Karácsonyi KHVSZ évzáró ülés az Állatkertben

Advent második vasárnapján, december 8-án rendeztük meg szokásos évzáró ünnepi összejövetelünket a Fővárosi Állat- és Növénykert Szeráj-termében. A résztvevők előadást hallottak az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály éves tevékenységéről, a Herptérképről, valamint díjazásban részesültek a legkiemelkedőbb adatfeltöltők.

Szakosztályunk december 8-án ismerős helyszínen, az Állatkert Szeráj-termében tartotta évzáró ülését. Idén a sok jelentkezőnek köszönhetően megtöltöttük a helyiséget. Először Babocsay Gergely szakosztályelnök tartott rövid összefoglalót az idei év eseményeiről, többek között a monitorozási és fajvédelmi munkákról, a rajzpályázatról, Herptáborról és az év fajával kapcsolatos programokról, melyekről majd részletesen lehet olvasni az éves jelentésünkben.

Ezt követően az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés kiemelkedő éves eredményeit ismertette Halpern Bálint, és a 2019-es év legkiemelkedőbb adatfeltöltőit jutalmaztuk. A legtöbb adatot és második legtöbb fényképes adatot Takács Péter töltötte fel. A legtöbb fényképes és második legtöbb adatpontot Wenner Bálint osztotta meg. Díjazásban részesült még Bíró Annamária a sok fényképes észleléséért és Balogh Dániel a sok adatáért.

Szokás szerint díjaztuk a feltöltésekhez mellékelt legszebb és legérdekesebb fotókat. A legszebb Ilycsin László mocsári békát ábrázoló fotója lett, valamint ő örökítette meg legszebben az év kétéltűjét, a foltos szalamandrát is. A második helyezett Orosz József rézsiklófelvétele lett, a harmadik helyezett pedig, szintén mocsári béka felvétellel, Wenner Bálint volt. Gémné Kovács Anita fotója lett a legérdekesebb, melyen sikerült lencsevégre kapnia, ahogy egy bölömbika fürge gyíkot zsákmányol, mely a támadója csőrébe harapva védekezik. Második helyezett Takács Péter zöld gyíkjai lettek, a harmadik helyezett Verebélyi Viktória barna varangyok víz alatti amplexusát bemutató felvétele. A díjazott képekkel együtt a további legszebb képekről készült válogatásunkat ide kattintva lehet megtekinteni.

Az ülést záró előadást idén Babocsay Gergely tartotta egy érdekes útibeszámolóval, Kréta és Mílosz szigetéről és herpetofaunájáról, sok érdekes felvétellel. Az összejövetel ezt követően, a hagyományokhoz híven kötetlen beszélgetéssel és a batyus ebéd elfogyasztásával telt, az ehhez szükséges finomságokat a résztvevők hozták. Ebéd utáni zárásként két szakvezetés közül lehetett választani: egyik a Varázshegybe, másik a Cápasuliba vezetett az Állatkertben. Az eseményről készült album ide kattintva tekinthető meg (fotók: Görögh Zoltán).