IX. Herpetológiai Tábor

Kétéltűek, hüllők iránt érdeklődő diákok, figyelem!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya (MME-KHVSZ) 2023-ban is megszervezi herpetológiai táborát 10-18 éves iskolások részére.

 

A tábor helyszíne: Zöldövezet Vendégház, Parádfürdő (https://zoldovezetparad.hu/)

Időpont: 2023. június 16–21. (péntek reggeltől-szerda délutánig)

Jelleg: ottalvós, elhelyezés 6-8-10 ágyas szobákban.

 Jelentkezés: https://forms.gle/WNt46zktDkWp9AZ26

A jelentkezési lap kitöltése nem jelenti a jelentkezés automatikus elfogadását ld. lejjebb! Jelentkezésnél elsőbbséget élveznek azon diákok, akik eddig nem, vagy csak egyszer vettek részt Herptáborban.

Fizetési tudnivalók

Részvételi díj: 65 000 Ft

A táborba csak MME tagok jelentkezhetnek (táborozó vagy szülő, vagy családi tagság), MME tagság igénylése: http://mme.hu/legyen-tag).

A Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályba való belépéshez kérjük, töltse ki, és küldje el számunkra a Szakosztályi Belépési Nyilatkozatot is.

https://www.mme.hu/sites/default/files/keteltuek_es_hullok/Szakosztaly/Dokumentumok/mme_khvsz_belepesi_nyilatkozat_v2.pdf

A részvételi díjat egy összegben kérjük utalni, de csak azután, hogy a szervezők megerősítették a jelentkezők táborban való részvételét, valamint erről az MME a számlát megküldte!

A részvételt 2023. június 1-ig lehet lemondani, ezt követően csak az étkezés díját tudjuk visszatéríteni, amennyiben a létszámot a várólistáról nem tudjuk feltölteni.
A részvételi díj magában foglalja napi háromszori étkezés díját. Az étkezéseket a táborhely biztosítja, de a bográcsozás sem fog elmaradni!

Utazás

Csoportosan Budapestről, a Stadion autóbusz-pályaudvarról. Az utazás árát a részvételi díj nem tartalmazza, de a csoportos utazás megszervezését az MME KHVSz magára vállalja. Részletek később.
Egyénileg történő utazásnál a környezettudatosság jegyében, aki teheti telekocsi-szerűen segítheti a többi táborozó lejutását is.

Tevékenységek

Kirándulások kétéltűek és hüllők nyomában a Mátra területén. Tudományos ismeretterjesztő előadások sokasága és proaktív, kiscsoportos foglalkozások a táborvezetők közreműködésével.
Elsajátítható ismeretek: kétéltűek és hüllők biológiája, megfigyelésük, meghatározásuk és fotózásuk a természetben, előfordulási adatok gyűjtése és alapvető térinformatikai ismeretek, elméleti és gyakorlati természetvédelem.

Táborvezetők

Dr. Babocsay Gergely, herpetológus, az MME KHVSz elnöke
Dr. Mizsei Edvárd, herpetológus
Dr. Horváth Gergely, herpetológus
Dr. Üveges Bálint, herpetológus
Péntek Attila László, biológus, a MME-KHVSz titkára
Rák Gergő, biológus
Scheuer Zsuzsa, biológia tanár

Mit hozz magaddal? (kiemelten a nélkülözhetetlen dolgok)

hálózsák (és párna)
kiránduláshoz alkalmas ruházat (hosszú és rövidnadrág, póló, ing, egy melegebb ruha, esőkabát, kalap vagy baseball sapka)
kényelmes túracipő/túrabakancs
könnyen száradó vagy nyitott lábbeli
(pl. szandál, sportcipő)
vízálló lábbeli (pl. gumicsizma, bakancs)
kisebb (max. 25L) hátizsák a napi túrákhoz
kulacs/vizespalack (legalább fél literes)
jegyzetfüzet/napló, ceruza, hegyező
okostelefon, ha lehetséges, a “Herptérkép alkalmazással” (ingyenes, használható offline is, letölthető a Google Play áruházból)
fényképezőgép
távcső
fejlámpa/zseblámpa
kullancs-szúnyogriasztó

(Tökéletes megelőzés kullancs ellen nem létezik – javasolt a tábor meghirdetése idejétől oltások beadatása háziorvossal vagy iskolaorvossal kullancs-agyvelőgyulladás (enkefalitisz) ellen.) Sajnos a gyakoribb Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás, a tüneteket mi is figyeljük, kérjük a szülők odafigyelését a tábor után!)
magas faktorszámú naptej

Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, az egy hétre való szükséges mennyiséget hozza magával. Allergiára való hajlam esetén az allergiás tünetek kezelésére máskor is használt gyógyszer, kenőcs. Ezen kívül esetleg láz- és fejfájás-csillapítóra lehet szükség.

Nagy értékű fényképezőgépet vagy bármilyen más eszközt csak saját felelősségre hozz! Az elektromos készülékek elemeiről, akkumulátorairól és azok töltő eszközeiről gondoskodj!

Amit ne hozz: magas sarkú cipő, laptop, alkohol, Elf Bar

Ételérzékenységről, allergiáról, gyógyszerszükségletről a szülők mindenképp tájékoztassák a táborvezetőket a később letölthető formanyomtatványon!

 

Elérhetőségek

herptabor@gmail.com

Dr. Mizsei Edvárd
+3670 655 0636

Dr. Babocsay Gergely
+3630 232 7134

Kapcsolódó hírek

2023. augusztus 31. – szeptember 3. Hortobágy. Szervezők: MME Ritkaságvadász Szakosztály, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

természetlesen

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...