2016.06.28

Lakossági szavazás 2017. év madaráról – döntsön ön!

Az MME 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például: gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepe van.

Reméljük, a most választható három fajról összeállított rövid ismertetőt elolvasva, átgondolva szavazatuk leadásával sokan foglalnak állást arról, hogy – Melyik legyen 2017 év madara?

 

Meddig lehet szavazni?

A július 27. 12 óráig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2017. év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését.

A szavazófelület a cikk végén, az ITT SZAVAZHAT fejezetcím alatt vagy a kezdőoldal jobb oldali sávjában található.


Erdei fülesbagoly

Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. Magyarországon általánosan elterjedt, de a magasan fekvő, zárt erdőket kerüli. Legfontosabb táplálékát a kisrágcsálók, az egerek és pockok képezik, de nagyobb éjszakai rovarokat és madarakat is zsákmányol. Saját fészket nem épít, előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, ragadozómadarak és fehér gólyák gallyfészkeit, alkalmilag pedig a talajon is költhet. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek, mivel gyakran foglalja el az elhagyott varjúfészkeket költésre. Évente egyszer költ, viszonylag korán, már márciusban teljes a fészekalja, ami átlag 5-6 tojásból áll. A fiókák még jóval a röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket és a közeli fák, bokrok ágai között elrejtőzve hívják az etető szülőket.

Erdei fülesbagoly (Fotó: Orbán Zoltán).
 Még több információ az erdei fülesbagoly hazai helyzetéről itt érhető el >>
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

Néhány további téma és érdekesség, amiről a kampányévben több szó eshet, ha ez a faj lesz 2017 év madara:

 

Házi veréb

Óvilági elterjedésű faj, de a betelepítéseknek köszönhetően világviszonylatban elterjedt. Kedveli az ember közelségét. Állománya Nyugat-Európa egyes területein akár felére is csökkent az elmúlt évtizedekben. Hazánkban még általánosan elterjedt. Változatos táplálkozású, a fiókák több állati eredetű élelmet, főleg rovarokat fogyasztanak, míg az öreg madaraknál a növényi táplálékok vannak túlsúlyban. Épületek zugaiban, fák odvaiban fehér gólyák fészkének alapi részében, sokszor csoportosan költ. Elfoglalja a mesterséges "B" típusú odúkat is. Évente két, de akár három fészekaljnyi fiókát is nevel. Fészke rokonaihoz hasonló, gömb alakú, melyet fűszálakból és szénából épít, melyet tollakkal bélel ki. Egy fészekalj 2-7 tojásból áll.

Házi veréb hím és tojó (Fotó: Orbán Zoltán).
 Még több információ a házi veréb hazai helyzetéről itt érhető el >>
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

Néhány további téma és érdekesség, amiről a kampányévben még több szó eshet, ha ez a faj lesz 2017 év madara:

 • Óriási a kontraszt a fajra még közelmúltban is jellemző „végtelen” mennyiség és a mostani fenyegetettség között.
 • Kontinentális veszélyeztetettségük és hazai fenyegetettségük miatt az MME immáron jó egy évtizede megszüntette az ötven éve még előtérbe helyezett "verébmentes" eszközök ("B" típusú odú, dúcetető) kommunikációját, esetenként gyártását és forgalmazását.
 • A verebeknek "saját" költést segítő eszköze is van – a veréblakótelep-odú.
 • Biológiájuk kapcsán sok a félreértés:
 • Szövőmadár rokonságának egyik máig megfigyelhető következménye, hogy képes fák, bokrok ágai között, szabadon is fészket építeni. Ilyen kézilabdányi, gömb alakú fészkekkel helyenként Magyarországon is találkozhatunk. Érdekes biológiai kérdés, hogy ha az épületek rései biztosította fészkelőhelyek száma jelentősen csökken, akkor képes lesz-e a faj visszatérni ehhez az ősi költési viselkedéshez.
 • A panelfelújítások által érintett fajok egyike, melyek rendkívül gyorsan veszítik el fészkelőhelyeiket a települések belső kerületeiben, mellyel kapcsolatban rendszeresen érkeznek jelzések az MME-hez a fővárosból, hogy „eltűntek a verebek”. Ezért a házi veréb kapcsán központi kampánytéma lehet a madár- és emlősbarát falfelújítás, amiről minden télen nagy médiaérdeklődést kiváltó közleményt adunk ki:
  • hogy az emberek időben kérjenek engedélyt a fészkelőhelyek megszüntetésére;
  • hogy pótolják a megszűnő fészkelőhelyeket mesterséges eszközökkel, különben eltűnnek a fecskék és a verebek is;
  • A házi veréb a kampányban esernyő fajként segíti a falfelújítások által szintén érintett molnárfecskék, sarlósfecskék és denevérek védelmét is.

