2023.02.26
Budapesti Helyi Csoport

Az Álom-völgy védelmében

Budakeszi helyi védettségi státuszú és Natura 2000 besorolású élőhelyén, az Álom-völgyben végeztünk élőhelykezelési munkát az Álom-völgy és a Nádas-tó őrzői civil összefogás kezdeményezésére. A területen számos értékes növény- és állatfaj él, amelynek megóvásához szükséges a nyílt gyep fennmaradása.

A munka szervezésében és megvalósításában a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai is aktívan részt vettek. Az élőhelykezeléshez szükséges előzetes és aznapi terepi munkákat és az eszközöket az MME biztosította. Az önkéntesek feladata a levágott cserjék gyepről történő leszállítása volt. A felhalmozott anyag ledaralását és elszállítását a Budakeszi Városüzemeltetési Kft. vállalta.
10 órára érkeztek a lelkes önkéntesek (a nap során több mint 50 fő vett részt), akik megfelelő munkavédelmi és szakmai tájékoztató után kezdtek bele a levágott cserjék lehordásába. A Budakeszi védelmében aktiv civilek teával, rágcsálnivalóval és zsíroskenyérrel készültek az önkéntes csapat számára. Az MME csapata a déli szünetben madárgyűrűzési bemutató tartott. Sarlós Dávid szén-, kék, és barátcinegék mellett egy kis csapat őszapót is meggyűrűzött. Mindenki testközelből láthatta a kismadarakat, és sok értékes információt is hallhatott. Kicsivel késöbb egy picit nagyobb madár, egy szajkó is a hálóba került, így egy rendkívül érdekes madárral is megismerkedhetett a csapat.

Köszönjük mindenkinek, aki segítette a munkát!

 


A terület bemutatása és munkavédelmi tájékoztató a program kezdésekor (Fotó: Lendvai Csaba)

 


A levágott anyag lehordása ponyvák segítségével (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Szépen gyűlt a levágott cserje (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Az MME stand, amely üresen állt a szünetig, hiszen mindenki dolgozott (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Széncinege (Fotó: Lendvai Csaba)

 


A ritkább barátcinege (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Az Álom-völgy élőhelykezelési munkálatait a  LIFE NGO4GD(HU/000037) "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat támogatta.