Madarász erdei iskola modulok és erdei óvoda anyagok

A madarakkal kapcsolatos védelmi és megfigyelési tevékenységek sokrétűen kapcsolhatóak az erdei iskolai programokba. A helyi sajátosságokhoz és lehetőségekhez illeszkedő erdei iskola/óvoda programok jellegükből adódóan csak akkor hatékonyak ha megfelelő a foglalkozásvezetői háttér.

Az MME madarász erdei iskola/óvoda koncepcióját úgy állítottuk össze, hogy:

 • ezekhez a honlapon kapcsolódjanak olyan "képzők képzése" jellegű oldalak, ahonnan a nem madártani szakértő előadók is kellő háttér információt (természetvédelmi, ornitológiai és akár pedagógiai) szerezhetnek;
 • rendelkezésre álljanak olyan ingyenesen letölthető előadások, postaköltségen beszerezhető színes kiadványok és szóróanyagok, melyek segítik a modulok megvalósítását;
 • beszerezhetőek legyenek a foglalkozásokhoz szükséges demonstrációs anyagok: tanösvény, interaktív játékok, madárvédelmi eszközök (odúk, etetők, itatók stb.), határozók és kézikönyvek, olcsó kézi mikroszkópok és játékos nagyítók, távcsövek és teleszkópok, melyek az erdei óvodák/iskolák infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázatokból is finanszírozhatóak;
 • az erdei óvoda/iskola szolgáltatókat segíteni tudjuk olyan madártani szakemberek címlistájával (például engedéllyel rendelkező madárgyűrűzőkével), akiket meg tudnak kérdezni arról, hogy hajlandóak-e együttműködési megállapodás keretében bekapcsolódni a foglalkozások megtartásába;
 • végül, de nem utolsó sorban az anyagok modul jellegűek, azaz egyes foglalkozásrészek kihagyhatóak, felcserélhetőek, szabadon alakíthatóak, továbbfejleszthetőek.

A minél szélesebb körű alkalmazhatóság érdekében a foglalkozási javaslatok kül- és beltéri tevékenységi elemeket egyaránt tartalmaznak és lehetőség szerint "négy évszakosak", ezzel is lehetővé téve a madarak bioritmusához és az időjárási körülményekhez való alkalmazkodást.

Nem elhanyagolható előnye ezeknek a madaras témájú foglalkozásoknak az sem, hogy óvodai, alsó és felső tagozatos programban egyaránt megvalósíthatóak, ami az erdei óvoda/iskola minősítés egyik fontos szempontja.

A felvázolt tematikák a foglalkozásvezetők egyéni igényei, elképzelései szerint az erdei iskola/óvoda sajátosságaihoz igazíthatóak. Éppen ezért a modul és tantervi táblázat űrlapokból nem készült külön óvodai, alsó és felső tagozatos iskolai változat, csak egy általános jellegű leírás, amit a felhasználók tudnak a célcsoport igényei és a minősítési elvárás szerint befejezni. Ezt segíti, hogy a letölthető adatlapok az átírhatóság érdekében Word, nem pedig pdf formátumúak.       

 

Gyakorlati madárvédelmi foglalkozások
A Madárbarát kert program madarakat és más állatcsoportokat segítő tevékenységei jó lehetőséget kínálnak áttekintő jellegű előadások, foglalkozások megtartására. Ehhez készült egy ingyenesen letölthető ötrészes, projektorral vetíthető Madárbarát kert előadás-sorozat, amihez Madárbarát mintakert tanösvény is kapcsolható, és rendelkezésre állnak az egyes eszközcsoportok pedagógiai alkalmazhatóságát részletező honlap oldalak is:      


  A tematikától, az évszaktól vagy az időjárási körülményektől függően a projektoros előadások és a tanösvény rugalmasan, részenként vagy egyben is bemutatható, feldolgozható a gyerekekkel.

  A modul dokumentumainak letöltése

  • Gyakorlati madárvédelem modul űrlap >>
  • Gyakorlati madárvédelem tantervi táblázat >>

   

  Mesterséges madárodúkhoz kapcsolódó foglalkozások
  Az odútelepekre tavasszal és nyáron, majd ősszel is szervezhetőek önálló előadás modulok: április és június között fészek mustra és fiókagyűrűzés, ősszel pedig odútakarítás. A terepi foglalkozások jól kiegészíthetőek a Madárbarát kert előadás-sorozat 1. részének levetítésével és megbeszélésével, illetve odúkészítéssel, amiről részletesen olvashat a mesterséges madárodúk a környezeti nevelésben oldalon. Amennyiben nem ismer az erdei óvoda/iskola közelében tevékenykedő madárgyűrűzőt, kérje a Madárgyűrűzési Központ vezetőjének segítségét itt >>. Kérjük, a kapcsolatfelvételi e-mail tárgyába írja be, hogy "Madárgyűrűzőt keresek", majd tájékoztassa kollégánkat az erdei óvoda/iskola működési területéről és a felkérés egyéb körülményeiről. Ezt követően értesítjük a környéken dolgozó madárgyűrűzőket, és ha valamelyiküket érdekli az együttműködés lehetősége, ők fogják keresni az erdei óvodát/iskolát (adatvédelmi okokból nem áll módunkban kiadni a gyűrűzők név és címlistáját).  

