2004.12.08

Csonttollú invázió!

Az elmúlt hetekben megindult a csonttollúak beáramlása Közép-Európába, így Magyarországra is egyre több példány érkezik ezekből az északi vendégekből. Az első megfigyelések november elején történtek a keleti országrészben, de december elején már az ország számos pontjáról jelezték a fajt.Valószínűleg komolyabb invázióra számíthatunk a korai érkezés miatt. Az előző beáramlás 2001-ben volt, de akkor nem érkeztek meg ilyen korán az első csapatok.A csonttollú Skandinávia legészakibb tájain, Oroszországban, illetve Ázsia északi részén és Észak-Amerikában elterjedt. Nagyobb számban csak ritkán jelenik meg nálunk, de minden évben akad pár megfigyelése.

Inváziós években szinte bárhol megfigyelhetjük, de legkönnyebben parkokban láthatjuk, ahol nagy mennyiségben talál magának megfelelő táplálékot. Elsősorban a madárberkenye, az ostorfa és a sárga fagyöngy termését kedveli.

Egy területen való tartózkodásuk időtartama a táplálékuk mennyiségének függvénye.

Ajánljuk mindenkinek, hogy figyeljen oda erre a fajra, mert lehet, hogy évekig megint nem fog a szemünk elé kerülni. [www.birding.hu]

További információ:
www.birding.hu