2024.04.29
Bükki Helyi Csoport

Szúnyoglexikon 1.

Kellemetlen, de igaz: Ismét itt a szúnyogszezon!  
Hazánkban 53 csípőszúnyogfaj fordul elő, melyből 50 őshonos, 3 pedig invazív fajként van jelen. 17 faj holarktikus, azaz Európa, Észak-Ázsia, Észak-Amerika mérsékelt övében egyaránt előfordul. A szúnyogok a legfontosabb betegségterjesztő vektorrovarok.

A kórokozók közvetítésével számos emberi és állati betegséget terjesztenek, a kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok, egysejtű állatok és férgek. Hazánkban mind a négy csoport képviselőjével találkozhatunk. Átvitelkor a szúnyog korábbi vérszívása közben megfertőződik a kórokozóval, amelyet egy másik vérszívás alkalmával továbbít. Tehát egyben felvevő és adó is, mint általában a betegségterjesztőrovarok.

A szúnyogok aktivitási ideje kevés opcionális ragadozóéval esik egybe, így lehetőségük sincs találkozni, valamint energiaigényük is alacsony, rendkívül mobilis rovarok, továbbá szaporodásdinamikájuk is a minél gyorsabb elterjedésre alkalmazkodott, ennek köszönhetik sikerüket. 

A szúnyogok elleni leghatékonyabb a mikrobiológiai lárvagyérítés, mely célzottan, szelektíven, csak a csípő- és púposszúnyog lárvákat pusztítja el kifejlődésük előtt, elhanyagolható környezeti ártalommal. 

A sikeres védekezés kulcs azonban a lakosság kezében van: a lehetséges szaporodóhelyek megszüntetésével elkerülhető a háztáji szúnyogártalom. 
(A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36. § szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kell. A jogszabály szerint magánterületen a tulajdonos, illetve a fenntartó kötelessége, közterületen pedig az önkormányzat felelőssége a kártevők elleni védekezés.)

Segítsük a kutatók munkáját! Jelentse a megfigyelt inváziós szúnyogfajokat a https://szunyogmonitor.hu/ oldalon! 
Ajánlott oldalak:
🦟NO MOSQUITO Kft.
🦟Lakossági biológiai védekezés – Culinex tabletta
🦟Szúnyogmonitor
🦟Szúnyoglárva program
🦟Biológiai szúnyogirtást
🦟Csíplek Alapítvány

A témához kapcsolodó korábbi cikkünk: https://mme.hu/a_szunyogirtas_termeszetvedelmi_kockazatai_es_biologiai_megoldasai