2011.09.28

400.000 fecske, 1 berki poszáta, jégmadár és egyebek a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson

Az idei ősz reményteli számokkal örvendezteti meg a madarászokat, a tavalyi évhez képest a madárfajok többségénél jelentősen nagyobb a fiatal egyedek száma és aránya. Ez azért fontos, mert az élőhelyek átalakítása, a klímaváltozás, a vadászat és az illegális befogás okozta óriási vonulási veszteségek ellensúlyozásának egyik legfontosabb eleme a magas költési siker, az önállóvá váló fiókák minél magasabb száma.

 

Az elmúlt évtized legnagyobb hazai létszámcsökkenést elszenvedő vesztesei között vannak a 2010-es év madarai, a fecskék, az átlagosan majdnem 50%-os fogyatkozást követően különösen elkeserítő volt az elmúlt nyár "fiókagyilkos" időjárása. Ezért is reménykeltőek a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomásról szeptember elejétől beérkező hírek az elképesztő nagyságrendű, esténként akár 400.000-re becsült létszámú éjszakázó fecskecsapatokról, melyekből idén eddig több mint 13.000 példányt sikerült befogniuk és meggyűrűzniük.

Az éjszakázó fecskék számának hasonló nagyságrendjéről számolt be a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás munkatársa is, elmondása szerint náluk is előfordultak 200.000 példányra becsült esti behúzások. Ezek a számok azért is örvendetesek, mert a gyűrűzési adatokból tudjuk, hogy a vonulás második felében Magyarországon tartózkodó madarak már nem a hazai, hanem az északabbi országok állományaiból származnak, ami azt mutatja, hogy a (füsti) fecskék fészkelőterületének jelentős részén jó évadot zártak a madarak.

Éjszakázó seregélyek behúzása a nádas éjszakázóhelyre az MME Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomásán (Fotó: Orbán Zoltán).
Az esti seregély- és fecskebehúzás a naplementével indul (seregélyek) és a
madarak számától, valamint az éjszakázóhelyül szolgáló növényzet ...
Éjszakázó fecskék behúzása a nádas éjszakázóhelyre az MME Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomásán (Fotó: Orbán Zoltán).
... kiterjedtségétől függően (Fotók: Orbán Zoltán) ...