Madarász suli

Madarász ovi, madarász suli foglalkozásaink fő célja - az ismeretterjesztés mellett - a gyermekek természet iránti érzékenységének kialakítása, megszilárdítása, fejlesztése. Napjainkban egyre szélesebb körben elfogadott az a szemlélet, hogy civilizációnk fennmaradásához elengedhetetlen a természet hatékony védelme. Hatékonyan megvédeni pedig azt tudjuk, amit ismerünk, tisztelünk és szeretünk.

A környezeti nevelést kiemelten kezelő zöld óvodákhoz hasonló kezdeményezéssel az iskolák is rendelkeznek. Az Ökoiskola cím azon iskolák munkájának legmagasabb szintű állami elismerése, melyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedően magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság-pedagógia értékeit. A Madarász suli programban részt vevő iskolák a tanári kar és a diákok hozzáállásának, az elvégzett infrastrukturális fejlesztéseknek (odúk, etetők, itatók) és a foglalkozásokon való részvételnek köszönhetően sok elemében már teljesítik az ökoiskolai kritériumrendszert.

Madarász suli program

A foglalkozások az tanévhez igazítva szeptembertől – javasoltan havi egy alkalommal – május végéig tartanak, 45 perc időtartamú tantermi órák, vagy terepi foglalkozások.

1. Madárbarát iskola

2. A madarak érzékszervei

3. Mit tehetek a természet- és környezetvédelemért?

4. A madarak vonulása

5. Játékos madárismeret

6. Állatok a városban

7. Csőrök és lábak

8. Az év madara

A foglalkozás alapdíja: osztályonként 16.000 HUF / alkalom 

További együttműködésre és kedvezményre ad lehetőséget az MME Madárbarát kert programja, illetve az MME intézményi tagság.

A "Madárbarát iskola" cím elnyerésének feltétele - a regisztrációt és regisztrációs díj befizetését követően - a madárvédelmi tevékenységek bemutatása (legalább egy mesterséges madárodú kihelyezés, itató folyamatos működtetése, téli madáretetés), amely az MME által kiküldött elektronikus jelentőlap segítségével történik. A jelentőlap pozitív elbírálását követően történik a cím odaítélése és az igazoló tábla kiküldése. (Átfutási idő min. 3 hónap.) További információ a Madárbarát kert programról itt érhető el.

A "Madárbarát iskola" címet elnyert intézményeknek és/vagy MME intézményi tagoknak a foglalkozás csoportonként 15.000 HUF / alkalom áron érhető el.

A foglalkozások sorozatban vagy különállóan is kérhetőek.
Az oktatási év elején, augusztus 15. és szeptember 15. között megrendelt teljes sorozatokra alkalmanként 1000 HUF kedvezményt adunk, amennyiben az időpontokat megrendeléskor a teljes oktatási évre egyeztetik, ezzel segítve kollégáink munkáját. A kedvezmények nem összevonhatók!

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy

- az MME oktatási munkatársai elvi okokból élő állattal nem dolgoznak a foglalkozásokon!

- kültéri és beltéri foglalkozásainkon egyaránt, a teljes időtartam alatt szükséges a megrendelő részéről felnőtt kísérő jelenléte is.

Madarász suli programunk elsősorban Budapesten, illetve néhány vidéki helyszínen érhető el. A pontos helyszínekről és lehetőségekről érdeklődjön az alábbi elérhetőségen:

Jelentkezés, további információ: oktatas@mme.hu

Oktatási munkatársaink:

  

Veronika

Dr. Benedek Veronika - oktatási koordinátor

"A természet összefüggéseit felnőttként sem késő megismerni, viszont semmivel nem pótolható az az élmény, amikor egészen kisgyermekkortól a természettel összhangban élünk és készségszinten értjük, miért puha a bagoly röpte, hogyan nő egy kicsiny magból hatalmas faóriás és hol a helye a póknak az élőlények ezer szállal szövődő hálózatában. Ez a lehetőség napjainkban kevesek számára adott, így ökológusként abban szeretnék segíteni, hogy e hétköznapi csodákat közelebb hozzam programjaink résztvevői számára az élménypedagógia eszközeivel."

