Gyere velünk madarásztáborba!

Nyáron lépj ki egy röpke hétre a virtuális kalandok birodalmából, és lépj be a börzsönyi rengetegbe, ahol valódi élmények és kalandok várnak rád. A Börzsöny szívében, Királyréten, idén is lesz madárgyűrűzés, geológia, rovarászat, botanika, hegyi túra, jó csapat, és sok-sok játék.

Mivel a börzsönyi az egyik legnépszerűbb a természetvédelmi és madarásztáboraink sorában, ha szeretnél jönni, jelentkezz minél hamarabb és töltsd ki a tesztet! Jelentkezési lapot levélben is kérhetsz (felbélyegzett válaszborítékkal), és ugyanide küldheted vissza: Terbe Józsefné, 2120 Dunakeszi Zoltán u. 5.

További információ:
Tarján Ambrus, 06-20-255-59-47
Fricz János, 06-30-476-68-66
www.borzsony.org

Tábori adatok:
Korosztály: 11-14 évesek
Elhelyezés: sátrakban, erdei tisztáson.
Időpontok: Első turnus (madarásztábor): július 10-23-ig
Második turnus (természetvédelmi tábor): július 29-aug.10-ig
Részvételi díj( várhatóan): 25 000Ft
Jelentkezés: március 31-ig a beküldött pályázati tesztlappal.


További információ:
Letölthető pályázati lap

Madarász erdei iskola modulok és erdei óvoda anyagok

A madarakkal kapcsolatos védelmi és megfigyelési tevékenységek sokrétűen kapcsolhatóak az erdei iskolai programokba. A helyi sajátosságokhoz és lehetőségekhez illeszkedő erdei iskola/óvoda programok jellegükből adódóan csak akkor hatékonyak ha megfelelő a foglalkozásvezetői háttér.

Az MME madarász erdei iskola/óvoda koncepcióját úgy állítottuk össze, hogy:

 • ezekhez a honlapon kapcsolódjanak olyan "képzők képzése" jellegű oldalak, ahonnan a nem madártani szakértő előadók is kellő háttér információt (természetvédelmi, ornitológiai és akár pedagógiai) szerezhetnek;
 • rendelkezésre álljanak olyan ingyenesen letölthető előadások, postaköltségen beszerezhető színes kiadványok és szóróanyagok, melyek segítik a modulok megvalósítását;
 • beszerezhetőek legyenek a foglalkozásokhoz szükséges demonstrációs anyagok: tanösvény, interaktív játékok, madárvédelmi eszközök (odúk, etetők, itatók stb.), határozók és kézikönyvek, olcsó kézi mikroszkópok és játékos nagyítók, távcsövek és teleszkópok, melyek az erdei óvodák/iskolák infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázatokból is finanszírozhatóak;
 • az erdei óvoda/iskola szolgáltatókat segíteni tudjuk olyan madártani szakemberek címlistájával (például engedéllyel rendelkező madárgyűrűzőkével), akiket meg tudnak kérdezni arról, hogy hajlandóak-e együttműködési megállapodás keretében bekapcsolódni a foglalkozások megtartásába;
 • végül, de nem utolsó sorban az anyagok modul jellegűek, azaz egyes foglalkozásrészek kihagyhatóak, felcserélhetőek, szabadon alakíthatóak, továbbfejleszthetőek.

A minél szélesebb körű alkalmazhatóság érdekében a foglalkozási javaslatok kül- és beltéri tevékenységi elemeket egyaránt tartalmaznak és lehetőség szerint "négy évszakosak", ezzel is lehetővé téve a madarak bioritmusához és az időjárási körülményekhez való alkalmazkodást.

Nem elhanyagolható előnye ezeknek a madaras témájú foglalkozásoknak az sem, hogy óvodai, alsó és felső tagozatos programban egyaránt megvalósíthatóak, ami az erdei óvoda/iskola minősítés egyik fontos szempontja.

