2022.05.04

Madarak és Fák napja és az Év Fajai Fesztivál 2022

A világ első Madarak és Fák Napja rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára. A Jólai Kertben megtartott ünnephez 2018-tól csatlakozott az Év Fajai Fesztivál.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság sok szeretettel várja a természetbarát érdeklődőket 2022. május 14-én ingyenes rendezvényére Madarak és Fák Napja alkalmából, a Költő utca 21. (1121 Budapest) szám alatt található Jókai-kertben. A látogatók játszva és szórakozva szerezhetnek új ismereteket a madarak és a fák világáról és az év fajairól, értékeiről.

Egész napos programok 10.00-17.00-ig
Természetismereti vetélkedők
Természetvédelemmel kapcsolatos interaktív játékok.
Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár megtekintése (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága), könyvritkaságok bemutatása, társasjáték, kvízjátékok, színezők. A rendezvény idejére a Könyvtár társasjáték színhelyévé alakul át.
Madárbarát kert program bemutatása (MME) A látogatóknak lehetőségük adódik a madárvédelmi eszközök közvetlen megismerésére „Madarat tolláról játék” - Toll- és madárfelismerés, Fészek Tipp Mix: Madárfészkek megfigyelés madarakhoz párosítása
Cincér Játszósátor (DINPI) Madárcsőr-makettek, óriás cincér kirakó, memóriajátékok, lábnyompárosítás, állatos puzzle, vidraetető várnak kicsiket és nagyokat.
Nemzeti Parki Termék Védjegyes termelői vásár
DINPI Zöld Bolt
Csipogó játszóház (MME) Az óvódás és kisiskolás gyerekek fa kirakók és óriás memória játékok segítségével ismerkedhetnek meg a gyakorlati madárvédelemmel és a madarak élőhelyeinek védelmével. Fajismereti molinónk segítségév megismerhetik a kertek és a gyepek madarait.
MME Természetbarátok Boltja  Madárbarát eszközök, könyvek, megfigyelési eszközök, ajándéktárgyak vásárlási lehetősége.
Hegyvidék Zöld Iroda: a beporzó rovarokat, a biológiai sokféleség fontosságát hangsúlyozó, népszerűsítő program a klímaváltozás jegyében.
 
Év fajai/értékei standok
Az év madara a zöld küllő – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Év madara totó, harkályféléink bemutatása makettek segítségével, határozói bélyegek megismerése. 
Az év hüllője a homoki gyík - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 
Játékos ismeretterjesztés, kvíz, memóriajáték, és számos érdekesség, ami hazánk kétéltűiről és hüllőiről megtudható.
Az év emlőse a törpeegér – Vadonleső csapata Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Törpeegér totó, hazai rágcsálók összehasonlítása, természetismereti játékok. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület által közösen fejlesztett emlőshatározó applikáció népszerűsítése.
Az év ásványa a magnetit és az év ősmaradványa az óriásszarvas - Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), Magyarhoni Földtani Társulat (MFT)  A 2022-es év ásványa (magnetit) és év ősmaradványa (óriásszarvas), illetve a legyőzött 2-2 jelölt ásvány és ősmaradvány bemutató példányainak megismertetése (kézbe vehető példányokkal is). Szórakoztató ismeretátadás a korábbi évek nyerteseihez (pl. ammonitesz, kvarc) kapcsolódó társasjátékokkal. 
Az év rovara az óriás énekeskabóca – Magyar Rovartani Társaság  Játékos ismeretterjesztés. Az óriás énekeskabóca nemcsak, hogy a legnagyobb termetű közép-európai énekeskabóca, de a kabócák alrendjének legnagyobb képviselője is. A program célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. 
Az év gombája az ízletes rizike - Magyar Mikológiai Társaság Az ízletes rizikén keresztül a társaság a fenyvesekben élő gombafajok népszerűsítését célozta meg 2022-ben. A standon általános gombásztotó, szókereső, színezők, labirintusok, képfelismerő feladatok (ehető-mérgező) gombabemutató várja az érdekélődőket.
Az év hala a bodorka – Magyar Haltani Társaság  Akvárium élő állattal.
 
Időponthoz kötött programok:
10.00-11.30 Madárgyűrűzési bemutató
10.30 Szakvezetéses séta a Jókai-kertben (kert- és irodalomtörténeti)
11.00 MintaPinty Zenekar: Áfonyka, mini lemezbemutató
Áfonyka, az apró, gömbölyded tündér vidám tavaszi füttyszóra ébredvén a szél hátán útnak ered, hogy megtalálja a Csillagszemű Malacot és megmentse a fákat az Erdőnyelőtől. Utazása során sok érdekes helyszínen még több izgalmas alakkal fut össze, akik Varró Dani MintaPintyesített versein keresztül elevenednek meg. Varró Zsuzsa azonos című, Édes Anyanyelvünk pályadíjas meséjének zenés változata.
12.00 Tárlatvezetés a Jókai Emlékszobában (létszám:12 fő, regisztráció a helyszínen)
12.30 Vízipók és barátai előadás Mészáros Ádám
13.00 Jókai kert mesterséges költőodúinak tavaszi szemléje Odúlakó énekesmadarak költésének megfigyelése („fiókamustra”) 
14.00 Szakvezetéses séta a Jókai-kertben 
14.30 Tárlatvezetés a Jókai Emlékszobában (létszám 12 fő, regisztráció a helyszínen)
15.00 Vízipók és barátai előadás Mészáros Ádám
 
Pontgyűjtő helyek: 7 próba menetlevéllel: Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár (DINPI), Madárbarát kert program bemutatása (MME), Cincér Játszósátor (DINPI), Hegyvidék Zöld Iroda, Csipogó játszóház (MME), Az év madara a zöld küllő –(MME), Az év hüllője a homoki gyík – (MME KHVSZ)
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!