  A modul dokumentumainak letöltése

  • Mesterséges madárodúk modul űrlap >>
  • Mesterséges madárodúk tantervi táblázat >>

   

  Madármegfigyelési foglakozások
  A gyakorlati madárvédelem modulhoz hasonlóan madármegfigyelő foglalkozások is bármikor szervezhetőek. A Madárbarát mintakert tanösvény fajhatározó táblája önmagában is segít eligazodni a leggyakoribb madarak között, de az MME boltjában beszerezhető többféle madárhatározó is. Az erdei iskolai madármegfigyelés bekapcsolható különböző természetvédelmi adatszolgáltatási programokba is, erről részletesen olvashat a Madarász suli program oldalon. 

  A mindenütt jelenlévő madarak megfigyelésére egyszerűen
  szervezhetőek rendkívül érdekes és tartalmas,
  élményekben gazdag erdei óvodai/iskolai
  foglalkozások.

   

  A modul dokumentumainak letöltése

  • Madármegfigyelés modul űrlap >>
  • Madármegfigyelés tantervi táblázat >>

   

  Fülemülék éjszakája
  Április végén és májusban


  A modul dokumentumainak letöltése

  • Fülemülék éjszakája modul űrlap >>
  • Fülemülék éjszakája tantervi táblázat >>

   

  Fecske modul
   

   

   

  A modul dokumentumainak letöltése

  • Fecske modul űrlap >>
  • Fecske tantervi táblázat >>

   

  Madárgyűrűzés modul

   

  A modul dokumentumainak letöltése

  • Madárgyűrűzés modul űrlap >>
  • Madárgyűrűzés tantervi táblázat >>

   

  Téli madáretetés és etetőn gyűrűzés modul
  A madármegfigyelés, a gyakorlati madárvédelem és a gyűrűzés évszakhoz kötött formája, ami novembertől-márciusig kínál programszervezési lehetőséget. A modulhoz közvetlenül kapcsolható: a Madárbarát mintakert tanösvény fajismertető táblája és a madáretetési eszközök, a Madárbarát kert előadás-sorozat 5. része (valamint az 1. és 2. rész etető kiegészítési vonatkozásai), az Etetők és itatók a környezeti nevelésben oldal. A modul kül- és beltéri foglalkozásrészeket egyaránt tartalmaz. A madarak a szabadban és az ablakokon keresztül a fűtött teremből egyaránt megfigyelhetőek, az etetők feltöltésekor és az óránkénti hálóellenőrzések alkalmával mindenképpen ki kell, ki lehet menni a szabad levegőre, a madarak gyűrűzését viszont nagy hidegben érdemes az erdei óvoda/iskola épületében végezni. Az általános madárgyűrűzési modul itt is érvényes tartalmi elemeit a hálóellenőrzések és a gyűrűzések közti időszakban, fűtött szobai foglalkozásrészek keretében lehet bemutatni. Ezek az előadások, a madárgyűrűzés, az ablakokon keresztül történő madármegfigyelés beltéri foglalkozási elemeihez akár egyéni és csoportmunkai etetőkészítés is kapcsolható.

  A modul dokumentumainak letöltése

  • Téli madáretetés és etetőn gyűrűzés modul űrlap >>
  • Téli madáretetés és etetőn gyűrűzés tantervi táblázat >>

   

  Erdei óvodai és alsó tagozatos kiegészítő eszközök
  A gyakorlat-, tevékenység- és élményközpontú madarász erdei óvoda/iskola modulok maradéktalanul alkalmasak az óvodások és kisiskolások lekötésére is. A kézbe vehető odúk és egyéb eszközök, a darázsgarázsok lakói, a lepkelegelők és az etetők látogatói, a megfigyelhető és gyűrűzéskor megsimogatható madarak korosztályfüggetlen témák. Mindazonáltal a modulokhoz kapcsolhatóak olyan játékos tanösvények és természetismereti játékok, melyek segítenek a tíz évnél fiatalabb gyerekek nyelvére "lefordítani" a természetismeret, a természetvédelem témakörét.  

  A madármegfigyelő és a puzzle kirakó játékok mellett számos
  egyéb játékos megoldásról és gyerek tanösvényről

  tájékozódhat itt >> (Fotók: Patkós Gábor).

   

   

  Az erdei óvoda/iskola "Madárbarát" működése
  Az MME Madárbarát kert programja nemcsak ötletekkel és tanácsokkal segíti a résztvevőket, de a madarak védelmébe aktívan bekapcsolódóknak elismerő táblát is adományoz. Igaz, hogy ez a védjegy nem része semmilyen hivatalos, állami minősítési rendszernek, de a madárvédelem, a környezeti nevelés, az erdei óvoda/iskola területén tevékenykedők körében ismert és elismert. Ezért a minősített erdei óvoda/iskola program szolgáltatóknak is érdemes részt vennie ebben a rangot jelentő civil minősítésben, hiszen az ehhez szükséges eszközök telepítésével egyben a foglalkozásokhoz is alapot teremthetnek.

   

  A madarász foglalkozások az erdei óvoda/iskola időszakon kívül
  Az erdei óvoda/iskola szolgáltatás

   

  Kapcsolódó oldalak

   

  1% felajánlás az MME-nek!

  Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
  adományával is hozzájárulhat a madarak
  és más állatfajok védelméhez!

   

      

   

  Köszönjük!

  Orbán Zoltán