 

Tengelic

Egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

Tengelic gyermekláncfűmagot eszik (Fotó: Orbán Zoltán).
 Még több információ a képen éppen gyermekláncfűmagot fogyasztó tengelic
hazai helyzetéről itt érhető el >>
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

Néhány további téma és érdekesség, amiről a kampányévben még több szó eshet, ha ez a faj lesz 2017 év madara:

 • Tavaszi és nyári táplálékhoz jutásának egyik máig kevésbé alkalmazott települési megoldása a gyepeken nyíratlan foltokat meghagyó fűnyírás, ahol a füvek és a gyermekláncfű is magot tud érlelni.
 • Fészeképítése elősegíthető a télen kiürült cinkegolyóhálókban kihelyezett kutyaszőrrel és nyár repítőszőrökkel.
 • Télen jól etethető a lakótelepek sokadik emeletén, különösen ott, ahol a közelben platánok és nyírfák vannak, melyek magasan levő terméseit fogyasztva csak "be kell ugraniuk" az erkélyeken, ablakpárkányokon működő etetőkre.
 • A madáretetőkön létezik egy, a nagyközönség előtt kevéssé ismert trükk – mák etetőanyag kihelyezése, ami jelentősen növeli a faj megjelenését az etetőhelyeken.
 • Tetszetős megjelenése és erős csapatképző magatartása miatt a tengelic az illegális kalitkamadár-befogás és hívómadarazás, valamint a szintén törvénytelen zugállattartás máig érintett faja.
 • Természetvédelmi kampány szempontjából a tengelic lehet a költési időszakban illegálisan végzett fa- és bokroskivágások zászlóshajó-faja, hiszen ezek során a faj fészkei is rendszeresen megsemmisülhetnek.

A 2017. év madara szavazás az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsora 2016.07.22-ei adásában.
A 2017. év madara szavazás az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsora 2016.07.22-ei
adásában – a felvétel indításához katt a képre (Forrás: videa.hu).

 

Miért ezek a fajok?

Az MME részéről a döntés több szakterület képviselőit tömörítő munkacsoporti egyeztetéseket követően születik meg.

A 2017-re választható fajok kiválasztásánál az alábbi szempontokat vettük figyelembe:

 • A lakott területeken is gyakoriak, mindhárom faj költ lakótelepi környezetben is.
 • Nem vonuló, négy évszakos madarak – azaz egész évben itthon vannak, ezért az emberek folyamatosan találkozhatnak velük és tehetnek értük.
 • Életmódjuk, biológiájuk, társadalmi megítélésül tartalmaz olyan kevéssé közismert, különleges elemeket, melyek megismerése sokak érdeklődésére tarthat számot.
 • Mindegyikükre szervezhető olyan települési madarász program (pl.: téli bemutató madárgyűrűzés etetőn [házi veréb és tengelic], telelőcsapatok megfigyelése [erdei fülesbagoly], kolóniák [házi veréb] életének megfigyelése), amivel az adott faj még közelebb vihető az emberekhez, gyerekekhez és felnőttekhez egyaránt.
 • Mindhárom szerepel az ingyenesen letölthető, mobiltelefonos madárhatározónkban.
 • A Madárbarát kert programban részletesen kidolgozott és az év egészét felölető védelmi tevékenységek kapcsolódnak hozzájuk:
  • Mindhárom fajt érinti a fiókamentés kérdése, amihez rengeteg félreértés, jó szándék vezette rossz beidegződés kapcsolódik, melyekről a madarak védelem érdekében nem lehet eleget beszélni.
  • Egyik sem volt még az év madara.
  • És talán a legfontosabb, hogy mindhármukhoz kapcsolódik olyan, a lakott területeken napjainkban fokozott gyakorisággal jelentkező élőhelyromboló természetvédelmi probléma, melyek megszüntetésében a tiltakozó és cselekvő lakosságnak, az utca emberének rendkívül fontos, megkerülhetetlen szerepe van.

  A szavazás azért a megelőző év közepén történik, hogy a döntést követően legyen időnk előkészíteni a nyomtatott és egyéb anyagokat 2017. január 1-re.

   

  ITT SZAVAZHAT [A SZAVAZÁS LEZÁRULT!]

  [Egy IP címről csak egy szavazat adható. Ha már leadta a szavazatát, a szavazófelületen az aktuális eredmények jelennek meg.]

  [Előfordulhat, hogy a különböző böngészőkben nem jelenik meg sem a szavazófelület, sem az eredményjelző annak ellenére, hogy ön még nem szavazott. Ez esetben azt javasoljuk, hogy váltson át egy másik böngészőre (általában Mozilla-ról Chrome-ra érdemes váltani), és ott próbálkozzon.]


  A 2017. év madara szavazás eredménye – 2016. július 27., 12:00
  (Forrás: mme.hu)
  .

   

  Minden szavazónak köszönjük, hogy voksával segítette a faj és élőhelyének védelmét!

   

  Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
  Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
  kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
  figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>), ...


  ... illetve
  okostelefonra ingyen letölthető Madárhatározó alkalmazásunkat!

   

  Önt is várja a Madárbarát kert program!

  A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

  A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

  Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

  Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

  Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
  A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
  a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
  a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

   

  A Madárbarát kert programnak 2016-ban már több mint 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

   

  Az MME támogatása

  Kérjük, ne felejtse, hogy az a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása mellett MME tagsággal és többféle támogatással is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

   

  Orbán Zoltán