2015.03.17

Március a Madárbarát kertben IV. – Helyezzünk ki fészekanyagot!

Lakott területeken, ahonnan ma már hiányoznak a nagytestű háziállatok is, a madaraknak egyre nehezebb összegyűjteni a fészkek építéséhez szükséges anyagokat. Ezen segíthetünk fészekanyagok kihelyezésével, ebben segít márciusi cikksorozatunk negyedik része.

 

MIT TEGYÜNK KI?
 

Száraz fűszálak

Az ápolt, golfgyep-rövidségűre nyírt füvű kertekben, parkokban, köztereken sok helyen már a hosszú, száraz tavalyi fűszálak összegyűjtése is nagy munka. Pedig az énekesmadárfajok többségénél a száraz fűszálak teszik ki a fészek anyagának 70–90%-át.

Ezt a fészekanyagot kerítések tövétől, árokpartokról, beépítetlen telkekről lehet gyűjteni. Világos színe és nem ritkán térdig érő magassága messziről észrevehetővé teszi, és éppen a magassága miatt többnyire száraz is.


Gyűjtött tavalyi száraz fű fészekanyag kihelyezés előtt (Fotó: Orbán Zoltán).

 

A zárt odúkban költő fajok csak száraz fészekanyagot építenek be. Ezért ha a gyűjtött fű fészekanyag nedves, ami tavasszal nem ritka, tepsibe téve, 50–60 Cº-on perecek alatt kiszáríthatjuk a sütőben.


Fű fészekanyag szárítása kihelyezés előtt. 3 fotó – katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Kutyaszőr, haj

Különösen nagy a hiány szőrből, ami számos faj fészekcsészéjének belső bélését adja. A madarak ezt még a közelmúltban is meg tudták szerezni a háztáji tartású szarvasmarháknak, lovaknak, szamaraknak, kecskéknek és birkáknak köszönhetően. Egyes fajok (pl.: cinegék, csóka) nem ritkán az állatok hátára szállva tépkedték ki a téli szőr maradványait. Napjainkban a legfontosabb lakott területi szőrforrást a házi kedvenc kutyák jelentik – amennyiben a gazdik ezt nem a kukába dobják.


A kutyusok bundájának kikefélése után visszamaradó szőrt érdemes a téli hónapok
folyamán zacskóba összegyűjteni, hogy tavasszal legyen mit kihelyezni
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

További fészeképítőanyag-bázist jelenthet az emberi haj, amit a fodrászok – talán némi meglepődést követően – szívesen átadnak nekünk. Fontos, hogy az arasznyinál hosszabb hajat vágjuk ilyen méretűre, mert veszélyes lehet a madarakara (erről a cikk végén olvashat)!

 

Madártoll

A puha és jól szigetelő toll sok kis és közepes testű madárfaj fészkének építőanyaga. Meglepő módon nem ez a legnehezebben hozzáférhető fészekanyag a lakott területeken. A téli etetőkre járó balkáni gerlék után – melyek gyakori zsákmányállatai a szintén etetőlátogató héjáknak és karvalyoknak – sok toll marad tépésben, amit a környék madarak könnyen össze tudnak szedni. Ezekből a tépésekből mi is gyűjthetünk, hogy otthon tollat is ki tudjunk helyezni.


Az ilyen balkánigerle-tépések természetes tollgyűjtőhelyeket jelentenek a
madaraknak. A ragadozómadarak nélkülözhetetlen elemei az
egészséges élőhelyeknek. Amint azt ez a példa is jelzi,
jelenlétük még a zsákmányállatfajokat is segíti
  (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Vékony gallyak, ágak

A lakott területek gyakran a bokrok alatt és között is gondozott gyepei nem csak fű fészekanyag tekintetében szegényednek el, de nagy területeken nehezítik meg a fészkek alapját jelentő gallyacskák összegyűjtését. Ezt úgy kerülhetjük el, ha a bokrok tövénél nem gereblyézzük el a hullott leveleket, ágakat, illetve a talajon kialakított fészekanyag-depókba (erről később lesz szó) a száraz fű és a madártoll mellett vékony, 10–15 cm hosszú gallyacskákat is teszünk.

Azok a szerencsések, akiknek a közelében fehér gólya fészkel, március-április folyamán érdemes a kert, az udvar nyílt részére mutató- és hüvelykujj vastagságú, 60–80 cm hosszú ágakat is kihelyezni, mert ezt a gólyák előszeretettel gyűjtik össze és hordják az új, és a minden évben tatarozott fészkekhez is.


Fészekanyaggal repülő fehér gólya (Fotó: Orbán Zoltán).

 

HOVA ÉS HOGYAN?


Mesterséges odúkra

Fák, bokrok esetében nem tudjuk megmondani, hogy hol épül fészek, a mesterséges odúknál viszont pontosan tudjuk, hol van szükség a fészekanyagra. Az odúk függesztődrótjára, tetejére vagy ülőrúdjára (lásd a cikk kezdőképét) kihelyezett a fészekanyag ráadásul az eszközök elfoglalásának valószínűségét is növelik.


Száraz fű és kutyaszőr fészekanyagcsokor veréblakótelep-odúra  kihelyezve
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Ágakra

Jól látható helyre, kinyúló ágakra az odúk közelébe és ezektől nagyobb távolságra, a kert több pontjára is érdemes fészekanyagot drótozni. Ezeket a madarak jó eséllyel megtalálják és használják is.


