2011.10.20

Kampány a madarak áramütésének megelőzésére - felhívás elektromos oszlopok ellenőrzésére 2011. október 20. – november 20. között


Áramütött egerészölyv (Fotó: Pellinger Attila).

Kedves Tagtársak, Madárbarátok, Természetvédők! Önkéntes felmérők jelentkezését várjuk a madarak áramütésével kapcsolatos országos szintű felméréshez (Középfeszültségű oszlopok felmérése - KFO). Az idei már a 9. országos felmérés, amelyet most is a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervez, az adatok feldolgozását a korábban megszokott módon az MME Monitoring Központja végzi majd. 


Az elmúlt évek felmérései során több mint 50.000 oszlopot ellenőriztünk, s alattuk több mint 4.000 madár maradványait találtuk meg. Ezek az adatok nagyban segítették a probléma megoldására tett erőfeszítéseket. A KFO fontos információkat szolgáltat ahhoz a munkához, mely elősegíti azon törekvésünket, hogy a különösen veszélyes oszlopokat mielőbb szigeteljék. Bár az áramütés problémája évtizedek óta ismert, s az MME és a hazai természetvédelmi szervezetek eddig is nagyon sokat tettek a megoldás érdekében, madárvédelmi szempontból megnyugtató eredmény nem született. A veszélyes szakaszok továbbra is védett és fokozottan védett madarak ezreit pusztítják el minden évben.


Akadálymentes Égbolt megállapodás
2008. február 26-án a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az MME és a hazai villamos energia ellátás képviselői aláírták az Akadálymentes Égbolt megállapodást, a kis- és középfeszültségű vezetékek mentén elpusztuló madarak védelmére.

A megállapodás alapján az MME és a minisztérium átadták az áramszolgáltatók számára azoknak a vezetékszakaszoknak a pontos térképi lehatárolását, amelyek madárvédelmi szempontból veszélyesnek minősíthetők. Az áramszolgáltatók az ez alapján kidolgozott ütemterv alapján tudják tervezni, mely szakaszokon és milyen madárvédelmi megoldásokat kell alkalmazniuk, amennyiben átalakításokat végeznek az adott szakaszon. A megállapodás szerint 2020. januárig minden madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszt átalakítanak madárbaráttá.


Kiadvány a madarak és légvezetékek problémájáról
2010 júniusában jelent meg Madarak és légvezetékek kiadványunk (részletek >>), melyben az elektromos vezetékhálózat okozta ütközéses és áramütéses madárveszteségek nagyságrendjét és kezelésének lehetséges megoldásait elemezzük.

Az MME Madarak és légvezetékek című kiadványa
A kiadvány letölthető és elolvasható itt >>Mit tehet Ön, ha bekapcsolódik a felmérésbe?

  • 2011. október 20. – november 20. között járjon végig lakhelye közelében egy vagy több, tetszőlegesen kiválasztott középfeszültségű szabadvezeték szakaszt, és vegye számba az áramütés vagy vezetéknek ütközés következtében elpusztult madarakat. A felméréshez adatlapot, a kitöltéshez részletes útmutatót biztosítunk. Igény szerint térképet is tudunk küldeni a felmérendő területről.
  • Ha korábban valamelyik vezetékszakaszon már végzett felmérést, s most újra végigjárná azt, akkor ezt is megteheti. Ilyen esetben kérjük, hogy jelezze ezt az adatok megküldésekor.
  • Ha nincs ideje vagy lehetősége az oszlopok nyomvonalán végigmenni és megszámolni az elpusztult madarakat (pl. azért, mert a növényzet ezt éppen nem teszi lehetővé), de egy-egy szakasz mentén azonosítani tudja az oszlopok típusait, akkor azokat az adatokat is rögzítheti az adatlap 2. részén (lásd az útmutatóban), hiszen az oszloptípusok eloszlása, és azon belül is különösen a szigetelt oszlopok aránya, szintén hasznos információk számunkra.
  • Kérjük, ha módjában áll, akkor fotózza le a felmért oszlopokat és GPS-el mérje be a pontos helyüket is! Jövőre szeretnénk megújítani és egyszerűsíteni az adatlapokat és egy online elérhető adatbázisban fogadni a KFO adatokat. Ha az idei felmérésekről fotómelléklettel és a felmért oszlopok koordinátáival rendelkező adatokat is kapnánk, az jelentős segítséget nyújtana számunkra, a jövőben használatos adatlapok és az online adatbázis fejlesztéséhez.
  • Az adatlapokat 2011. november 30-ig várjuk a lent megadott címen, melyeket a beérkezés után azonnal feldolgozunk, és ismertetjük a felmérés eredményeit.
  • Kérünk mindenkit, aki részt tud venni a felmérésben, részvételi szándékát jelezze felénk, hogy a megfelelő útmutatást és az adatlapokat időben elküldhessük!
  • Természetesen a megadott időszakon kívüli felmérések eredményeit is várjuk, hiszen minden egyes ellenőrzött oszlop és feldolgozott adat segítheti munkánkat.


Felmérési időszak
2011. október 20 - november 20. között


Jelentkezés
Elektronikus jelentkezés és adatközlés esetén kérjük, hogy az „Elektromos felmérés” tárgymegjelölést használja, s mindenképpen jelezze, hogy mely település(ek) külterületén végezne felméréseket.


Jelentkezési és adatközlési cím

Görögh Zoltán MME Monitoring Központ
gorogh.zoltan@mme.hu
20/372-4280


Az adatlap és a felmérés módszereit részletező útmutató letölthető a Monitoring Központ honlapjáról (itt>>), ahol a felmérések korábbi eredményeiről is részletes információk találhatóak (itt >>).


Köszönjük az Ön részvételét is!


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!A felső kis képen áramütött egerészölyv látható
(Fotó: Pellinger Attila)