ablakbeugró felső sarkába. Megtelepedő fajok: házi rozsdafarkú, barázdabillegető, kerti rozsdafarkú.
 • Mesterséges molnárfecskefészek kihelyezése fecskepelenkával (a fészek alá szerelt ürülékfelfogó lemez) az ablakbeugró felső sarkába.
 • Fecskepelenka felszerelése a meglévő fecskefészkek alá.
 • Az ablakpárkányon, vagy az ablak tokjához biztonságosan rögzíthető itató.
 • Téli madáretetéshez: cinkegolyó, ablaketető.
   

Az irodaépület előtti parkban, fasorban, zárt előkertben:

 • "B" odú(k) kihelyezése legalább 3 m magasra. Megtelepülő fajok: széncinege, mezei veréb, házi veréb.
 • "D" odú kihelyezése legalább 3 m magasra. Megtelepülő fajok: seregély.
 • Itató létesítése elkeríthető területen, a talajon, vagy 1-1,5 m magasra biztonságosan rögzíthető itatótálca.
 • Téli madáretetéshez legalább 3 m magasra kihelyezett függő etető és cinkegolyó. Zárt előkertben dúcetető, 1-1,5 m magasra biztonságosan rögzíthető etetőtálca


A Madárbarát munkahely és a Madárbarát panel alprogram között sok a hasonlóság, ezért érdemes azon az oldalon is körülnézni.

Hogyan csatlakozhatom a Madárbarát kert programhoz?

A programhoz való csatlakozás menete: 

1. Válassza ki az MME BOLT oldalán az Önnek leginkább megfelelő csomagot és vásárolja meg, függetlenül attól, hogy melyik alprogramhoz kíván csatlakozni (Madárbarát Kert, Madárbarát Panel, Madárbarát Iskola, Madárbarát Óvoda, Madárbarát Munkahely), a csomagok ugyanis mindegyikhez egyformák. 
2. A csomag megvásárlásától számított 3 hónap elteltével a vásárláskor megadott e-mail címre fog kapni egy elektronikus jelentőlapot, ezen lehet majd megjelölni, hogy melyik alprogramban kíván részt venni, az elismerő táblát ennek megfelelően küldjük majd ki. 

 

 


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>), ...

 

 

-

 

 

-

 


... ha pedig szeretné jobban megismerni, meg is határozni az eközben látott madarakat,
a Madármegfigyelők kézikönyve (bolt >>) segíthet önnek

 

 

 

 

Orbán Zoltán