2009.11.14

Fülöp a fehér gólya már a negyedik telet készül itthon tölteni

Fülöp a spanyolországi Aragóniában kelt ki a tojásból 2003 nyarán. Az F1MM jelzésű, fehér színes gyűrűvel jelölt madár Magyarországra költözött és Bodrogkisfaludon kezdett költeni 2006-ban. Fülöpnek nem csak a származása, de vonulást felhagyó viselkedése is különleges, idén már a negyedik telet tölti itthon!


Fülöp nem egyhelyben üldögélve várja a tavaszt, rövidebb-hosszabb utakat tesz meg, időnként néhány hétre is eltűnik, de aztán ismét megjelenik Bodrogkisfalud vagy Bodrogkeresztúr valamelyik kéményén, ahol a fűtésből származó hő segít a fagyos napok átvészelésében. Az egyre híresebb gólyára büszke lakosok etetik is a madarat, halat helyeznek ki neki a pihenőhelye közelébe. Az élelmes gólya többnyire tőlünk függetlenül is boldogul, táplálékot keresgél a közeli Bodrogban és hullámterében, valamint a kommunális hulladéklerakóban. Minden, amit Fülöpről tudni lehet >>

 

Vonulás - klímaváltozás - áttelelés

Mérsékelt övi madaraink alapvetően az időszakos táplálékhiány elől vonulnak a kedvezőbb időjárású területekre. A hűvösödő, majd fagyos időjárás nem közvetlenül hat a madarakra, tehát nem azért vonulnak el, mert fáznak, hanem közvetve, a táplálék hozzáférhetőségének csökkenésével, amiben a hó mennyisége és időbeli eloszlása az egyik legkritikusabb kérdés. Ez az oka annak, hogy először a csak 10-15 C° feletti hőmérsékleten repülő rovarokra vadászó fajaink (sarlósfecske, gyurgyalag) indulnak  el.

A melegedő klíma egyik következménye, hogy átlagosan csökken a kemény fagyos és a hóval borított időszakok hossza és a hó mennyisége (vastagsága), ami csökkenti a potenciális táplálkozóhelyek fedettségét: a vizek nem vagy csak rövidebb ideig fagynak be, a talaj és a növényzet hosszabb idő intervallumban vagy folyamatosan hozzáférhető. Az így kedvezőbbé váló környezet a nem táplálék specialista madárfajok számára kihasználható lehetőséget jelent. 

A madarak nem egyformák, közöttük is vannak próbálkozó, felfedező hajlamú egyedek. Ezek a fajtársaik többségétől eltérően viselkednek, nem vonulnak el, helyben próbálják meg átvészelni a hideg hónapokat. Bár a kockázat óriási, hiszen egyes években a tél jóval keményebb a szokásosnál, és ilyenkor alig van esélyük a túlélésre ezeknek a "Marco Polo madaraknak", a sikeres áttelelés jelentős előnnyel jár, mivel a madár megspórolja a gyakran 10.000 km-t is meghaladó vonulás számtalan nehézségét. A klíma megváltozásával ezek a próbálkozó példányok egyre kisebb arányban pusztulnak el, így a helyben maradó viselkedés akár rövid idő alatt is dominánsabbá válhat.  

Az elmúlt néhány évben több fehér gólya is áttelelt hazánkban. Ezek a madarak a be nem fagyó folyó és állóvizekben, kommunális hulladék lerakókban keresgélnek, de kihasználják azt is, hogy az értük aggódó emberek a talajra szórt apróbb hallal, nyers marhahús darabokkal etetik is őket.

Áttelelő fehér gólyák (Fotó: Dr. Mezey Károly).
Telelő fehér gólyák Berkeszen, ...

Áttelelő fehér gólya (Fotó: Dr. Mezey Károly).
... a csirketelep mellett 2009. februárjában (Fotók: Dr. Mezey Károly).

 

A gólyák mellett áttelelő rovarevő énekesmadarakkal: csilpcsalpfüzikével, cigánycsukkal, házi rozsdafarkúval, poszátákkal is találkozhatunk a kertek bokrai között, különösen ott, ahol etetők segítik őket. Ezeknek a madaraknak rovarfogásra alkalmas csipesz-szerű csőrük van, amivel nem tudják feltörni a hagyományos téli madáreleségnek számító napraforgót. Számukra az apró magvak, a törött napraforgó szemekből kipergő bél, az alma, a faggyú, a háj, a cinkegolyó, a túró jelentenek segítséget.

Áttelelő barátposzáta alma etetőn (Fotó: Orbán Zoltán).
A téli madáretetés a vállalkozó szellemű, az elvonulás helyett az áttelelést választó
barátposzátákat
(a felső képen hím, az alsón tojó madár látható) ...
Áttelelő barátposzáta alma etetőn (Fotó: Orbán Zoltán).
 ... is segít a szűkös téli időszakban (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Figyelje Ön is az áttelelő gólyákat!

Kérjük, ha áttelelő fehér gólyát lát, és szeretne bekapcsolódni az MME fehérgólya-védelmi munkájába, akkor jelentse az adatokat az MME Monitoring Központjának:

telefon: 20/372-4280
e-mail: gorogh.zoltan@mme.hu


Ahhoz, hogy megfigyelését természetvédelmi célra használni tudjuk, a következő információkra van szükségünk:

  • a megfigyelés dátuma
  • megfigyelő neve, esetleg elérhetőségei
  • településhatár (amelyik településhez tartozik az adott terület),
  • a pontos hely megnevezése (dűlő, utca, koordináták vagy egyéb helyi név),
  • a madár viselkedésével és állapotával kapcsolatos információk rövid leírása (pl. szántóföldön keresgélt; egy villanyoszlopon üldögélt; láthatóan legyengült állapotban volt stb.)

 

A beérkezett adatok alapján, a korábbi évekhez hasonlóan, 2010. februárjában is elkészítünk egy összefoglalót telelő gólyáinkról, melyet közzéteszünk honlapunkon.

A megfigyelők és adatközlők közreműködését előre is köszönjük!     

 

Orbán Zoltán

 

 Az MME Fehérgólya-védelmi programját a Cora Íz és Hagyomány üzletága, ...

 

... valamint a KvVM Zöld forrás programja támogatja.

 

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.