A felvázolt tematikák a foglalkozásvezetők egyéni igényei, elképzelései szerint az erdei iskola/óvoda sajátosságaihoz igazíthatóak. Éppen ezért a modul és tantervi táblázat űrlapokból nem készült külön óvodai, alsó és felső tagozatos iskolai változat, csak egy általános jellegű leírás, amit a felhasználók tudnak a célcsoport igényei és a minősítési elvárás szerint befejezni. Ezt segíti, hogy a letölthető adatlapok az átírhatóság érdekében Word, nem pedig pdf formátumúak.       

 

Gyakorlati madárvédelmi foglalkozások
A Madárbarát kert program madarakat és más állatcsoportokat segítő tevékenységei jó lehetőséget kínálnak áttekintő jellegű előadások, foglalkozások megtartására. Ehhez készült egy ingyenesen letölthető ötrészes, projektorral vetíthető Madárbarát kert előadás-sorozat, amihez Madárbarát mintakert tanösvény is kapcsolható, és rendelkezésre állnak az egyes eszközcsoportok pedagógiai alkalmazhatóságát részletező honlap oldalak is:      


  A tematikától, az évszaktól vagy az időjárási körülményektől függően a projektoros előadások és a tanösvény rugalmasan, részenként vagy egyben is bemutatható, feldolgozható a gyerekekkel.

  A modul dokumentumainak letöltése

  • Gyakorlati madárvédelem modul űrlap >>
  • Gyakorlati madárvédelem tantervi táblázat >>

   

  Mesterséges madárodúkhoz kapcsolódó foglalkozások
  Az odútelepekre tavasszal és nyáron, majd ősszel is szervezhetőek önálló előadás modulok: április és június között fészek mustra és fiókagyűrűzés, ősszel pedig odútakarítás. A terepi foglalkozások jól kiegészíthetőek a Madárbarát kert előadás-sorozat 1. részének levetítésével és megbeszélésével, illetve odúkészítéssel, amiről részletesen olvashat a mesterséges madárodúk a környezeti nevelésben oldalon. Amennyiben nem ismer az erdei óvoda/iskola közelében tevékenykedő madárgyűrűzőt, kérje a Madárgyűrűzési Központ vezetőjének segítségét itt >>. Kérjük, a kapcsolatfelvételi e-mail tárgyába írja be, hogy "Madárgyűrűzőt keresek", majd tájékoztassa kollégánkat az erdei óvoda/iskola működési területéről és a felkérés egyéb körülményeiről. Ezt követően értesítjük a környéken dolgozó madárgyűrűzőket, és ha valamelyiküket érdekli az együttműködés lehetősége, ők fogják keresni az erdei óvodát/iskolát (adatvédelmi okokból nem áll módunkban kiadni a gyűrűzők név és címlistáját).  

  A modul dokumentumainak letöltése

  • Mesterséges madárodúk modul űrlap >>
  • Mesterséges madárodúk tantervi táblázat >>

   

  Madármegfigyelési foglakozások
  A gyakorlati madárvédelem modulhoz hasonlóan madármegfigyelő foglalkozások is bármikor szervezhetőek. A Madárbarát mintakert tanösvény fajhatározó táblája önmagában is segít eligazodni a leggyakoribb madarak között, de az MME boltjában beszerezhető többféle madárhatározó is. Az erdei iskolai madármegfigyelés bekapcsolható különböző természetvédelmi adatszolgáltatási programokba is, erről részletesen olvashat a Madarász suli program oldalon. 

  A mindenütt jelenlévő madarak megfigyelésére egyszerűen
  szervezhetőek rendkívül érdekes és tartalmas,
  élményekben gazdag erdei óvodai/iskolai
  foglalkozások.

