Csodálatos madarak

Honnan kapta a program a nevét?
A „Csodálatos madarak” program az Angol Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB - Royal Society for the Protection of Birds) ’Aren’t Bird Brilliant’ programjának mintájára született meg. 2007-ben már 67 helyszínen működött ilyen „ABB” program az Egyesült Királyságban. Itthon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervez hasonló eseményt.

A program célja az MME és a természetvédelem népszerűsítése a laikus nagyközönség és az amatőr madarászok számára. Olyan élményszerző bemutatóval, mint a teleszkópon történő madármegfigyelés vagy a margitszigeti madárénekek megismertetése. Ezáltal nemcsak a látogatók tudásszomját és természet iránti fogékonyságát fokozzuk, hanem teret adunk az Egyesület céljainak is, a népszerűsítésnek és a tagtoborzásnak is.

2008 és 2009-ben a Margitsziget adta a több mint két hónapos madármegfigyelő programunk helyszínét. A sziget egy igen látogatott, frekventált hely, ahol sok pihenni és kikapcsolódni vágyó ember megfordul és olyan kiterjedt zöld felülettel rendelkezik, ahol sok közismert vagy akár kevésbé közismert madárfaj is előfordul. A Margitszigetet gyakran látogató közönség mellett az ideérkezett vidéki érdeklődőknek és a külföldi járókelőknek is sikerült felhívni a figyelmét az érdekes madármegfigyelő programra.
A programra történő felkészülés során húsz odút helyeztünk ki a Budapesti Helyi Csoport közreműködésével 2008 március végén. A tipikus széncinege odúktól a seregély és csókaodúkon át, a macskabagoly költőodúig kerültek ki a különböző madárvédelmi berendezések. A madarak sorra foglalják el őket, több mint tíz odúban költöttek a cinegék, a többi mesterséges odú elfoglalása még várat magára. A szigeten található sok öreg fával magyarázható az, hogy a madarak nem mindegyik odúban költöttek még; másrészt nekik is hozzá kell szokniuk az új körülményekhez. Más állatfajok is hasznot húznak a mesterséges odúk nyújtotta lehetőségekből, így 2009 telén egy közönséges törpe denevér család vermelt az egyik cinege odúban. A kihelyezett madárodúk segítségével sok állat- és madárfajnak tudunk fészkelő-, búvó-, alvó- vagy akár telelőhelyet biztosítani, míg számunkra felejthetetlen élményt szerezhetünk az etetés pillanatainak a megfigyelésével vagy az éppen kirepülésre váró fiatalok megtekintésével.
 
A programhelyszín 2011-ben a Margitszigeten, a Margit-híd felöli bejárótól 10 perc sétára található Holdudvar Galéria mellett lesz, ahol egyesületünk munkatársai teleszkópos megfigyeléssel, madárfelismeréssel és tanácsadással várják az arra látogatókat minde szerdán és csütörtökön július végéig. A programon lehetőség lesz az évszakhoz kapcsolódó, általános madárvédelmi ismereteket is megszerezni, legyen szó fiókákról vagy madáritatásról.
 
 
"B" típusú odú cinegék számára
(Fotó: Bajor Zoltán).

Élmény és tapasztalat
A Margitsziget kiváló helyszínként szolgál a madarászprogramokhoz, hiszen tudjuk a Fülemülék éjszakája rendezvényeinkből is, hogy hány énekesmadárfaj választja fészkelőhelyül a zavartalanabb és sűrű aljnövényzetű részeket, mint a vörösbegyek, a barátkák és a fülemülék.
Érdekes, hogy ritkább ragadozómadárfajok is költenek a szigeten, mint például a macskabagoly és a kabasólyom, amelyek évtizedek óta jelen vannak a parkos, öreg fákkal tarkított részeken és sikeresen nevelik fel fiókáikat évről évre. A két hónapos eseménysorozat alatt sikerült megfigyelni a kabasólyom párt május végi, június eleji vadászatukon, sőt zsákmányolni is láttuk az egyik öreg madarat. A macskabagoly nehezebben látható – mindamellett, hogy éjszaka aktív madárfajról van szó – mert szokásos költőüregénél nem volt jelen a nyári hónapokban, de az ő számára is raktunk ki költőodút, így fészkelésére és a költőláda közelében történő megfigyelésére nagyon számítunk.

