2023.12.16
Kisalföldi Helyi Csoport

A Győr-Moson-Sopron megyei gyurgyalag (Merops apiaster) és partifecske (Riparia riparia) állomány felmérése 2023-ban

Gönyűi kavicsbánya partfala (Fotó: Kiss Viktória)

2023-ban Győr-Moson-Sopron megye területén 103 helyszínen, 12 önkéntes felmérő mintegy 1472 gyurgyalag és 3422 partifecske üreget számolt meg. 455 gyurgyalag pár és 2358 partifecske pár került rögzítésre. A gyűjtött adatokat összegezve megállapítható, hogy a partifecske állomány mintegy kétszerese a tavaly felmért állománynak. A gyurgyalag állomány hasonlóan alakult a 2022. évhez.

A felmérés a lehető legoptimálisabb időszakban, többnyire június-július hónapban zajlott. A munkában a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai is részt vettek. Az önkéntes segítők előzetes tájékoztatást kaptak a madarak életmódjáról, költőüregeikről, a felmérés módszeréről, arról, hogy milyen adatokat kell gyűjteni.
A gyurgyalagok esetében a nagyobb telepek száma egyre kevesebb, sokkal jellemzőbb a kisebb létszámú, néhány párból álló telep. Több helyen hiába van meg az akár több száz üreg, a látott madarak száma, csupán néhány 10 egyed. Viszonylag gyakoriak a lefelé, a földbe ásott költőjáratok is.A legtöbb gyurgyalag párt Kónyban sikerült megfigyelni a régi szeméttelep területén (88 üreg és 60-70 pár madár). Gyurgyalagokat nagyobb csapatban látni, szinte már csak vonuláskor lehet.
A legnagyobb partifecske telep egyértelműen a „Gönyűi-bánya” területén van a megyében. A Gönyűi-bánya területén 1125 üreget sikerült megszámolni. A partifecske a friss, meredek, homokos falakat kedveli. Az idei évben a madarak ezeket szépen megtalálták. Nem jelenthető ki, hogy csökkent, vagy nőtt a megyei állomány, mert egy-egy új, friss fal több száz partifecskét vonz, és nem zárható ki, hogy maradtak az önkéntes felmérők által fel nem lelt telepek is. Ez így lehetett a korábbi években is.

Partifecske gyűrűzés Győr határában (Fotó: MME Kisalföldi HCS Archívum)

Partifecske gyűrűzés Győr határában (Fotó: MME Kisalföldi HCS Archívum)

Az idei évben 856 partifecskét gyűrűztünk és 212-t fogtunk vissza Győr közigazgatási határain belül az Actio Riparia project keretében. Összesen három bányában történt a madarak jelölése, melyek mindegyikében két alkalommal jártunk. A bányákban 2025 partifecske üreget számoltunk és ezeknek nagyjából a fele volt lakott. A győri bányák felmérése során 10 hantmadár, 4 sordély, 3 kis lile, 2 karvalyposzáta, 1 parlagi pityer és 1 rozsdás csuk revírt is rögzítésre került.
A legidősebb partifecske, melyet idén megfogtunk, egy 2018-as jelölésű madár volt, ami már akkor költő öregként került befogásra, így madarunk legalább hat éves és legalább hatszor járta meg Közép-Afrikát oda és vissza.
A jelölési aktivitás Komárom-Esztergom megye területén is kiemelkedő, így idén is több adatcsere történt a két csapat között. 35 olyan gyűrűs madár került visszafogásra, melyeket a korábbi években másik költőtelepen vagy vonulásuk során jelöltek/ jelöltünk meg. Ezek közül a legérdekesebb egy szerb gyűrűs madár volt, melyet Ludas mellett gyűrűztek 2022.08.13-án.
Összesen 17 madarat fogtunk vissza az idei szezonban, melyeket az előző években Ácson (11), Mocsán (4), Naszályon (1) és Komáromban (1) jelöltek. Ezzel párhuzamosan Komárom-Esztergom megyébe kilenc partifecske ment át, melyek korábban Győrben fészkeltek, ebből egyik az idei évben is itt kezdett költésbe, de 17 nappal a jelölést követően már Ácson fogták vissza. 17 olyan madarunk volt, melyek a korábbi évekhez képest Győr területén belül váltottak költő helyet. A dolog érdekessége, hogy a három győri bánya között nagyjából azonos számú madár cserélődött. 

 

Hím hantmadár (Fotó: Pitó Andor)
Hím hantmadár (Fotó: Pitó Andor)

 

Bodor Ádám, Kiss Viktória, Pitó Andor