   

  A modul dokumentumainak letöltése

  • Madármegfigyelés modul űrlap >>
  • Madármegfigyelés tantervi táblázat >>

   

  Fülemülék éjszakája
  Április végén és májusban


  A modul dokumentumainak letöltése

  • Fülemülék éjszakája modul űrlap >>
  • Fülemülék éjszakája tantervi táblázat >>

   

  Fecske modul
   

   

   

  A modul dokumentumainak letöltése

  • Fecske modul űrlap >>
  • Fecske tantervi táblázat >>

   

  Madárgyűrűzés modul

   

  A modul dokumentumainak letöltése

  • Madárgyűrűzés modul űrlap >>
  • Madárgyűrűzés tantervi táblázat >>

   

  Téli madáretetés és etetőn gyűrűzés modul
  A madármegfigyelés, a gyakorlati madárvédelem és a gyűrűzés évszakhoz kötött formája, ami novembertől-márciusig kínál programszervezési lehetőséget. A modulhoz közvetlenül kapcsolható: a Madárbarát mintakert tanösvény fajismertető táblája és a madáretetési eszközök, a Madárbarát kert előadás-sorozat 5. része (valamint az 1. és 2. rész etető kiegészítési vonatkozásai), az Etetők és itatók a környezeti nevelésben oldal. A modul kül- és beltéri foglalkozásrészeket egyaránt tartalmaz. A madarak a szabadban és az ablakokon keresztül a fűtött teremből egyaránt megfigyelhetőek, az etetők feltöltésekor és az óránkénti hálóellenőrzések alkalmával mindenképpen ki kell, ki lehet menni a szabad levegőre, a madarak gyűrűzését viszont nagy hidegben érdemes az erdei óvoda/iskola épületében végezni. Az általános madárgyűrűzési modul itt is érvényes tartalmi elemeit a hálóellenőrzések és a gyűrűzések közti időszakban, fűtött szobai foglalkozásrészek keretében lehet bemutatni. Ezek az előadások, a madárgyűrűzés, az ablakokon keresztül történő madármegfigyelés beltéri foglalkozási elemeihez akár egyéni és csoportmunkai etetőkészítés is kapcsolható.

  A modul dokumentumainak letöltése

  • Téli madáretetés és etetőn gyűrűzés modul űrlap >>
  • Téli madáretetés és etetőn gyűrűzés tantervi táblázat >>

   

  Erdei óvodai és alsó tagozatos kiegészítő eszközök
  A gyakorlat-, tevékenység- és élményközpontú madarász erdei óvoda/iskola modulok maradéktalanul alkalmasak az óvodások és kisiskolások lekötésére is. A kézbe vehető odúk és egyéb eszközök, a darázsgarázsok lakói, a lepkelegelők és az etetők látogatói, a megfigyelhető és gyűrűzéskor megsimogatható madarak korosztályfüggetlen témák. Mindazonáltal a modulokhoz kapcsolhatóak olyan játékos tanösvények és természetismereti játékok, melyek segítenek a tíz évnél fiatalabb gyerekek nyelvére "lefordítani" a természetismeret, a természetvédelem témakörét.  

  A madármegfigyelő és a puzzle kirakó játékok mellett számos
  egyéb játékos megoldásról és gyerek tanösvényről

  tájékozódhat itt >> (Fotók: Patkós Gábor).

   

   

  Az erdei óvoda/iskola "Madárbarát" működése
  Az MME Madárbarát kert programja nemcsak ötletekkel és tanácsokkal segíti a résztvevőket, de a madarak védelmébe aktívan bekapcsolódóknak elismerő táblát is adományoz. Igaz, hogy ez a védjegy nem része semmilyen hivatalos, állami minősítési rendszernek, de a madárvédelem, a környezeti nevelés, az erdei óvoda/iskola területén tevékenykedők körében ismert és elismert. Ezért a minősített erdei óvoda/iskola program szolgáltatóknak is érdemes részt vennie ebben a rangot jelentő civil minősítésben, hiszen az ehhez szükséges eszközök telepítésével egyben a foglalkozásokhoz is alapot teremthetnek.

   

  A madarász foglalkozások az erdei óvoda/iskola időszakon kívül
  Az erdei óvoda/iskola szolgáltatás

   

  Kapcsolódó oldalak

   

  1% felajánlás az MME-nek!

  Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
  adományával is hozzájárulhat a madarak
  és más állatfajok védelméhez!

   

      

   

  Köszönjük!