2010 nyarán a Budai-hegyek előterében található Budai Kertcentrum szolgált a program helyszínéül, amely a Hárs-hegy és a János-hegy közötti völgyben fekszik. Ideális hely számos erdei madárfaj megfigyelésére. Elsősorban a ragadozó madárfajok és a harkályfélék közül figyelhetünk meg érdekesebb fajokat. Az előbbiek közül az egerészölyv mindennapos látvány a hegyek felett, de a héja, a karvaly és a darázsölyv is fészkel a háborítatlan hegyoldalakon. A meleg délelőtti órákban, és kora délután egy kis szerencsével láthatjuk őket termikelni a magasban, amikor kihasználják a vitorlázást megkönnyítő felszálló meleg légáramlatokat. A harkályok számára a Budai-hegyek idősebb állományú erdei az igazi életterek, szinte az összes harkályfaj költ a Budai Tájvédelmi Körzetben, bár őket inkább a zavartalanabb részeken, erdei séták alkalmával pillanthatjuk meg. A legnagyobb termetű hazai faj, a fekete harkály a sűrűbb, öregebb bükkösökben él, de már messziről hallhatjuk jellegzetes nyávogó hangját. A kis, közép és nagy fakopáncsok, valamint a zöld és szürke küllők könnyebben megfigyelhetők, emberi környezetbe, kertvárosi részekbe is gyakran bemerészkednek. Így valamelyik harkályfajt biztosan látni fogjuk, ha a Csodálatos madarak! programra érkezünk!
 
Nézelődés (Fotó:Schmidt Emese).

A zárt erdőkre és öreg bükkösökre jellemző madarakkal is találkozhatunk, mint amilyen a kék galamb, az örvös légykapó és a holló. Igaz, őket leginkább a korai reggeli órában a legegyszerűbb meglelni. A kék galambok mindig, valamelyik magasan a többi fölé nyúló fa elkorhadt száraz ágain ülve búgnak hangosan. A hollókat inkább csak átrepülni látni a hegyek felett, vagy jellegzetes korrogó hangjukat hallani. Az örvös légykapó halk, finom énekét nehéz kiszűrni a reggeli madárzsivajból, de a vadászmódja, amint repülő rovarokat fogdos, hamar elárulja jelenlétét.

Mi történik a programon?
A programon való részvétel mindenki számára teljesen ingyenes. Hétköznaponként, szerdán és csütörtökön, 10.00 és 18.00 óra között várjuk az érdeklődőket a Margitszigeten, a Holdudvar Galéria kerthelysége melletti sétaösvényen. Sajnos a szigetre egyenlőre csak gyalogosan lehet bejutni, mert a 4-6-os villamosok még mindig nem állnak meg a szigetbejárónál. Az Árpád-híd felől viszont van buszokkal történő tömegközlekedés.

A program főattrakciója a távcsöves és teleszkópos madármegfigyelés, hogy a kerti és a városi parkok madarait bemutassuk, emellett a madarak énekekének és különböző hangjainak a megismertetése is fontos szempont. Szakmai szóróanyagokkal, prospektusokkal, egyéb kiadványokkal tesszük még teljesebbé és emlékezetesebbé az alkalmat. A kis standunknál az egyesület színpompás, tűzzománc kitűzőiből is válogathat!

 
 Margitsziget (Fotó: Czeczon Ilidkó).

