Madárbarát mintakert tanösvények

A Madárbarát mintakert tanösvény célja, hogy a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt érdekes és szemléletes módon mutassa be a leggyakoribb Madárbarát kerti eszközöket és az ezekkel védhető madár- és egyéb állatfajokat.

Madárbarát kert tanösvény nagy tábla

A hagyományos, kiépített tanösvény felépítése

A hagyományos módon, stabilan kiépítve telepíthető tanösvény változat információs táblái időjárásálló nyomdatechnikával készült, védő fedőfóliával ellátott nyomatok, melyek speciális, kemény habosított műanyag lapokra vannak ragasztva. Ez a megoldás nemcsak vízállóvá teszi a táblákat, de a fakulásmentességet is biztosítja.

A tanösvény két nagyméretű (100x70 cm-es) táblája magát a Madárbarát kert programot, valamint a ház és kert környezetének leggyakoribb madárfajait, életmódjukat és védelmük eszközeit mutatja be. Az elsőt a tanösvény elejére érdemes elhelyezni, a fajhatározó tábla akár a tanösvény utolsó állomása is lehet.

Madárbarát kert tanösvény
A második nagy tábla a leggyakoribb madárbarátkerti madárfajok határozója.

A tanösvény központi részét a 18 madár- és más fajvédelmi eszköz, valamint az ezekhez kapcsolódó A/4-es információs tábla alkotja, melyeket szabadon választott sorrendben lehet kihelyezni (a zárójelben lévő >> jelre kattintva az adott eszköz használatát részletesen bemutató honlap oldalunk érhető el):

 1. "A" típusú odú (>>)
 2. "B" típusú odú (>>)
 3. "C" típusú odú (>>)
 4. "D" típusú odú (>>)
 5. Veréblakótelep (>>)
 6. Macskabagolyodú (>>)
 7. Kuvikodú (>>)
 8. Mesterséges fecskefészkek (>>)
 9. Fecskepelenka (>>)
 10. Sarlósfecskeodú (>>)
 11. Madáritató (>>)
 12. Denevérodú (>>)
 13. Süntanya (>>
 14. Békamenedék (>>)
 15. Darázsgarázs (>>)
 16. Ablaketető (>>)
 17. Etetőtálca (>>)
 18. Dúcetető (>>)

A mobil tanösvény változat

Az oktatási segédanyagként és turizmusfejlesztési eszközként egyaránt alkalmazható Madárbarát mintakert tanösvény célja, hogy még jobban erősítsük a gyakorlati madárvédelem társadalmi szintű elterjesztését célzó Madárbarát kert program, a környezetpedagógiai Madarász suli program és a különböző turizmusfejlesztési területek közötti kapcsolódási lehetőségeket. Az ezt segítő innovatív munka folytatásaként készült el a tanösvény hordozható, még változatosabb pedagógiai módszertani alkalmazásokat lehetővé tevő verziója.

 


A tanösvény mobil változatának 19+2 állomástáblája még két kg-ot sem nyom,
és felcsavarva elfér egyhagyományos karton tároló hengerben
(Fotó: Orbán Zoltán).

A mobil változat a hagyományoshoz hasonlóan ellenálló és időjárásálló, tartalmilag azzal teljesen megegyező táblái a hordozhatóság érdekében rendkívül erős, ugyanakkor lágy és rugalmas, felcsavarható műanyag molinó anyagra (ebből készül a kamionok ponyvája is) készültek. Ezek sarkaiban egy-egy fém ringli (lyukas szegecs) van, melyek segítségével ideiglenesen vagy hosszabb időre, szeggel, csavarral, dróttal vagy zsineggel is kihelyezhetőek.

A megszokott természetismereti tanösvények sajátossága nem
csak az, hogy statikusak, rögzítettek, hanem az is, hogy
mindez valahol a terepen történik.

 


Ezzel szemben a Madárbarát kert programra épülő tanösvény
tematikája lehetővé teszi a lakott területen: iskolaudvarban,
parkban, utcai fasorban való alkalmazást.

 

Pedagógiai és ökoturisztikai alkalmazási lehetőségek

A Madárbarát mintakert tanösvény azért egyedülálló Magyarországon, mert a honlapunkon minden állomáshoz kapcsolódnak olyan, részletesen kidolgozott tematikus oldalak is, melyek az alábbi alkalmazási lehetőségeket kínálják:

 • a  kihelyezés megtervezésekor nem csak az állomásnevek, de ezek teljes szakmai tartalma is az építők rendelkezésére áll;
 • az intézmény a saját honlapjának tanösvény tájékoztatójához az MME web oldalának kapcsolódó oldal linkjeit is beszúrhatja, ami a látogatására készülő pedagógusok számára lehetővé teszi és megkönnyíti a felkészülést;
 • e-learning lehetősége a tanösvénylátogatást megelőzően és/vagy követően, nem csak a pedagógusok, de az önállóan vagy csoportmunkában tevékenykedő diákok számára is.