  Orbán Zoltán

  Madarász ovi

  Az MME a madarak és a természet aktív, élmény- és gyakorlatközpontú megismerésére építő oktatásfejlesztési kezdeményezése az egyesület különböző programjaihoz kapcsolódva tartalmaz ajánlásokat az óvodák és iskolák számára. Egymásra építhető programjaink egész éves tevékenységgé (pl. szakkör) szervezhetők, melynek során tantermi és terepi foglalkozásokon ismerhető meg a madarak évszakos aktivitása, a környék madárvilága és a madárbarát kerti teendők. A madarász óvodák és iskolák könnyebben tudnak bekapcsolódni az állami oktatásfejlesztési kezdeményezésekbe, pályázatokba is.

  Budapest                                                                                                            

  Fővárosi természetbúvár foglalkozások                                                                                      

  Helyszín: óvodában és terepen     

  Időpont: 8 foglalkozás/tanév                                                              

  További információk: Schmidt Emese 

  Telefon: 06 1 275 6247  

  E-mail: schmidt.emese@mme.hu

   

  „SASOLÓ”
  TermészetBúvár  OVI - 8 foglalkozás/tanév


  Az egyes programok helyszíne: egyeztetett terep és/vagy csoportszobai (tantermi), játékos ismeretterjesztő vetítés
  Mottó: „Apraja nagyja megbabonázott”
  Témák: Növények, állatok felépítése, életműködése, rendszere, életciklusok, ökológiai alapismeretek, biológiai sokféleség megőrzése, Ember és Természet kapcsolata, természet/környezetvédelem óvodai/iskolai szinten
  Részletes programcsomagok, további információ:
  Kocsis Zsuzsanna
  Mobil: 30/210-7373
  E-mail: zsuzsa.kocsis@t-online.hu

   

  Borsod-Abaúj-Zemplén megye
  Gömör-Tornai (4. sz.)csoport       

  Madarász ovi foglalkozások
  További információk: Farkas Roland
  Elérhetőség (telefon/e-mail): (30) 63-75-149, farkasro@yahoo.com

   

  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

  Nyíregyházi (36.) csoport                                                                                                                                            

   Madarász ovi foglalkozások
  További információk: Domina Norbert
  Elérhetőség (telefon/e-mail): dominan@t-online.hu                                                                          

  Rövid leírás: az erdő madarai
  Helyszín: Harangodi Erdő
  Időtartam: 2 óra
  Korosztály: 3-6 év

   


  Vas megye

  Vas megyei (8.sz.) csoport
  További információk: Lőrincz Csilla

  Madarász ovi: 15-20 gyerek vesz részt egy egész éves, jól bevált tematikájú programban. /Szombathely, Aréna Óvoda a város legnagyobb, 9 csoportos óvodája/
  Minden hónapban egy benti és egy kinti foglalkozás van.
  Benti: diavetítés, könyvnézegetés és a témához kapcsolódó manuális tevékenységek.
  Kinti: ezek kirándulások hétvégéken vagy néha hétköznap.                                                          Helyszínek:                                                                                                                            

  Tömördi Madárvárta - madárgyűrűzés /ez többszöri programunk/
  Felsőcsatár Pinka-szurdok – kirándulás, madárgyűrűzés
  Madárkarácsony – Kámoni Arborétum – madárgyűrűzés, fadíszítés eleségekkel
  Kőszeg, Chernel-kert Bechtold Bemutatóközpont
  Horvátnádalja – Rába part

  Zala megye

  Madarász ovi - előadások, vetítés, kirándulások                                                               

  Jelentkezés: Darázsi Zsolt: 30/520-5968.

  Madarász ovi/suli foglalkozások

  Kedves Pedagógus Kolléga! Csatlakozzon óvodás csoportjával, iskolás osztályával,
  szakkörével az MME madarász és természetbúvár foglalkozásaihoz!

  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) évtizedek óta szervezi Madarász ovi és Madarász suli programjait, amelyek keretében nevelési tervekhez, tanmenetekhez, „jeles napokhoz”, témanapokhoz vagy témahetekhez illeszkedő foglalkozásokat kínálunk az óvodák és iskolák számára.