Miként vehetek részt?
A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni, kivétel hogyha csoporttal vagy osztállyal együtt látogatna ki a helyszínre! Ilyenkor további információ kérhető Berényi Zsombortól a központi telefonszámon (1/275-6247), vagy e-mailben itt.

Mit vigyek magammal?
Teleszkópot és madárhatározót azt mi biztosítjuk, ha van kézi távcsöve azt hozza nyugodtan magával, mert sok esetben nem tudjuk egyszerre mindenkinek megmutatni a madarakat!

Kapcsolódás a BirdLife és az ENSZ madárvédelmi kampányához
A BirdLife International, a madárvédelmi szervezetek világszövetsége, melyben Magyarországot az MME képviseli, figyelmeztetve a vonuló madarak vészes állománycsökkenésének világméretű problémájára, Flyways címmel nemzetközi kommunikációs programot hirdetett. A "Born to travel" kampány célja, hogy a döntéshozók és a lakosság figyelmét felhívja a klímaváltozás és az élőhely átalakítások negatív hatásaira. Ezek az időjárási és környezeti hatások kiemelten érintik a mezőgazdasági területek madarait, közöttük is különösképpen  a hosszú távú (a Szaharától délre) vonuló fajokat.
 

A kampány szorosan kapcsolódik az 1992-ben Magyarország által is aláírt ENSZ Biodiverzitás Egyezményhez, melynek sok területen nem sikerült elérnie fő célkitűzését: a biológiai sokféleség csökkenésének megállítását 2010-ig. A BirdLife a tagszervezetein keresztül is szeretné tudatosítani az emberekben, hogy azok a környezeti változások, melyek ilyen mértékben érintik az élővilágot, az emberek életminőségét is alapvetően és negatívan befolyásolják, melynek megállítása közös érdekünk és feladatunk.

2010. a biodiverzitás védelmének nemzetközi éve lesz, melyet követően Magyarország lesz az EU soros elnöke 2011. első fél évében, így hazánk feladata lesz az új európai uniós biodiverzitás védelmi munkaterv előkészítése. Ezért:

  • 2011. Év madarai a széncinegék, hogy mennyi mindent tehetünk meg a közelünkben élő madarakért a sikeres Madárbarát Kert programon keresztül
  • a tavalyi évben a fecskéket választottuk a 2010. év madarainak, ennek a fajcsoportnak a képviselői kiemelten érintettek a "Born to travel" és a biodiverzitás témában; 
  • a közösségi programjainkon is tájékoztatjuk a lakosságot a biológiai sokféleség csökkenésének veszélyeiről és okairól;
  • beszámolunk a Natura 2000 hálózat fontosságáról és fenntartásának szerepéről a faj- és élőhelyvédelemben;
  • cselekvési és módszertani alternatívákat mutatunk be (például Madárbarát kert program) a környezeti állapotromlás megállítására, megfordítására;
  • madár- és élőhelyvédelmi javaslatokat dolgozunk ki a magyar kormány, az EU soros elnöksége számára a biológiai sokféleség megtartása, növelése érdekében;
  • aláírásokat gyűjtünk, illetve a környezetért aggódó embereken keresztül forma leveleket juttatunk el a döntéshozókhoz, hogy jelezzük, a lakosság és az MME aggasztónak tartja a környezeti állapot romlását, amit a kontinentális szinten veszélyeztetett fajok számának növekedése is jelez.

A programot a Swarovski Optik támogatja!

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

     

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

 

     Egyéni és céges adományozás >>

 

     Köszönjük!

Tavaszi madárles

A BirdLife International 2006 óta szervezi tavaszonként a Spring Alive programot, azaz a Tavaszi Madárlest. Ez a nemzetközi madármegfigyelő program  gyerekek, tanáraik és a szüleik számára készült.
 