Erdei Noémi - oktatási munkatárs

"Biológusként végeztem, emellett biológiát és kémiát tanítottam általános- és középiskolásoknak. Több éve az MME tagja vagyok, fiatalkorom óta több szakosztály tevékenységébe is bekapcsolódtam (Varangymentő Akciócsoport, Rákosi Vipera Védelmi Program, madarásztáborok). A Budapesti Denevérvédelmi Csoport alapító tagjaként részt vettem gyerekcsoportok természetvédelmi programjainak szervezésében és lebonyolításában. Kiemelten fontosnak tartom a jövő generáció természetvédelmi oktatását, jelenleg Madarász Ovi és Madarász Suli foglalkozásokat tartok."

   

Névery Dorottya - oktatási munkatárs

"Voltam már kellemetlen szagokkal (bűzökkel) foglalkozó környezetmérnök, felszín alatti vizeket védő hivatalnok és szemléletformáló természettudomány-tanár egy alternatív gimnáziumban. Újabban saját upcycling márkámat (tty műhely) építgetem. Emellett ovisokkal kalandozom a madarak izgalmas világában. Nagyon élvezem."

Péter Dávid- oktatási munkatárs

"Gyermekkorom óta csodálkozom a természetre. Ennek élményét szeretném eljuttatni másokhoz is! Érdeklődésem miatt nem kerülhettem el a természettudományi tanulmányokat. Majd az „emberfiókák” hívóhangja miatt a pedagógiait sem. Ez az egyik kifejlődési módja a környezeti nevelőnek. 2017 (az MME-nél 2019) óta tevékenykedem ebben az állapotban. Gyermektáborokban, kirándulásokon pedig már több mint tíz éve osztom meg tapasztalataimat."

​   ​Ádámné Bukor Boglárka

Ádámné Bukor Boglárka - oktatási munkatárs, Veszprém

"Biológusként végeztem, emellett számos madárvédelmi és monitoring tevékenységben is részt vetem önkéntesként az évek során. Többek között a Madár Atlasz Programban, Actio Hungarica táborokban és Európai Madármegfigyelő Napok lebonyolításában. Számomra fantasztikus dolog megtapasztalni, hogy a gyerekek sokszor mennyivel nyitottabban és figyelmesebben fordulnak a természet felé, mint az idősebb korosztályok és úgy gondolom, hogy a Madarász ovi program kiváló lehetőség arra hogy minél többet segítsünk nekik megőrizni ebből a szemléletből."

Sztrehárszki Lili

Sztrehárszki Lili - oktatási munkatárs, Debrecen

"Kiskorom óta a természet szerelmese vagyok. 2016-ban lettem tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, mint érdeklődő kisgyermek, most pedig az MME egyik legfiatalabb munkatársaként írhatom rövid bemutatkozásomat. Egy álmom vált valóra ezzel!

Nagyon fontosnak tartom a környezeti nevelést. Saját példám alapján is úgy gondolom, hogy a gyermekek ebben az életkorban a legfogékonyabbak, az ilyenkor kapott ismeretek, szemléletformálás, érzékenyítés később tudatosan vagy akár tudat alatt, de meghatározó része lesz az életüknek. A környezet- és természetvédelem a mindennapjaik természetes részévé válik.

Célom, hogy minél több kisgyermek érdeklődését, figyelmét felkeltsem, mert a jövő az Ő, a Mi kezünkben van.

Felsőfokú tanulmányaimat természetvédelmi mérnök hallgatóként a Debreceni Egyetemen végzem, mert nincs is szebb és felemelőbb annál, ha az embernek a hobbija hivatássá válik."

Az iskolák számára további együttműködési lehetőséget kínál az MME intézményi tagsági formája. Intézményi tagjaink éves tagsági díjuk befizetésével (12.000 HUF) jogosultak az évi négy alkalommal, évszakonként megjelenő Madártávlat magazin 3-3 példányára. (Átfutási idő 1-2 hét.)

 


Amennyiben érdekli az iskolákban, a lakótelepeken, a ház körül és a kertben
végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)