Lengyel gyűrűs nagy póling Magyarországon

Színes gyűrűje alapján azonosítottak egy lengyel gyűrűs nagy pólingot március 16-án, Bugyi határában (Pest megye, megfigyelő: Egerer Anna).

 

A most megfigyelt madarat 2017. május 15-én gyűrűzték Kelet-Lengyelországban a Mazóviai vajdaságban. A jelölés helyén és idejében ez a nagy póling egy fészkelő példány volt. Bár a madáron egy GPS nyomkövető eszköz is van, a mostani megfigyelés és a madár azonosítása a színes gyűrű alapján történt. Ez a nagy póling rendszeresen szemé került Délnyugat-Spanyolországban, Huelva tartományban a vonulási időszakban. A mostani megfigyelése is a vonulási útvonalának egy pihenőhelyén történt, ebben az időszakban rendszeresen megfigyelhetőek átvonuló példányok a hazai vizes élőhelyeken.


A megfigyelt lengyel gyűrűs nagy póling megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon ez az első külföldi gyűrűs nagy póling, ami megkerült. Kevés adatát tároljuk a fajnak a hazai Madárgyűrűzési Adtabankban, itthon mindössze száz példányt gyűrűztek. Ezek közül három madár került meg külföldön, egy-egy példány Algériában és Olaszországban, még az 1930-as években, valamint egy színes gyűrűs példányt a Fertő-tó ausztriai oldalán figyeltek meg 2021-ben, a gyűrűzési helyétől 11 km-re.


A megfigyelt lengyel gyűrűs nagy póling (Fotó: Halpern Bálint)

A nagy póling a legnagyobb partimadarunk. Jellegzetes hangját sokszor hallatja, népi neve szélkiáltó. Magyarországon csak kis számban fészkel, turjánvidékeken, vizenyős réteken, lápokon költ. Jelentős számban vonul át az Alföldön február és április, valamint augusztus és november között. A hazai állomány a telet Európa déli területein, Afrikában tölti.

További információ és megkerülési térképek a nagy pólingról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-numarq