2016.02.09
Budapesti Helyi Csoport

"Eljegyzés a tudománnyal” – elő Valentin-napi bemutató madárgyűrűzés a fővárosi Túzok utcában 2016. február 13-án

A MAI TÚZOK UTCAI GYŰRŰZÉS AZ ESŐS IDŐ MIATT ELMARAD!

A hol felerősödő, hol enyhülő, de tartósnak ígérkező eső miatt a mára meghirdetett fővárosi, Túzok u-i bemutató madárgyűrűzés a madarak egészségének, biztonságának szem előtt tartása miatt elmarad.

Megértésüket köszönjük!


Az MME Budapesti Helyi Csoportja télbúcsúztató madárgyűrűzésre hívja az érdeklődőket Budapest egyik legizgalmasabb védett lápjára, a X. kerületi Túzok utcába 2016. február 13-án (szombaton) 9-12 óra között.

Az ingyenes rendezvény célja egy nádas-bokros területen működő etető, valamint a térség madárvilágának és a madárgyűrűzésnek a bemutatása.

 

Időpont

2015. február 13., szombat, 9-12 óráig.

 

Helyszín

Bp. X. kerület, Felsőrákosi-rétek, Túzok utca.

 

Találkozó

9 órakor a 67-es busz Túzok utcai megállójában. A később érkezők is könnyen megtalálják a gyűrűzés helyszínét, ha a Túzok utcán (a hídon is áthaladva) begyalogolnak néhány száz métert.

 

Megközelítés tömegközlekedéssel

Az Örs vezér tér és Rákoskeresztúr között közlekedő 67-es busszal a Túzok utcai megállóig, melynek menetrendje itt található meg >>

 

„Eljegyzés a tudománnyal”

Ezzel a kifejezéssel jellemezte Schmidt Egon Kossuth-díjas ornitológus író a madárgyűrűzést a Madarakról mindenkinek ismeretterjesztő könyvében. Egy nappal Valentin-nap előtt nincs is ennél jobb felvezetése, összefoglalója a rendezvénynek, amire az MME munkatársai megkülönböztetett szeretettel hívják a párokat.

 

A rendezény programja

A madarásznap a hálók óránkénti ellenőrzése köré szerveződik. Ekkor a madárgyűrűző szakemberek kimennek a hálókhoz, óvatosan kiszedik és vászonzsákocskákba rakják a madarakat. Az etetőnél táplálkozó madarak zavarásának csökkentse érekében a gyűrűzőhelyen is felállítunk egy bemutatási célú befogóhálót, hogy mindenki megismerkedhessen ennek működésével. Azok a látogatók, akik végig kitartanak, részt vehetnek, segíthetnek a hálók lebontásában is, ami újabb érdekes élményt kínál.

A gyűrűzések szüneteiben lehetőség nyílik a területen táplálkozó, itt kóborló vagy átvonuló madarak megfigyelésére is. A számos énekesmadárfaj mellett jó eséllyel láthatunk áttelelő barna rétihéját és egerészölyvet, vagy télre hozzánk látogató kékes rétihéját is.

A rendezvényre fél-egy órás időtartamra is érdemes kilátogatni, akár kisgyerekekkel is, hiszen a program kötetlen, amibe bármikor be lehet kapcsolódni, ráadásul a gyűrűzések alkalmával a madarakat meg is lehet simogatni és lehetőség kínálkozik közeli madárfotók elkészítésére is.

A madárgyűrűzők Ócsai Péter és Orbán Zoltán lesznek.

 

Különleges helyszín

Az időpont mellett a helyszín is különleges. A Felsőrákosi-rétek napjainkban országos jelentőségű védett terület Budapest közigazgatási határán belül. A névadó Rákos-patak mentén itt olyan nagy kiterjedésű nádas terület maradt meg, ami számos nádi énekesnek is otthont ad, de a ragadozómadarak jelenléte is mindennapos. A terület további tudománytörténeti nevezetessége, hogy  Herman Ottó, „Rákoson” fogott két kígyót, amiket Méhely Lajos, a kor kiváló, világszerte elismert zoológusa, rákosi vipera alfajként írt le 1893-ban.

Az állatot az 1950-es évek végén átnevezték, mert Rákosi Mátyást, Magyarország akkori teljhatalmú miniszterelnökét zavarta, hogy egy kígyó viseli a nevét, így a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója – feltehetőleg „felsőbb” utasításra  – parlagi viperává keresztelte át a fajt. Ez az elnevezés 1989-ig volt használatban, ekkor visszatérhettünk az eredeti név, a rákosi vipera használatához. Ez a kis kígyó jelenleg a világ egyik legritkább, legértékesebb hüllő alfaja, mely sajnos mára eltűnt a Rákosi-rétekről és alig 500 példánya él hazánkban szabadon a Kiskunságban és a Hanságban. Az alfaj megőrzése érdekében az Európai Unió LIFE Nature alapja védelmi programot is támogatott, ami az MME koordinálásában valósult meg (részletek >>).

Az MME Budapesti Helyi Csoportja a Túzok utcai védett területen tavasszal és ősszel a mostani gyűrűzéshez hasonló lakossági akciókat, bemutató odúellenőrzéseket is szervez, ahol többek között Vörös Könyves mogyorós pelékkel (apró, mókusszerű rágcsáló) is találkozhatnak az érdeklődők.

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!
 
Orbán Zoltán