2023.05.08

Messiaen Madárkatalógusa a Magyar Zene Házában, az MME közreműködésével május 13-án, szombaton 17:00-21:30 között

Egyedülálló maratoni program várja az érdeklődőket május 13-án, szombaton délután öt órától este fél tízig a Magyar Zene Házában. Ekkor hangzik el Magyarországon először nyilvános koncert keretében teljes egészében Olivier Messiaen monumentális műve, a Madárkatalógus Borbély László zongoraművész előadásában, Fazekas Gergely zenetörténész, továbbá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) részéről Orbán Zoltán szóvivő közreműködésével.


Olivier Messiaen (1908-1992) francia komponista a 20. századi zeneszerzés egyik legkülönlegesebb alakja – aki egyben madarász is volt! A közel nyolcvan madárfaj énekét kottában megörökítő, több mint kétórás Madárkatalógus a zenetörténet egyik legnagyobb szabású billentyűs szerzeménye, amelynek egyetlen estés, teljes előadására világszerte kevesen vállalkoznak.

E kivételek egyike Borbély László zongoraművész, aki Magyarországon először adja elő így a komplett kompozíciót. Ráadásul Borbély két évvel ezelőtt lemezre is rögzítette a Madárkatalógust, így a mű legavatottabb hazai előadójának tekinthető.

Messiaen zenéje hihetetlen élő ritmusaival, filmszerű változékonyságával, szín- és karaktergazdagságával, érzékiségével egyedülálló helyet tölt be a világ koncerttermeiben. Madárkatalógus című zongoraműve a közel nyolcvan európai madárfaj énekét mondhatni „szó szerint” idézi meg, hiszen a mű a madarak kottába írt éneke és a szerző pontos jegyzetei alapján íródott. Ezen felül megjeleníti az adott fajok életterét is, összesen tizenhármat, legyen szó akár egy alpesi gleccserről vagy a Riviéra partjairól.

Az előadás további különlegessége, hogy az egyes tételek részletes tartalma, vagyis a zenei ábrázolás összes, a szerző által kottába írt szöveges megjegyzése (csak ezek magyar fordítása mintegy 80 oldal!) követhető lesz a kivetítőn.

A teljes mű három részletben hangzik majd el, és az egyes részek között Fazekas Gergely zenetörténész, valamint Orbán Zoltán ornitológus szakértő, az MME szóvivőjének előadását hallgathatja meg a közönség.

Fazekas Gergely többek között arról beszél, hogy tekinthetők-e zeneszerzőknek a madarak, Orbán Zoltán pedig arról tart madárhangokkal és fotókkal is kísért előadást, hogy pontosan kik is azok a madarászok, akik közé Messiaen is tartozott.


Az előadás három részére külön-külön is vehető jegy, bérlettel vásárlásával a teljes
műsor megtekinthető - részletekért és jegyvásárlásért katt a kép(ek)re


Találkozzunk a koncerten!

Ezek a madárfajok is megjelennek Messiaen Madárkatalógusában: törpeposzáta, ...


... kék kövirigó, ...


... kövi pacsirta, ...


... kormos hantmadár (3 fotó, katt a képre), ...


... szikipacsirta, ...


... kuvik (fotók: Orbán Zoltán)


Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!