Akciós MME öko-túra - a sasok birodalma

Hazánk néhány területe rendkívül fontos a kóborló sasok életében. Az őszi-téli időszakban nemcsak a Kárpát-medencéből, de távolabbi vidékekről is érkeznek nagyragadozó madarak a táplálékban bővelkedő alföldi területekre, és ott hosszabb-rövidebb időt el is töltenek itt. Helyenként akár 15-20 vagy még több sas is együtt mozoghat, ami rendkívüli látvány. Ilyenkor gyakran nem magányosan vadásznak, hanem „kalákában” ejtenek el egy-egy prédát vagy keresik fel az elhullott állatok tetemeit. Túráinkon szemtanúi lehetünk csodálatos repülésüknek, a civakodó madarak akrobatikus légi harcának, és megfigyelhetjük a jóllakottan pihenő, tollászkodó madarak kisebb-nagyobb csoportjait is.

A túra során a madarak nyugalmának zavartalansága a legfontosabb szempont. Mivel a sasok, az ölyvek és a többi faj hozzászokott az agrárterületen mozgó és dolgozó mezőgazdasági munkagépekhez, valamint a területen zajló vadászatok jövés-menéséhez, a földutakon közlekedő egyel több terepjáró nem tűnik fel nekik, nem zavarja őket. A túrák ráadásul a madarak védelméhez is hozzájárulnak, hiszen a rendszeres terepbejárások lehetőséget adnak a beteg vagy sérült állatok felfedezéséhez, a szükséges védelmi intézkedések meghozatalához.

A nagy terület bejáró terepjárós túra során a sasfajok közül leggyakrabban réti- és parlagi sasokat láthatunk, de kis szerencsével egy-egy szirti vagy fekete sas is a szemünk elé kerülhet. A ritkább gatyás ölyv és kis sólyom mellett gyakorinak számít a szintén téli vendég kékes rétihéja - mely gyakran egész közel húz el az ember mellett -, valamint a nálunk állandó: karvaly, héja, egerészölyv és vörös vércse. A sasfigyelő program túzok élőhelyeket is érint, ahol akár nagyobb  táplálkozó vagy éppen tollászkodva pihenő csapatokkal is találkozhatunk. Így a túra lehetőséget biztosít a ragadozómadarak és a túzok mindennapjaiba való betekintésre. Szakavatott madarász túravezetőnk segítségével a résztvevők megismerkedhetnek a különböző fajok szokásaival, viselkedésével, a különböző korosztályok elkülönítésével, valamint a természetvédők fajvédelmi munkájával.

Kérjük, hogy az időjárásnak megfelelően  rétegesen és melegen öltözködjenek, és hozzanak magukkal elegendő folyadékot (lehetőleg meleg teát) és szendvicset. Kérjük, akinek van saját távcsöve, teleszkópja, az hozza magával, mert központilag csak egy-egy ilyen eszközt tudunk biztosítani.

 

Videó a sasfigyelő túra helyszínének életéről
(tovább az élménybeszámolóhoz >>)

 

Túrák indulnak időpont egyeztetéssel január, február, november, december hónapban. A túra jellege: terepjárós. Időtartama 5 óra. Létszám: 1 - 4 fő. Találkozás: Mezőtúr 10 óra. Részvételi díj: 32 000 Ft, de 1 fő MME tag esetén 27 000 Ft. Túravezető Fatér Imre.

Túráinkon való részvételével támogatja természetvédelmi tevékenységünket, hiszen a részvételi díjat veszélyeztetett fajok védelmére fordítjuk.

A részvételi díj tartalmazza: a túravezetést, a Toyota terepjáró költségeit és a belépőkártya árát a Körös-Maros Nemzeti Park védett részeire (maximum 4 fő részére).

Természetesen arra is van lehetőség, hogy valaki ennél nagyobb összeggel támogassa az MME ragadozómadár-védelmi tevékenységét! Ezt megteheti a helyszínen vagy egy későbbi átutalással az MME számlára.

 

Túrafoglalás és további információ
Fatér Imre MME öko-túra vezető és szervező
Mobil szám: +36-30/445-6856
E-mail cím: birding@mme.hu

 

 

1% az MME-ért!

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

 

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

     Egyéni és céges adományozás >>

 

Köszönjük!