  A gyerekek környezeti nevelésében a természetvédelmi ismeretanyag bővítése mellett nagyon fontos a terepi élmények megszerzése, egy élő kapcsolat kialakítása a természettel, a madarakkal.
  A vetítéssel színesített, játékos elméleti és gyakorlati elemeket is tartalmazó, tanórai, szakköri és terepi foglalkozások illeszkednek a Zöld Ovi és az Ökoiskola programok elvárásaihoz is.

  Madarász ovi program

  A foglalkozások a Madarász Ovi hagyományaihoz igazodva szeptembertől - havi egy alkalommal – május végéig tartanak.

  1. (csoportszobai) foglalkozás: „Madárlesen”. A madarak jellegzetességei, szokásai.
  2. (terepi) foglalkozás: „A mi óvodánk körül élő madarak”
  3. (csoportszobai) foglalkozás: „Készülődés a télre”.  A tél hatása a madarak életére.
  4. (terepi) foglalkozás: „Madárkarácsony”. Madárkarácsonyfa készítése az udvaron, vagy madáretető kirándulás a parkba, közeli erdőbe, vízpartra.
  5. (csoportszobai) foglalkozás: „Nemszeretem állatok”. Bogarak, kígyók, békák….
  6. (terepi) foglalkozás: „Igaz a hír, gólyahír?!”. Mi bújt elő, mi nyílt ki, mi jött meg?
  7. (csoportszobai) foglalkozás: „Szevasz Tavasz!”. A madarak násza, költés, fiókanevelés.
  8. (terepi) foglalkozás: „Vendégségben az erdőben”. Kirándulás.

  A csoportszobai foglalkozások játékkal fűszerezett projektoros vetítéssel zajlanak. A terepi foglalkozások helyszínét előzetes egyeztetéssel választjuk ki.

  Ha valamely óvoda elnyerte már a Madárbarát Óvoda címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől, akkor 5 % kedvezményt kap a foglalkozások díjából.

  A foglalkozások maximum 24 fős csoportokra értendőek.

  Az egyes foglalkozások különállóan is kérhetőek.
  Nyári időszakban (június 15 – augusztus 31), összevont csoportoknak is kérhető foglalkozás előzetes megbeszélés alapján.

  Lehetőség van egész óvodát érintő vetélkedő szervezésére, lebonyolítására is jeles zöld napokhoz kapcsolódóan.

  A vetítővászon kivételével minden eszközt biztosítunk.
   

  Madarász suli program

  A foglalkozások szeptembertől - havi egy alkalommal – május végéig tartanak.

  Tantermi órák - 45 perc. Projektoros vetítések, a témához kapcsolódó bemutató anyagokkal kiegészítve. Az eszközöket a vetítővászon kivételével biztosítjuk.

  1. "Madárbarát iskolakert". A madárbarát kert ismérvei, növényfajok, madáretetés, madáritatás, odúkihelyezés és egyéb madárvédelmi teendők.
  2. "A madarak érzékszervei"
  3. "Hogyan tudok ÉN segíteni a madár- és természetvédelemben?". Az MME önkéntesprogramja.
  4. "A madarak vonulása"

  Gyakorlati (terepi) foglalkozások - 45 perc

  1. "Madárgyűrűzési-bemutató". A madárgyűrűzés elmélete és gyakorlata.
  2. "Játékos madárismereti feladatok". Hangfelismerés, tollfelismerés, szárnyas-tár, totó, puzzle.
  3. "A mi iskolánk körül élő madarak"
  4. "Madarászat egy közeli erdőben"


  Természetismereti szakkörökön, zöld jeles napokon, projektheteken a fenti témákon kívül egyedileg egyeztetett témák is kérhetőek. A helyszínt szintén egyedileg lehet egyeztetni.

  Ha valamely iskola elnyerte már a Madárbarát Iskola címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől, akkor 5 % kedvezményt kap a foglalkozások díjából.

  A foglalkozások maximum 24 fős csoportokra értendőek.

