Európai madármegfigyelő napok

Egyesületünk egyik legkiemelkedőbb és legtöbb főt megmozgató országos rendezvénye az immáron hagyománnyá vált madármegfigyelő napok, amely minden év október legelső hétvégéjére esik.

1992 óta rendezzük meg a madármegfigyelő napokat. A nemzetközi szintű eseménybe az európai államok madártani szervezeti csatlakozhatnak (akik egyben tagjai is a BirdLife International globális természet -és madárvédelmi szervezetnek kis). A kétnapos program egyfajta verseny is az országok között, amelyen az utóbbi években mindig dobogós helyezést értünk el. Ez annyit jelent, hogy mind a részvevők, mind a helyszínek és mind a megfigyelt madarak összlétszámában sikerült jeleskednünk, és bekerülnünk az első három legjobb európai ország közé.

A madármegfigyelésben bárki részvehet, akár önállóan vagy az egyesületünk helyi csoportjainak szakemberei által, akik az ország egész területén szerveznek madármegfigyelő túrákat, madárgyűrűzési bemutatókat vagy akár biciklistúrákat is. A szervezett túrákról a helyi csoportjainknál érdeklődhet, vagy az egyesület titkárságán is, a központi telefonszámon. Érdemes előre megszervezett túrához csatlakozni, mert olyan védett és fokozottan védett természetvédelmi területekre is eljuthat, ahova máskor egyáltalán nem, vagy csak engedéllyel és korlátozottan lehet látogatni. Másrészről különböző ritka és nehezen megfigyelhető fajokat figyelhetünk meg, amihez szakavatott szemek és ornitológai fajismeret is kellenek.

Ha Ön otthonról szeretne résztvenni a programunkban, akkor akár önállóan is végezhet madármegfigyelést a kertjében tett sétával, vagy teraszáról, lakása erkélyéről is figyelheti a madarakat, így a mozgáskorlátozott és az idős emberek is könnyen bekapcsolódhatnak a programba! Ha nem ismeri fel mindegyik madárfajt, akkor csak azokat nevezze meg, amelyeket biztosan meg tud határozni, a többi madárfajból elég, hogyha csak a példányszámot közli velünk!

Az esemény második napján, vasárnap 16.00 óráig kell eljuttatnia adatait* a központunk elérhetőségeinek valamelyikére:

Telefonszám: 1/275-6247

Fax: 1/275-6267

E-mail cím: info@mme.hu, mme@mme.hu

 

*Beküldendő adatok:

1. a helyszín pontos neve

2. a megfigyelők nevei

3. a madarak összlétáma (ha nem ismeri fel valamelyik madarat, akkor a számuk is elég)

4. a három leggyakoribb faj neve és az észlelt példányszám

5. ritka, szokatlan megfigyelések

 

A folyamatosan frissülő program helyszínekről itt tájékozódhat.