2011.11.23

Mennyire igénylik, mennyire várják a madarak a téli itatást?


Fekete rigó téli talajetető-itató vizében fürdik (Fotó: Orbán Zoltán).

A fagyok beköszöntével a madarak számára nemcsak a táplálék összegyűjtése, de az ivóvíz és a napi higiénia biztosítása is nehézzé válik. Ezért hangsúlyozzuk a Madárbarát kert programban annak fontosságát, hogy  a lehető legtöbb madáretető mellett működjön itató-madárfürdő is. Azok, akik télen is itatják a madarakat tudják, hogy szárnyas kosztosaink majdnem olyan gyakran láthatóak az itatókon, mint magot, almát, cinkegolyót csipegetve.


A madarak téli vízutánpótlása szempontjából a legnehezebb időszakot pont a mostanihoz hasonlóan hómentes, aszályos hetek jelentik, amikor az állatok nemhogy szabad vízfelületet nem találnak, de havat sem tudnak csipegetni, hogy szomjukat olthassák. Ráadásul a víz nemcsak az ivás, de a napi fürdés, a tollhigiéné miatt is fontos, a madarak ha csak tehetik, télen is fürdenek.

Fekete rigó hó olvadékvizéből iszik (Fotó: Orbán Zoltán).
Hó olvadékvizéből ivó fekete rigó. Ha azonban nincs hó,
olvadékvíz sincs (Fotó: Orbán Zoltán).


Ezért az idei télelő száz éves rekordokat döntögető szárazságában különösen fontos, hogy az etetés mellet itassuk is a madarakat az etetőhelyen. Azt, hogy ezt milyen mértékben igénylik az etető látogatók, jól jelzi az alábbi kis videó felvétel is. A talajetetőre kora reggel táplálkozni érkező madarak szinte azonnal felkeresik a megszokott itatót is, melynek vize azonban az éjszaka folyamán befagyott. A rendkívül intelligens, élelmes verebek megpróbálnak a jég széléből csipegetni és az itt keletkező olvadékvíz-filmből inni, ami azonban nem túl hatékony. Amint a jég helyére kézmeleg víz kerül, a vegyes mezei és házi veréb csapat mellett más fajok (a felvételen meggyvágó, kék és széncinege) is megjelennek, hogy ihassanak, majd a kora délután kisütő bágyadt napfényben fürödjenek is.