2024.10.25
Harkályvédelmi Szakosztály

Fehérhátú fakopáncs védelmi munkaműhely megbeszélés

fehérhátú fakopáncs

Az elmúlt időszakban már többször hírt adtunk a fokozottan védett fehérhátú fakopáncsot érintő különböző tevékenységeinkről. Országos felmérést, helyi akciókat, táborokat szerveztünk, bevontuk a fiatal madarászokat a felmérésekbe. Mondhatjuk, hogy az eddigitől lényegesen nagyobb figyelem hárult ennek a ritka fajnak a kutatására.  Ezekre a kutatásokra mindig is úgy tekintettünk, mint egy fontos megalapozó tevékenységre, amely a faj további védelméhez szükséges. 

fehérhátú fakopáncs workshop1

Most újabb mérföldkőről adhatunk hírt. Szeptemberben az MME Harkályvédelmi Szakosztálya, az Agrárminisztériummal és az érintett nemzeti park igazgatóságokkal közösen „Fehérhátú fakopáncs védelmi munkaműhely megbeszélés”-t szervezett. Ennek a szakmai programnak igen fontos szerepe van, hiszen ez volt az első olyan alkalom, amikor a faj védelmével foglalkozó szakemberek/szerezetek közös találkozón vettek részt. E megbeszélést egyrészt az hívta életre, hogy a természetvédelmi szakemberek jó része jelenleg nem látja megfelelően biztosítottnak a fehérhátú fakopáncs védelmét országos szinten. Másrészt nincs országosan egységes természetvédelmi kezelői gyakorlat a faj védelmét célzó hatósági intézkedések kapcsán. Ezen problémák orvoslását célozta meg ez a munkaműhely megbeszélés. 

A program a mátrafüredi Harkály Ház látogatóközpontban került megrendezésre, ezúton is köszönjük a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak, hogy biztosította a helyszínt! Egy általános áttekintéssel kezdődött a nap, az egyes nemzeti park igazgatóságok bemutatták a jelenleg alkalmazott védelmi intézkedéseket. Ennek során jól átláthatóvá vált, hogy az ország különböző régióiban más-más hatósági intézkedésekkel próbálják biztosítani a faj védelmét, több-kevesebb sikerrel. Egyértelműen megállapítást nyert, hogy egy egységes hatósági módszert kell kidolgozni, amely alkalmazása országosan biztosíthatja az állományok megőrzését. Ezután bemutatásra kerültek a recens kutatások – többek között az MME Harkályvédelmi Szakosztályának országos felmérése – melyek jól körülrajzolták azt, hogy a fehérhátú fakopáncs természetvédelmi helyzete jelenleg nem kielégítő Magyarországon, továbbá fontos támpontokat adtak ahhoz, hogy milyen módszerekkel lehet ezt megfelelővé tenni. Ezt követően a délután folyamán egyfajta ötletbörze zajlott, melynek célja egy országos útmutató elkészítése volt. 

fehérhátú fakopáncs workshop

Reményeink szerint hamarosan véglegessé válik ez a szakmai útmutató, és konkrét előrelépéseket láthatunk majd a hazai középhegységi erdők, és a fehérhátú fakopáncs védelme terén. Bízunk bene, hogy sikerül olyan intézkedéseket foganatosítani, melyek biztosítják a hazai fészkelő állomány megmaradását, esetleg fejlődését.