2017.12.18

Megújult a EuroBirdPortal / Fejlettebb, látványosabb és már a magyar adatokat is tartalmazza!

A mai naptól elérhetőek a EuroBirdPortal (EBP) megújult térképei, amelyek minden korábbinál látványosabb módon mutatják be a kiválasztott 105 madárfaj mozgásait Európában. A főként vonuló madárfajok tér- és időbeli mintázatát bemutató térképek összeállításához az EBCC által koordinált program közel 250 millió megfigyelési adatot gyűjtött össze a 2010-2016 közötti időszakból.

Ami nekünk különösen fontos, hogy az említett időszakból már azok a magyar adatok is láthatóak, amelyek az MME által működtetett Madáratlasz Program (MAP) adatbázisából származnak. 

Amint arról februárban hírt adtunk, az idei évben hivatalosan is csatlakoztunk a EuroBirdPortal projekthez. Az első adatközlésünk ez év júniusában történt, melynek keretében közel 500 ezer megfigyelési adatból állítottuk össze a EuroBirdPortal számára megfelelő felbontású adat-állományokat (az EBP adatainak térbeli felbontása 30*30 km, időben pedig hetekre aggregálva mutatja a fajok előfordulását és/vagy egyedszámait). 


EuroBirdPortal az Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC) projektje, amelyhez napjainkra 29 ország 81 intézménye csatlakozott, amelyek Európa-szerte több mint 100 ezer madármegfigyelő adatait gyűjtik össze. A partnerség keretében az érintett országok biodiverzitás adatgyűjtő központjai és ornitológiai szervezetei megosztják egymással hosszú távú tapasztalataikat, hogy a nagyrészt önkéntes madármegfigyelők által gyűjtött adatok a lehető legjobb minőségben szolgálhassák a tudományt. 

A projekt főbb céljai röviden: 

  • Leírni és bemutatni a madárfajok előfordulásának tér- és időbeli mintázatát, nagy felbontásban és európai léptékben (szezonális eloszlások változásai, vonulási mintázatok, fenológia stb.), valamint követni azok változásait.
  • Az európai online adatgyűjtő portálok és megfigyelő hálózatok fejlesztése, a szabványos adatgyűjtés és a "jó gyakorlatok" (best practices) támogatása, s a szervezetek és a madármegfigyelők közötti együttműködés elősegítése.

Az EBP demo adat-megjelenítője a 105 kiválasztott madárfaj hétről-hétre alakuló eloszlási mintázatait mutatja be 9 különféle típusú térképen és grafikonon (madárfajok előfordulási adatai és éghajlati változók). Egymás mellett egyszerre akár két térkép is megjeleníthető, így jelenleg több mint 30 millió különböző kombináció játszható le az alkalmazással. 

A megújult felület és a számos új funkció mellett, Bulgária, Ciprus, Észtország, Görögország, Magyarország, Izrael, Románia és Törökország adatainak beépítésével jelentősen megnövekedett a térképek területi lefedettsége is.

A fejlesztések a LIFE Euro Bird Portal projekt keretében (LIFE15 PRE / ES / 000002 / 2016-2018) valósultak meg.


Az EBP adat-megjelenítő egyik nagy újítása, hogy bármelyik kiválasztott térkép
beágyazható egy külső weboldalon is, ahogy az itt is látható!
A lejátszás gombra kattintva ez a térkép mozogni fog.


"Reméljük, hogy az EBP továbbfejlesztett verziója felhívja a figyelmet arra, milyen értékesek a madármegfigyelési adatokat gyűjtő online portálok és milyen fontos az adatok megosztása európai együttműködés keretében. Az EBP fő célja, hogy feltárja a madárfajok szezonális előfordulásának mintázatait Európában. Ennek eléréséhez nélkülözhetetlen az a 100 ezer önkéntes madármegfigyelő, akik megosztják megfigyeléseiket az online portálokon, valamint az EBP partnerszervezetek, amelyek ezt a hatalmas mennyiségű adatot strukturált módon gyűjtik és teszik elérhetővé.

Ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően ma már közelebb vagyunk ahhoz, hogy megértsük a madárvonulási mintázatokban bekövetkezett változásokat (például azt az új útvonalat, amelyet a darvak Dél-Európában követnek), valamint az időjárás és az éghajlat madárvonulásra gyakorolt hatásait." - mondta Gabriel Gargallo, a EBP projekt koordinátora.


"Hivatalosan csak az idei évben csatlakoztunk a EuroBirdPortal projekthez, de az elmúlt néhány évben a Madáratlasz Program (MAP) online adatgyűjtő rendszerének fejlesztései során már készültünk arra, hogy majd megfelelő minőségű adatokkal szolgálhassuk ezt a fontos európai kezdeményezést. Ennek megfelelően a MAP több száz résztvevője már nem csak a költési időszakokban, hanem egész évben gyűjti az adatokat, törekedve arra, hogy az EBP céljainak is megfelelő és rendszeres adatsorokkal rendelkezzünk hazánk minden régiójából.

Természetesen az EBP fejlődése sem áll meg itt, s terveink között szerepel, hogy tovább növeljük a gyűjtött megfigyelési adatok minőségét (pl. a teljes fajlisták és a célfajok számlálási adatainak arányát növeljük a teljes adatállományon belül).

Remélem, hogy önkéntes megfigyelőinket is motiválja majd az EBP látványosan megújult felülete és a sok új  funkció, de különösen az, hogy a térképeken már láthatják azokat az adatokat is, amelyekkel ők járultak hozzá a közös eredményhez." - mondta Nagy Károly, az MME monitoring és kutatási csoportvezetője, az EBP projekt végrehajtó bizottságának tagja.A fajok fenológiáját bemutató grafikonok (itt a bal oldalon) Európa 6 régiójára bontva
tekinthetők meg. Közben a térképen (itt jobb oldalon) szimultán figyelhetjük, ahogy
tavasszal hétről-hétre benépesítik, majd ősszel elhagyják Európát a füsti fecskék.
Természetesen mindez sokkal látványosabb az animált térképeken.
A képre kattintva elérhető az EBP weboldala.