  Az egyes foglalkozások különállóan is kérhetőek.

  Lehetőség van egész iskolát érintő vetélkedő szervezésére, lebonyolítására is jeles zöld napokhoz kapcsolódóan.

  További információk:
  Kincses László
  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
  1121 Budapest, Költő u. 21.
  e-mail: oktatas@mme.hu

  Szakkörök

  Madarász Suli szakkörök az ország több pontján vannak. A programok helyszínenként változnak, de az biztos, hogy profi madarásszal sokat lehetsz terepen. Ha nincs a közeledben szakkör, javasolhatod a biológia tanárodnak, vagy az osztályfőnöködnek, hogy kérjenek a Magyar Madártani Egyesülettől előadást, foglalkozást, madárgyűrűzési bemutatót stb.

  Budapest

  Marczibányi Téri Művelődési Központ
  Cím: II. ker., Marczibányi tér 5/a.
  Időpont: csütörtök, 16.30-18.00
  További információ: Zsoldos Árpád, 30/435-5543

  Petőfi Művelődési Központ
  1028 Bp. Máriaremetei u. 80.
  Időpont: szerdánként fél 5 - 6 óra között
  További információ: Böhm András 20/533-1855

  Természetbúvár Ovi - 8 foglalkozás/tanév
  Természetbúvár Suli - 6 foglalkozás/tanév 
  Az egyes programok helyszíne: egyeztetett terep és/vagy csoportszobai (tantermi), játékos ismeretterjesztő vetítés
  Mottó: "Apraja nagyja megbabonázott" 
  Témák: Növények, állatok felépítése, életműködése, rendszere, életciklusok, ökológiai alapismeretek, biológiai sokféleség megőrzése, Ember és Természet kapcsolata, természet/környezetvédelem óvodai/iskolai szinten
  Részletes programcsomagok, további információ: Kocsis Zsuzsanna
  Mobil: 30/210-7373
  E-mail: zsuzsa.kocsis@t-online.hu


  Bács-Kiskun megye

  Harta 
  Havi egy alkalommal van foglalkozás.
  További információ: Berdó József, 30/9386-178

  Baja
  Terepi madarászat a tanév időszaka alatt általában szombatonként van.
  Találkozó az Ifjúsági Háznál 9 órakor.
  További információ: Kalocsa Béla, 30/349-5497


  Baranya megye

  Pécs
  Havi egy szobai és egy terepi foglalkozás van. Az elmélet helyszíne: Duna-Dráva Nemzeti Park Oktatóközpontja (7625 Pécs, Tettye tér 8., Tel: 72/517-222 vagy 517-223.) Itt Molnárné Lénárd Évától lehet érdeklődni.
  További információ: Madas Katalin
  Tel.: mh. 72/503-500, o.72/315-096
  E-mail: madask@freemail.hu 


  Csongrád megye

  Szeged
  Cím: Bartók Béla Művelődési Központ, 22-es terem
  Időpont: csütörtök 16-17.00
  További információ: Barkóczi Csaba, 70/330-5988


  Fejér megye

  További információ: Fenyvesi László, 70/3303-837


  Hajdú -Bihar megye

  Debrecen
  Helyszín: Tanítóképző Főiskola Gyakorló Iskolája, 131-es terem
  Időpont: hétfőnként 15.30-tól
  További információ: Szakál László, 30/243-9977


  Komárom-Esztergom megye

  További információ: Fogarasi Péter, 30/559-0688


  Pest megye

  Kismaros
  Helyszín: Teleház, Madarász klub
  További információ: 27/583-010

  Szentendre
  További információ: Tarján Barna, 20/321-3357


  Vas megye

  Szombathely
  A foglalkozások két hetente a Gothard Jenő Ált. Iskolában és/vagy terepen vannak.
  További információ: Kelemen Tibor, 30/411-3447
  Madarász ovi foglalkozások is vannak.
  További információ: Lőrincz Csilla, 30/390-5107


  Zala megye

  Iskolák jelentkezését várja Darázsi Zsolt: 30/520-5968.