2008.03.24

Az újabb esetekkel már meghaladta a 100 millió forintot a mérgezések okozta természetvédelmi kár

 

A Magyar Madártani Egyesület (MME) és a nemzeti park igazgatóságok munkatársai az elmúlt 10 év során 77 mérgezéses eset során összesen 97 fokozottan védett és 698 védett madár megmérgezéséről szereztek tudomást, amelyek természetvédelmi értéke 103 millió Ft.

 

Az elmúlt egy hét folyamán öt esetet is jelentettek országszerte. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai két elpusztult rétisas-tetemet találtak egy ismert fészek alatt, így a mérgezés miatt a fészekben levő tojások is elpusztultak. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szintén egy elpusztult rétisast, valamint három egerészölyvet találtak. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség információja szerint pedig két szabolcsi helyszínen 1-1 egerészölyv és egy barna rétihéja mérgezett teteme került elő.

 

A korábbi ügyekhez hasonlóan a mostani esetekben is nyomozást indított Rendőrség, és ha bebizonyosodik a szándékos bűncselekmény ténye, akkor az elkövetők akár 5 évig terjedő börtönbüntetésre és több milliós pénzbírságra is számíthatnak.

 

A mérgezések okozta károk az elmúlt két évben váltak különösen kritikussá, amióta minden korábbinál nagyobb mértékű pusztítás tapasztalható. Leginkább a fokozottan védett sasfajokat érintették az esetek, hiszen 2006 áprilisa óta 29 parlagi-, 26 réti-, egy szirti sas került kézre mérgezéses tünetekkel. Ezen belül is a legkritikusabb a parlagi sasok esetében a helyzet, hiszen a megtalált 29 példány a tavalyi egész európai uniós szaporulat mintegy ötödét teszi ki!

A felderített mérgezéseket minden esetben bizonyítottan illegálisan használt növényvédő szerek okozták, amelyeket legtöbbször szándékosan raktak csaliként kihelyezett állattetemekbe a különböző szőrmés és tollas ragadozók irtására. Sajnos biztosan kijelenthetjük, hogy a felderített esetek csak kis részét képezik a valódi pusztításnak, így a közelmúltban elharapózott mérgezési hullám az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb természetvédelmi károkozásának számít Magyarországon.

 

A MME és a nemzeti park igazgatóságok szakemberei, a rendőrséggel, a növényvédelmi és vadászati hatóságokkal együttműködve fokozott figyelmet fordítanak a mérgezéses esetek felderítésére, és mindent megtesznek azért, hogy megállítsák ezeket a bűncselekményeket, és az elkövetők megkapják méltó büntetésüket.

 

Kérjük amennyiben több ragadozómadár tetemeket találnának közel egymáshoz, azonnal értesítsék a Madártani Egyesületet, hogy értesítve az illetékes hatóságokat, megelőzhessük a további pusztulásokat!

Email: mergezes @ mme.hu

Tel: 30/525-40-71