Kutyaszőr ablakodú közelébe ...


... és veréblakótelep-odú ülőfájához kihelyezve (Fotó, videó: Orbán Zoltán).

 

 

Talajra

A március végéig nyugodtan működtethető etetők a madarak leglátogatottabb kora tavaszi közösségi terei, áprilistól pedig az itatók és porfürdők, ezért ezeknél is érdemes fészakanyag-depókat létesíteni a talajon.

Annak érdekében, hogy a könnyű fészekanyagot a szél ne fújja el, ezt érdemes bokrok tövébe, az ágak közé szorítva kihelyezni, vagy a földbe szúrt gallyakból karámot készíteni és ebbe halmozni.


Fészekanyag talajetető és -itató mellé kihelyezve. 4 fotó – katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).


Videó a fenti fészekanyaghalomról "akció" közben (Felvétel: Orbán Zoltán).


Talajra helyezendő fészekanyag szétszóródását megakadályozó gallykarám
kialakítása. 4 fotó – katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Harkályetetőbe

A nagy felületű, ugyanakkor pehelykönnyű, száraz fű fészekanyaggal az a probléma, hogy miután a madarak elkezdik gyűjteni, gyorsan elkezd kihullani a dróthurokból, a talajon pedig elfújhatja a szél. Erre kínál megoldást a téli etetés kapcsán február 7-én közzétett cikkünkben bemutatott, feketerigó-fészektálca átalakításával készült harkályetető kreatív tavaszi felhasználása.


A harkályetetőre márciusban már nincs igazán szükség, ezért nyugodtan
átalakítható fészekanyagtálcának (Videó: Orbán Zoltán).


Fészekanyag harkályetetőbe kihelyezve, odúfánál. A harkályetető tavaszi
átalakításának lépéseit 21 fotón mutatjuk – katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

 

Akinek még nincs feketerigó-fészektálcája, sem a rigók számára, sem ilyen alternatív felhasználásra, annak ajánljuk figyelmébe az MME web boltját, ahol ez az eszköz is beszerezhető

 

Cinkegolyó hálójába

A Madárbarát kert programban is szempont a hatékonyság, az eszközök lehető legváltozatosabb alkalmazása, és a hulladékok hasznosítása. Jó példa erre a kiürült cinkegolyóhálók kreatív felhasználása a tavaszi fészekanyag-kihelyezésnél.

A száraz fű fészekanyag említett kiszóródása a dróthurokból fokozottan érvényesül a rövid kutyaszőrnél (és az emberi hajnál). Ezt úgy orvosolhatjuk, ha ezt a fészekanyagot a cinkegolyó vagy egyéb téli eleség kiürült műanyag hálójában tesszük ki.


Az óriás cinkegolyó hálójába több madárfészekhez is elegendő mennyiségű
kutyaszőr fér el (Videó: Orbán Zoltán).


A madarak dolgát úgy segíthetjük, ha a szőrt (hajat) egy drótkampó segítségével
a képen látott módon néhány helyen kibújtatjuk a háló szemein
.


Ez a megoldás ráadásul a toll időtálló felkínálására is alkamas, amiről
részletesebben olvashat itt >> (Fotók: Orbán Zoltán).


Összefoglaló tavaszi fészekanyag-kihelyezésről (Videó: Orbán Zoltán).

 

A fészekanyag sok esetben nem csak a tojásokat óvó menedékek épitőanyaga, de számos fajnál udvarlási és a párkapcsolatot megerősítő ajándék is.


Fészekanyag ajándékozással kedveskedő csókák (Videó: Orbán Zoltán).

 

MIT NE TEGYÜNK KI?

Ne kínáljunk fel olyan sok elemi szálból álló fonott, vagy hosszú, vékony műszálas anyagokat (például: bálakötöző zsineget, vattát, arasznyinál hosszabb hajat), melyek szállításkor vagy a fészekbe építve a madarak lábára csavarodva pusztulásukat okozhatják.A vékony cérna látszólag veszélytelen, azonban ha túl hosszú, a madarak számára
mégis végzetes lehet, amint azt ennek a fekete rigónak a példája is mutatja
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

Közösen a zöldebb, élhetőbb településekért

A március a legmozgalmasabb, legizgalmasabb időszak a Madárbarát kert program életében, hiszen ilyenkor még tart az etetés, miközben a madarak egy része már odút foglal és fészket is épít.

Annak érdekében indítottuk ezt a cikksorozatot, melynek keretében hetente akár több írást is közzé teszünk a honlapunkon és a Facebook oldalunkon, hogy az állatok iránt érdeklődőket segítsük a kora tavaszi teendők tervezésében, kivitelezésében.

Reméljük, hogy ezeknek köszönhetően nem csak kevésbé ismert madár- és más állatcsoport-védelmi eszközök és módszerek elterjedését segítjük, de olvasóinkat is még több megfigyelési élményhez juttathatjuk!

Annak érdekében, hogy minél többen legyünk, hogy minél többet tehessünk, kérjük, ossza meg ezeket a cikkeket ismerősei, barátai körében is!

Köszönjük!


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (részletek >>).

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2015-ben már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!


A letölthető 1% nyilatkozat a képre kattintva érhető el.

 

Orbán Zoltán