A tanösvény további egyedülálló tulajdonsága, hogy a bemutatott odúk, etetők stb. nem makettek, hanem teljes értékű természetvédelmi eszközök, amiket az állatok el is foglalhatnak (gyakran bele is költöznek), így téve interaktívvá, szó szerint élővé a látványt. Ez a hatás fokozható is, ha:

 • Amennyiben így járunk el, a Madárbarát mintakert tanösvényre a szokásos tanösvényi alkalmazások mellet a következő programok is szervezhetők:

  A mobil verzió bővebb pedagógiai alkalmazási lehetőségei
  A hagyományos tanösvények sajátossága, hogy ezekhez „oda kell menni”, az állomások elhelyezkedése nagyobb munka nélkül nem változtatható, rossz idő esetén (eső, sáros, járhatatlan helyszín) pedig akár ki is kell hagyni a programból. A rögzített Madárbarát mintakert tanösvény mellett azért érdemes egy mobil verziót is beszerezni, mert amellett, hogy ez mindent „tud”, amit a keménytáblás változat, az alábbi tanulásszervezési megoldásokat is támogatja:


  Vásárlás és szállítás

  A Madárbarát mintakert tanösvényeket (a hagyományos és mobil változatot, valamint a külön is megvásárolható tanösvénytáblákat)  az MME Természetbarátok boltja forgalmazza, az árról, a fizetés és a vásárlás feltételeiről itt tájékozódhat >>

  Vetíthető Madárbarát kert előadás-sorozat

  Az ötrészes, projektorral vetíthető, pdf. formátumú előadás-sorozat (részletek >>) ideális iskolai, szakköri, oktatóközponti, erdei iskolai foglalkozásokhoz és jól kapcsolható a Madárbarát mintakert tanösvény tematikájához is. Az előadások innen is letölthetőek:

  • a tanösvényi itatóban egész évben folyamatosan biztosítjuk a víz utánpótlását;
  • a tanösvény odúit a kihelyezési paramétereknek megfelelően tesszük ki, illetve a tanösvényhez kapcsolódva egy kis odútelepet is létesítünk;
  • a darázsgarázst virágágyásba tesszük vagy virágokat is telepítünk mellé;
  • az etetőket télen feltöltjük maggal és egyéb eleséggel.
 1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk (letöltés >>)
 2. rész - Itató és porfürdő (letöltés >>)
 3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek (letöltés >>)
 4. rész - Téli madáretetés (letöltés >>)
 5. rész - Más fajok védelme (letöltés >>)
 • Négy dia a letölthető Madárbarát kert előadás-sorozatból.

   

   


  Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
  kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
  figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>), ...

   

   


  ... ha pedig szeretné jobban megismerni, meg is határozni az eközben látott madarakat,
  a Madármegfigyelők kézikönyve (bolt >>) segíthet önnek

   

   Orbán Zoltán

   

   

   • odúellenőrzések: fészek-, tojás- és fiókanézés; fiókagyűrűzés, odútakarítások március-szeptember között;
   • egész éves madármegfigyelés az itatónál, az odúknál és az etetőknél;
   • bemutató madárgyűrűzés a téli etetőn.
   • tanulmányi kirándulás, Madarak és Fák Napja terepi rendezvény, tanulmányi vetélkedő és verseny stb. esetén magunkkal tudjuk vinni, de akár tantermi körülmények között is használható;
   • az „állomástáblák” (pontosabban állomás molinók) változatos rögzítőelemekkel (szeg, csavar, HILTI szalag stb.) szinte bárhova ki- és felhelyezhetőek, majd gyorsan leszedhetőek; lágy rögzítőanyagot (drót, spárga) használva az sem gond, ha élő fákon: erdőben, iskolaudvarban, kertben, parkban, utcai fasorban, gyümölcsösben akarjuk használni, mert ez a megoldás nem okoz kárt a fákban;
   • ehetőséget kínál „párosítsd össze”, „kakukktojás” és „rendezz be egy madárbarát tanösvényt” típusú: egyéni, csoportmunkai, projekt-, vetélkedő- és versenyfeladatokra is, például:
    • egy gyerek vagy csapat az eszközöket helyezi ki, egy másik pedig ezekhez párosítja a megfelelő állomástáblát (vagy fordítva), végül egy harmadik ellenőrizheti egyik, másik vagy mindkét munka helyességét;
    • feladatnak adható ki szándékosan rosszul kihelyezett eszköz(ök), és/vagy nem megfelelően párosított tábla, táblák felismerése;
    • a mobil jellegnek köszönhetően egy tanuló vagy tanulói csoport önállóan „rendezhet be” egy komplett madárbarát kertet és tanösvényt, amit nem csak a pedagógus, de más diák, diákok is ellenőrizhetnek, értékelhetnek.
   1.