2023.03.30
Dél-Balatoni Helyi Csoport

Élőhelykezelés Irmapusztán

A zalai csoport munkáját „megirigyelve” szintén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Irmapusztán (Balatonlelle) a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-hez tartozó halastórendszer  II. számú taván is megújult a küszvágó csér telep a Dél-Balatoni Helyi Csoport önkénteseinek köszönhetően.

 

Az apró sziget az ország egyik legjelentősebb küszvágó csér telepe, legjobb években az itt költő állomány a 120 párat is meghaladja. Szintén költ it dankasirály rendszeresen (60-80 pár) és a szerecsensirálynak is van fészkelési adata a szigetről. 

 

 

Már a telep kialakításában is több alkalommal segítkezett a csoport (partvédelem, sóderezés, rendszeres növényzet eltávolítás), ezért a feladat ismerős volt és a "kemény mag" hamar összegyűlt. Mivel a sziget mérete nem túl nagy 6 önkéntes segítségével (Ceglédi Ádám, Győrig Előd, Főnyedi Elemér, Mészáros András, Tóth Tamás), 2023. március 25-én hamar letakarítottuk a területet, és a Kis-Balatonon alkalmazott technológiával kialakítottunk egy nádpaplannal fedett részt.

 


Már csak azért is siettünk, mert a szigeten már volt egy aktív nyári lúd fészek is.

Érdekességként előkerült egy szlovén dankasirály színes gyűrű, mely adatát még várjuk.

Köszönjük a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.nek a munkálatokhoz szükséges csónak biztosítását.

A csérsziget élőhelykezelési munkálatait a  LIFE NGO4GD(HU/000037) "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat támogatta.

 

Life és Natura 2000 logó