2008.02.22

Újra indul a Tavaszi Madárles

A tavasz közeledtét jelezve visszatért hazánkba az első fehér gólya. Február 13-án látták az első madarat Tüskeváron. Helyi madarász tagjaink mai beszámolója szerint, a madár jól van és megtalálta fészkét.

Jobb alkalmat nem is találhattunk volna, hogy az MME idén is útjára indítsa "Tavaszi madárles" programját.

Immár harmadik éve veszünk részt ebben a nemzetközi ezdeményezésben www.springalive.net, amely elsősorban a gyerekek, osztályuk és családjuk számára kínál könnyű, élvezetes tavaszi madármegfigyelő játékot, nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget. Ez a pán-európai kezdeményezés a gyerekek természet iránti fogékonyságát négy, könnyen felismerhető madárfaj: a fehér gólya, a kakukk, a sarlósfecske és a füsti fecske megfigyelésével szeretné fejleszteni úgy, hogy a számítógépes ismeretek gyakorlása* és a *weblap böngészés közben a környezettudatos szemléletformálás se maradjon el. A program célja ugyanis, hogy minél több gyerek töltse fel a www.springalive.net oldalra a négy madárfajjal kapcsolatos idei első megfigyelését. Így az Európa-szerte *február 1-je és május 30-a* között feltöltött adatok segítségével a legfrissebb, online adatokat kapjuk e négy madárfaj vonulásáról

2007-ben több mint 16000 megfigyelés került fel 37 ország adatai alapján! Az eddigi eredményeknek is köszönhetően megtudtuk, hogy a meglehetősen enyhe tavaszok következtében vonuló madaraink az utóbbi években korábban érkeznek meg Európába és így hazánkba is, a megszokott időpontokhoz képest.

Figyelem! Idén új játékra hívjuk a szülőket és a pedagógusokat! Szervezzenek kirándulásokat, madármegfigyeléseket a környezetükben, akár az iskola kertjében vagy éppen egy iskolai kirándulás keretében! Csak annyit kell tenniük, hogy regisztrálják idei első megfigyelésüket a négy madárfaj bármelyike közül a www.springalive.net honlapon! A legelső egyedi és csoportos megfigyeléseket mind a négy madárfaj esetében díjazzuk! A megfigyelésükhöz mellékelt fényképekből vagy érdekes történeteikből a legjobbak is jutalomban részesülnek! Az idei résztvevők ráadásul egy ajándék karkötőt is kapnak a BirdLife International nemzetközi partnerszervezetünk támogatása révén. Reméljük, hogy 2008-ban még többen csatlakoznak hozzánk és csodálják a madarak vonulását!

A honlap Pedagógusoknak szóló melléklete sok új információval szeretné segíteni az iskolai csoportok részvételét a programban.

A Magyar Madártani Egyesület Madarász Suli és a Madarász Ovi programjaira iskolai és óvodai csoportok jelentkezését várja folyamatosan!