2016.04.19

Madárhatározó mobiltelefonos alkalmazás!

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület Android és iOS rendszereken futó mobiltelefonos alkalmazása hazánk 157 leggyakoribb madárfajának határozásában segít.


Bosszankodott már azon, hogy látott egy ismeretlen madarat, de nem volt önnél madárhatározó?? Ha van okostelefonja, akkor ez a probléma jelentős részben megoldódhat új, Android és iOS rendszereken futó telefonos alkalmazásunkkal! 

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkájaként létrejött határozó azoknak készült, akik kezdő madarászként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, milyen madarat láttak a kertben, a parkban, az etetőn, az itatón. Magyarország első mobiltelefonos madárhatározó alkalmazása az alábbi funkciókkal rendelkezik:

  • Madárhatározás
  • Madárlexikon
  • Megfigyelés rögzítése
  • Játék
  • 157 madárfaj, 269 illusztráció és 203 hang

Az alkalmazásban használt illusztrációk Kókay Szabolcs munkái, a madárhangok egy része pedig Zsoldos Árpád hangfelvételei.

Köszönjük a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesületnek a közreműködést! 


Az OzoneNetwork "Egyenlítő" című műsorának 2016. áprilisi adásában a mobiltelefonos
madárhatározó alkalmazásról is szó volt – ez a riportrész 25:50-nél kezdődik, katt
a képre (Forrás: videa.hu)
.

 

Az applikáció feltöltése a telefonra

Az alkalmazás Android és iOS rendszereken fut, de kizárólag mobiltelefonokra lett fejlesztve, tableteken vagy egyáltalán nem, vagy rosszabb minőségben működik. 

Az ingyenes alkalmazás letöltéséhez nem kell mást tennie, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) vagy az App Store-ban (iPhone telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy „Madárhatározó”, majd a telepítésre kattintani. Az áruházakban az alábbi kis ikon fog megjelenni:


Ezt az ikont keressük a Google Play vagy az
App Store áruházakban

 

Ha megtaláltuk az ikont, a telepítés gombra kell kattintani. Telepítés után csak keressük meg telefonunkon az ikont és kezdődhet is a határozás!

Ha telefonon olvassa, kattintson a linkekre, ami elviszi az apphoz:

Android telefonhoz ide >>
iPhone-hoz ide >>

A határozást menete 

1. A kezdő képernyőn válasszuk a „Madárhatározó” felületet, erre kattintva a következő képernyőn az „Ez mi lehet?”, „Madárlexikon” és „Játék” lehetőségekkel találkozhatunk. 

Az első lépések 

 

2. Ha határozni szeretnénk, válasszuk az „Ez mi lehet?” gombot, és már kezdődhet a határozás.

3. A következő képernyőn, egymás alatt három felületen ki tudjuk választani a meghatározni kívánt madár alakját, a legjellemzőbb színét és az élőhelyet, amin látjuk/láttuk a madarat. Ehhez menjünk a megfelelő kategóriára és ujjunkat jobbra-balra húzva a kijelzőn kiválaszthatjuk a kívánt beállítást. Nem feltétlenül szükséges mind a három kategóriát leszűkítenünk, hiszen ha már az egyikben kiválasztottunk egy szűrési feltételt, az alkalmazás legalul, a narancssárga mezőben kiadja a lehetséges találatokat. Ezeket vagy megtekintjük, vagy ha túl sok találat van, tovább szűkíthetjük a találati listát. 

A szűkítési folyamat


4. Ha a találati listát az ujjunkkal lefelé görgetve megtaláltuk a keresett madarat, kattintsunk a képére. A következő képernyőn megjelenik a madár részletes leírása, tudományos és angol neve, rendszertani besorolása, természetvédelmi értéke, és ha ezek jól elkülöníthetőek egymástól, akkor a hím, a tojó és a fiatal madár ábrája is. Ahol több kép szerepel egy fajhoz, a képen ujjunk jobbra-balra csúsztatásával tekinthetjük meg a további képeket. 

További határozási segítségként meghallgathatjuk a madár hangját is, ha pedig még többet szeretnénk megtudni a madárról, az adatlap alján található „Többet akarok tudni” gomb  ellátogathatunk az MME honlapjának Magyarország madarai oldalára. Itt bővebb fajleírást, gyűrűzési- és állományadatokat is találunk, valamint videókat és fotókat is nézegethetünk. Ez utóbbi két funkcióhoz internet kapcsolatra van szükség. 

Így fest a madarak adatlapja


Madárlexikon

Ha nem határozni szeretnénk, hanem csak úgy ismerkedni a madarakkal, kattintsunk a „Madárlexikon” funkcióra, ami az alkalmazásban található összes fajt tartalmazza abc sorrendben. 

 

Játék

Az applikáció játék funkciójával a fajismeretünket vagy éppen a frissen megszerzett tudásunkat is próbára tehetjük. 


A jobb felső sarokban látszódik, hogy
hány "életünk" van még


Adatfeltöltés

Aki a madárhatározásban és -megfigyelésben már tapasztaltabb, annak számára az alkalmazás (internet kapcsolaton keresztül) arra is használható lesz április végétől, hogy adatközlőként csatlakozzon az MME Madáratlasz Programjához (MAP), és alkalmi megfigyelését rögzítse, hasznos adatokkal szolgálva a program részére.
Ehhez először a map.mme.hu  oldalon kell regisztrálni, ám aki már gyakorlott adatfeltöltő és rendelkezik MAP regisztrációval, nem kell mást tennie, mint a „Megfigyelés rögzítése” funkcióra kattintva bejelentkeznie. 


Használatra fel!

Reméljük, mindenki kedvét leli a mobiltelefonos alkalmazásban és megtalálja a fajt, amire kíváncsi volt! Annak érdekében, hogy az applikáció a sokféle okostelefonon és ezek különböző operációs rendszerein is hibamentesen fusson, sok tesztelésre van szükség. Amennyiben valamelyik funkciónál hibát észlel, kérjük, írja meg nekünk a hiba leírását a telefonja típusával és a szoftver verziószámával egyetemben az mme@mme.hu email címre. Köszönjük! 

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!


A letölthető 1% nyilatkozat a képre kattintva érhető el.


Vásony Petra

 

A Magyarország madarai honlapfelülethez kapcsolódó mobiltelefonos madárhatározó
alkalmazás az „Égigérő tanterem” című, SH/4/10 regisztrációs számú projekt
keretében, a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával valósult meg.