2004.12.06

IV. Tatai Vadlúd Sokadalom

2004. november 26-28-án került megrendezésre a negyedik Tatai Vadlúd Sokadalom. A madár- és természetvédelem nyílt napján 1000-1200 látogató vett részt, amely során madár- és természetvédelmi kiadványokat és berendezéseket vásárolhatott, optikai eszközöket tesztelhetett, madár festményeket tekinthetett-, illetve vásárolhatott meg. Szaktanácsadással fordulhatott madárbarát kert létesítése, illetve egyéb természetvédelmi kérdésekben önkénteseinkhez. Távcsöves madár megfigyelés mellett folyamatos madárgyűrűzési bemutató is volt a tóparton az egész nap folyamán. Folyamatosan kínáltunk meleg teát és forralt bort.A szakmai programok már pénteken este nyolc után elindultak. Horváth Zsolt MME igazgató megnyitója után Csonka Péter főszervező vette át a szót és tájékoztatta a verseny szabályairól és a Sokadalom filozófiájáról a jelenlévőket.

Az előadások sorát Imre Tamás természetfotós, a FotoArt magazin szerkesztője kezdte egy természetfotó montázzsal, utána Nagy Károly az MME Monitoring Központjának vezetője annak aktuális programjait mutatta be, majd Kókay Szabolcs madarász zárta be a napot egy indiai útibeszámolóval.

Reggel öt órától lehetett a negyedik tatai madarászversenyre regisztrálni ifjúsági és felnőtt kategóriában, amely reggel hattól este hatig zajlott Tata város térképen lehatárolt belterületi részén. Csak felnőtt kategóriában érkezett regisztráció!

A nap folyamán 28 csapat tudása és kitartása mérettetett meg. Ebben az évben nemzetközivé vált az esemény, mivel egy kanadai madarász mellett egy osztrák csapat is megjelent és nevezett. Az egész nap többnyire borult (néha azért hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap), kissé párás, de kellemes időjárásban telt. 96 faj előfordulását lehetett regisztrálni a 12 órás verseny során.

A verseny végeredménye:
I. helyezett: 77 fajjal Ecsedi Zoltán, Oláh János, Tar János
II. helyezett: 75 fajjal Horváth Gábor, Kóta András, Selmeczi Kovács Ádám
III. helyezett: 74 fajjal (4 hang) Cser Szilárd, Faragó Ádám, Gál Szabolcs
IV. helyezett: 74 fajjal (6 hang) Csonka Péter, Szimuly György, Zalai Tamás
V. helyezett: 72 fajjal Fodor András, Nagy Tamás, Szűcs Csilla
VI/A. helyezett (HOLTVERSENY): 67 fajjal (1 hang) Simay Gábor, Vasas András,
Tihanyi Gábor és VI./B Bajor Zoltán, Pintér Balázs, Verseczki Niki

A tavon 11 ezer lúd éjszakázott és előkerült a csapatban a nap legjobb faj is. Nagy Tamás talált 2 öreg kis liliket! Továbbá olyan érdekesebb fajok bukkantak fel, mint a lócsér, sárgacsőrű kenderike, csonttollú, sárszalonka, keresztcsőrű.

Szombaton este fél héttől a Vízimadár-védelmi Szakosztály rendkívüli taggyűlésével, majd fél kilenctől Hetényi Tamás polgármester úr részvételével az eredményhirdetéssel folytatódott a rendezvény. Az előadások sorát Pénzes László kezdte, aki a másnapi bősi túrára kívánt kedvet csinálni, míg dr. Hadarics Tibor a Nomenclator Bizottság munkáját ismertette, az estet ifj. Oláh János venezuelai útibeszámolójával zártuk.

A részletes beszámoló, fajlista, eredmények az MME Komárom-Esztergom megyei Csoportjának honlapján (www.mme-komarom.hu) elérhető keddtől!

Köszönettel tartozunk:
Szervezők:
Argai Sándor, Bagdi Antal, Ballabás Gábor, Bolla Adrienn, Csonka Péter, Fogarasi Péter, Kis Ferenc, Kozma László, Krúg Tibor és neje, Musicz László, Nagy Zoltán, Piroska néni, Pénzes László, Perger Bea, Riezing Norbert és Timi, Varga Tamás, Villám Zsuzsanna, Tóth Artúr és még megannyi személy, aki ha csak keveset is de hozzátett a rendezvény sikeréhez.

Előadók:
Hadarics Tibor, Kókay Szabolcs, Imre Tamás, Nagy Károly, Pénzes László, Oláh János

Kiállítók:
Kelemen Gábor, Kókay Szabolcs, Zsoldos Mártont

Támogatók:
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
FiwiHűt Kft.
Solum Rt.
Travertino Kft.
Tatai Mezőgazdasági Rt.
Tata Város Önkormányzata
Öreg-tó Klub Hotel