Az érdeklődők közkedvelt fajok tavaszi érkezését követhetik nyomon. A játékban füsti fecske, kakukk, sarlósfecske és fehér gólya szerepel, melyek különböző időpontokban érkeznek vissza téli szálláshelyeikről Európába. Aki az aktuális év tavaszán először látja a négy faj közül bármyelyiket, megfigyelését töltse fel a www.springalive.net honlapra a helyszínnel és az időponttal együtt, így részesévé válik az európai tavasz figyelésének.  A négy madárfaj tavaszi terjeszkedését Európaszerte online térképeken követhetik nyomon, és  megfigyeléseikkel segíthetik a klímakutatók munkáját, mivel a madarak érkezése és költési időszakuk az időjárás eltolódásával változik. Márciusban érkeznek meg az első fehér gólyák, április folyamán a füsti fecskék és a kakukkok, míg májusban a sarlósfecskék érkeznek haza. Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az első gólyák hazaérkezésével, március közepe táján  indítja a programot! A programban résztvevő négy madárfaj vonulása március közepétől egészen június végéig tart, míg a legészakibb országok költőhelyeit is elérik. 
A www.springalive.neten nemcsak képernyővédőt, képernyőkímélőt tölthetnek le a gyerekek, felnőttek, hanem izgalmas játékokkal is megismerkedhetnek.

A pedagógusoknak is érdemes a honlapra látogatni, mivel tartalmas órai vázlatok, letölthető segédanyagok segítik a programban való aktív részvételt.
További információ:
Berényi Zsombor, MME, program koordinátor (20/354-8505), e-mail: berenyi.zsombor@mme.hu
Schmidt Emese, MME, program munkatárs, környezeti nevelő (30/579-7141), e-mail: schmidt.emese@mme.hu

Európai madármegfigyelő napok

Egyesületünk egyik legkiemelkedőbb és legtöbb főt megmozgató országos rendezvénye az immáron hagyománnyá vált madármegfigyelő napok, amely minden év október legelső hétvégéjére esik.

1992 óta rendezzük meg a madármegfigyelő napokat. A nemzetközi szintű eseménybe az európai államok madártani szervezeti csatlakozhatnak (akik egyben tagjai is a BirdLife International globális természet -és madárvédelmi szervezetnek kis). A kétnapos program egyfajta verseny is az országok között, amelyen az utóbbi években mindig dobogós helyezést értünk el. Ez annyit jelent, hogy mind a részvevők, mind a helyszínek és mind a megfigyelt madarak összlétszámában sikerült jeleskednünk, és bekerülnünk az első három legjobb európai ország közé.

A madármegfigyelésben bárki részvehet, akár önállóan vagy az egyesületünk helyi csoportjainak szakemberei által, akik az ország egész területén szerveznek madármegfigyelő túrákat, madárgyűrűzési bemutatókat vagy akár biciklistúrákat is. A szervezett túrákról a helyi csoportjainknál érdeklődhet, vagy az egyesület titkárságán is, a központi telefonszámon. Érdemes előre megszervezett túrához csatlakozni, mert olyan védett és fokozottan védett természetvédelmi területekre is eljuthat, ahova máskor egyáltalán nem, vagy csak engedéllyel és korlátozottan lehet látogatni. Másrészről különböző ritka és nehezen megfigyelhető fajokat figyelhetünk meg, amihez szakavatott szemek és ornitológai fajismeret is kellenek.

Ha Ön otthonról szeretne résztvenni a programunkban, akkor akár önállóan is végezhet madármegfigyelést a kertjében tett sétával, vagy teraszáról, lakása erkélyéről is figyelheti a madarakat, így a mozgáskorlátozott és az idős emberek is könnyen bekapcsolódhatnak a programba! Ha nem ismeri fel mindegyik madárfajt, akkor csak azokat nevezze meg, amelyeket biztosan meg tud határozni, a többi madárfajból elég, hogyha csak a példányszámot közli velünk!

