2023.11.30

Sikeresen lezajlott az első Madárbarát település konferencia

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2023. november 22-én első alkalommal rendezte meg Rácalmáson a Madárbarát település konferenciát, ahol 70 önkormányzat képviseltette magát, továbbá az Év madárbarát települése is átvehette díját. 

Hagyományteremtő céllal idén először szervezte meg az MME a Madárbarát település konferenciát annak érdekében, hogy, a természetbarát módszerekre nyitott településvezetők útmutatást kaphassanak, és tapasztalatot szerezzenek más településeken bevált jó gyakorlatokból. A konferenciát Frenyó Gábor, az MME Alelnöke, Szügy polgármestere, Schrick István, Rácalmás város polgármestere és Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója nyitotta meg. 

rácalmás konferencia
Frenyó Gábor, az MME alelnőke megnyitja a konferenciát

A délelőtt óráiban az MME szakmai stábja mutatta be azokat a módszereket, amelyek alkalmazásával a települések sokat tehetnek azért, hogy minél több élőlénycsoport megtalálja életfeltételeit a települések határain belül is, továbbá a madár-ember konfliktus témában leggyakrabban előkerülő kérdések megvitatására is sor került.  A szekció zárásaként átadásra került az MME szintén idén induló „Év madárbarát települése” program nyertesének, Budapest Főváros III. kerületének is a díját, amelyet Burján Ferenc alpolgármester vett át, aki részletesen bemutatta, hogy milyen intézkedések vezettek oda, hogy elnyerhették ezt a címet.

év madárbarát települése
Burján Ferenc, Budapest Főváros III. kerületének alpolgármestere átveszi az Év madárbarát települése kitűntetést.

A konferencia délutánján az érdeklődők további természetközeli megoldásokról hallgathattak szakmai előadásokat többek között Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogírtók Országos Szövetségének elnöke mutatta be a biológiai szúnyoggyérítés bevezetésének nehézségeit, majd Máté András természetvédelmi biológus (vadviragvilag.hu) beszélt a vadvirágos ágyások kialakításáról. Bemutatkozott a Green City mozgalom, amelyről Szabó József, a mozgalom ügyvezető igazgatója beszélt részletesen, és végül a résztvevők megismerkedhettek Csömör település sikeres vízmegtartási programjaival, Onhausz Erzsébet Környezetvédelmi Tanácsnok előadásában.

rácalmás konferencia
A résztvevők regisztrációkor megkapták az MME új kiadáványát, Települések madárbarát lehetőségei címmel, amely az MME honlapjáról is letölthető.

A konferencia nem véletlenül Rácalmáson valósult meg, hiszen a 2022-ben meghirdetett Madárbarát település mintaprojekt pályázat egyik nyertes településéről van szó.

A szervezők remélik, hogy a résztvevők hasznos tudást szereztek és új kapcsolatokat alakítottak ki annak érdekében, hogy a települések madár- és természetbarát lehetőségeit minél hatékonyabban alkalmazzák. Mindenkinek köszönjük a részvételt! 

A Madárbarát település konferencia létrejöttét a LIFE NGO4GD(HU/000037) "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat támogatja

Life és Natura logó