2023.12.27
Hajdú-Bihari Csoport

"Ablaksólymosítás" Debrecenben

Madarakra veszélyes üvegfelület matricázása

A településeken előforduló madarak állományát több veszély is fenyegeti, ezek közül az egyik legszámottevőbb az ablaküvegek által okozott madárhalálozásoké. Egyes kutatások szerint a házimacskák után az ablaküvegek pusztítják el a legtöbb madarat (lásd Madártávlat 2023-as őszi száma). Az üvegfelületnek ütközött madarak az esetek jelentős részében azonnal elpusztulnak, vagy olyan súlyos sérüléseket szenvednek, hogy menekülésre képtelenné válnak,  kiszolgáltatva a ragadozóknak.

A probléma minden, a településeken hosszabb vagy rövidebb időtartamra előforduló kis- és közepestermetű madárfajt érint (egészen örvös galamb méretig), így a tavaszi és őszi vonulás alatti átvonulókat, ritkább fajokat is. Az általunk talált, egyértelműen üvegfalnak való nekiütközés következtében elpusztult fajok többsége fekete rigó és széncinege volt, de akadt mezei poszáta, kerti poszáta és erdei szalonka is, mindez Debrecen belvárosában, nagyobb, és egészen kicsi üvegfelületeken.
A problémára a legjobb megoldást a kívülről felszerelt szúnyogháló biztosítja, de a kihelyezése nem mindenhol megoldható. A másik lehetőség az ablakmatricák felragasztása, de a tapasztalatunk az, hogy nem mindegy milyen típust használunk. Az egyszerű fekete ragadozómadár-sziluett kisebb felületeken (pl. családi ház átlagos méretű ablakain) hatásos, riasztó szereppel nem bír, de a tükröződést megtöri. Nagyobb irodaépületeknél, üvegfolyosóknál vagy nagyon sűrűn kell ezeket kihelyezni, vagy élethűbb, nagyobb, és hatékonyabb matricát kell választani.

Üvegfelület matricákkal
Nagyon sok veszélyes üvegfelülettel találkozhatnak a madarak


Az MME Hajdú-Bihari Csoportja az MME belső pályázatának támogatásával 200 db ragadozómadár matricát szerzett be, és helyezett ki városszerte. A hagyományos fekete sziluettekből többet, a drágább, de élethűbb matricákból kevesebbet vásároltunk. Jutott a város jellegzetesebb épületeire (Debreceni Egyetem campusai, Atommag Kutató Intézet), üvegfalú buszmegállókra, ahol jelentősebb madárpusztulást észleltünk, valamint a lakosság részére is.

Sólyomsziluett

Előadásokon, iskolákban, óvodákban, természetismereti sétákon is osztottunk szét belőle, felhívva a figyelmet a probléma jelentőségére. Tudomásunk szerint, egyidejűleg ilyen nagymértékű üvegfal-madárbaráttá tétel még nem történt városunkban. A projekt hatékonyságát mutatja, hogy a korábban (2021-ben) kihelyezett élethű ablakfóliák teljesen megszüntették a madárpusztulást a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán, ott ahol az intézmény egyik üvegfolyosóján napi négy madár is elpusztult, most egy sem. A matricázás helyszíneit a jövőben is figyeljük majd, a tapasztaltakat dokumentálva.
 

Tóth Máté, MME HBCS - titkár