Az esemény második napján, vasárnap 16.00 óráig kell eljuttatnia adatait* a központunk elérhetőségeinek valamelyikére:

Telefonszám: 1/275-6247

Fax: 1/275-6267

E-mail cím: info@mme.hu, mme@mme.hu

 

*Beküldendő adatok:

1. a helyszín pontos neve

2. a megfigyelők nevei

3. a madarak összlétáma (ha nem ismeri fel valamelyik madarat, akkor a számuk is elég)

4. a három leggyakoribb faj neve és az észlelt példányszám

5. ritka, szokatlan megfigyelések

 

A folyamatosan frissülő program helyszínekről itt tájékozódhat.

Madarász ovi

Az MME a madarak és a természet aktív, élmény- és gyakorlatközpontú megismerésére építő oktatásfejlesztési kezdeményezése az egyesület különböző programjaihoz kapcsolódva tartalmaz ajánlásokat az óvodák és iskolák számára. Egymásra építhető programjaink egész éves tevékenységgé (pl. szakkör) szervezhetők, melynek során tantermi és terepi foglalkozásokon ismerhető meg a madarak évszakos aktivitása, a környék madárvilága és a madárbarát kerti teendők. A madarász óvodák és iskolák könnyebben tudnak bekapcsolódni az állami oktatásfejlesztési kezdeményezésekbe, pályázatokba is.

Budapest                                                                                                            

Fővárosi természetbúvár foglalkozások                                                                                      

Helyszín: óvodában és terepen     

Időpont: 8 foglalkozás/tanév                                                              

További információk: Schmidt Emese 

Telefon: 06 1 275 6247  

E-mail: schmidt.emese@mme.hu

 

„SASOLÓ”
TermészetBúvár  OVI - 8 foglalkozás/tanév


Az egyes programok helyszíne: egyeztetett terep és/vagy csoportszobai (tantermi), játékos ismeretterjesztő vetítés
Mottó: „Apraja nagyja megbabonázott”
Témák: Növények, állatok felépítése, életműködése, rendszere, életciklusok, ökológiai alapismeretek, biológiai sokféleség megőrzése, Ember és Természet kapcsolata, természet/környezetvédelem óvodai/iskolai szinten
Részletes programcsomagok, további információ:
Kocsis Zsuzsanna
Mobil: 30/210-7373
E-mail: zsuzsa.kocsis@t-online.hu

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Gömör-Tornai (4. sz.)csoport       

Madarász ovi foglalkozások
További információk: Farkas Roland
Elérhetőség (telefon/e-mail): (30) 63-75-149, farkasro@yahoo.com

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Nyíregyházi (36.) csoport                                                                                                                                            

 Madarász ovi foglalkozások
További információk: Domina Norbert
Elérhetőség (telefon/e-mail): dominan@t-online.hu                                                                          

Rövid leírás: az erdő madarai
Helyszín: Harangodi Erdő
Időtartam: 2 óra
Korosztály: 3-6 év

 


Vas megye

Vas megyei (8.sz.) csoport
További információk: Lőrincz Csilla

Madarász ovi: 15-20 gyerek vesz részt egy egész éves, jól bevált tematikájú programban. /Szombathely, Aréna Óvoda a város legnagyobb, 9 csoportos óvodája/
Minden hónapban egy benti és egy kinti foglalkozás van.
Benti: diavetítés, könyvnézegetés és a témához kapcsolódó manuális tevékenységek.
Kinti: ezek kirándulások hétvégéken vagy néha hétköznap.                                                          Helyszínek:                                                                                                                            

Tömördi Madárvárta - madárgyűrűzés /ez többszöri programunk/
Felsőcsatár Pinka-szurdok – kirándulás, madárgyűrűzés
Madárkarácsony – Kámoni Arborétum – madárgyűrűzés, fadíszítés eleségekkel
Kőszeg, Chernel-kert Bechtold Bemutatóközpont
Horvátnádalja – Rába part

Zala megye

Madarász ovi - előadások, vetítés, kirándulások                                                               

Jelentkezés: Darázsi Zsolt: 30/520-5968.