Kezdő madarász képzés - Székesfehérvár

BETELT, 2023. január 4-től nem tudunk több jelentkezőt fogadni! A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér Megyei Helyi Csoportja két napos képzést hirdet "Kezdő madarász" címmel.  A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Kik vehetnek részt a képzésen?
17-18 éves kortól bárki, MME tagságtól függetlenül. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte.

Ki tartja a képzést?
A kétnapos képzést az MME Fejér Megyei Helyi Csoportjának évek óta madarászó lelkes önkéntesei tartják. A képzés során mindannyian arra törekednek majd, hogy minden érdeklődőt rácsodálkoztassanak a természet szépségeire a madarak rendkívül izgalmas világán keresztül, melyet egy jó hangulatú, gyakorlatias oktatás keretein belül képzelnek el.

A képzés időpontja
2023. február 04. (szombat) 10.00-16.00
2023. február 05. (vasárnap) 9.00-13.00

A képzés helye és a résztevők száma
Az elméleti képzés helye: Székesfehérvár, Sóstó vadvédelmi Központ, Szárcsa utca.
A gyakorlati képzés, a terepi nap helyszíne: Székesfehérvári Sóstó Tanösvény (bővebb információ a helyről az elméleti napon)

A részvevők száma korlátozott:  20 fő.

A képzés programja

A szükséges tudásanyag elsajátítása és a közös terepi gyakorlás érdekében a képzést két külön hétvégi napon szervezzük.

I. (elméleti) nap

10:00-10:30 Résztvevők bemutatkozása, a képzési tematika ismertetése
10:30-12:00
I. rész: Kik is azok a madarászok? [miért éppen a madarak, a madarászat típusai, a hazai madártan és az MME]
II. rész: Hogyan kezdjek bele? [felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése]
12:00-12:30 Szünet
12:30-13:00
III. rész: Ismerkedés a madarakkal [életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás, MME Nomenclator Bizottság]
13:30- 14:30
IV. rész: Ismerkedés a madárhatározóval I. – az első oldalak [a madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép]
14:30-16:00
V. rész: Ismerkedés a madárhatározóval II. – a keresett faj megtalálásának titka [a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás]

II. (terepi) nap

10:00- 15:00 Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel, az előző alkalommal tanult elmélet átültetése a gyakorlatba:
- a csapat lassan együtt haladva keresi (szemmel és füllel) a madarakat;
- ha valaki lát valamit, akkor a tanultak szerint odairányítja a többiek figyelmét;
- a terepi vezető a tanult segítő fogalmakkal instruálja a részvevőket a madár megkeresésére és meghatározására a határozóban, közben felhívja a figyelmet az adott faj egyéb viselkedési jellegzetességeire, sajátosságaira (hol mozog és hol nem, magányos vagy csoportos stb.);
- közben megbeszélik, ütköztetik a véleményeket, végül jó eredményre jutnak.

A képzés ára

MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 20 000 Ft/képzés (2 nap). Nem tagok számára 28 000 Ft (2 nap). A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe!

Fizetési mód: átutalással a jelentkezési határidőig a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 11712004-20339346 számlaszámára. A közleménybe kérjük, tüntessék fel, hogy „Székesfehérvár képzés”, továbbá a jelentkező nevét.

A jelentkezés módja
E-mailben 2023. január 15-ig a mme9hcs@datatrans.hu címen, a számlázási adatok feltüntetésével (név, számlázási cím, képzésen résztvevő neve) az esetleges kérdéseket is erre a címre várjuk. Kérjük megadni a jelentkező nevét, email címét és telefonszámát, számlaszámát.

- A fenti email címről kapott igenlő válasz után küldjük meg a számlát és a befizetéshez kötödő információkat. A jelentkezés a befizetéssel válik érvényessé.
- A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni, amennyiben határidő előtt betelik a létszám, a jelentkezéseket lezárjuk!
- Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól (szállást nem tudunk biztosítani).
- Lemondás esetén befizetett képzési díjat sajnos nem áll módunkban visszafizetni.