2008.03.21
Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály

A Béka Éve

A budapesti Béka Éve kampány nyitó rendezvényét a Víz és a Meteorológia Világnapja alkalmából 2008. március 20-án tartottuk a Budapesi Állatkertben.

A Fővárosi Állat- és Növénykert is bekapcsolódott a kétéltűek megmentését célzó természetvédelmi kampányba, amelyet a világ vezető állatkertjei indítottak el. E jeles napon a látogatók egy több állomásból álló vetélkedőn mérhették össze tudásukat a kétéltűekkel kapcsolatban, új, színpompás trópusi békafajokkal gazdagítottuk a Vízparti Élet Házának kiállítását és az újonnan kialakított Békabarát kerttel szeretnénk ötleteket adni egy otthoni békabarát menedék kialakításához

A Béka Éve kampány budapesti eseményeit megnyitotta:

 • Dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója,
 • Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológus
  tanácsadója és
 • Dr. Puky Miklós, a Varangy Akciócsoport Egyesület elnöke.

Miért van szükség egy békákkal foglalkozó kampányra?

A kétéltűek - békák, gőték, szalamandrák és az ún. lábatlan kétéltűek - voltak az első szárazföldi gerinces állatok a Föld története során, túlélték az elmúlt 360 millió évet, jégkorszakokat, természeti katasztrófákat, a dinoszauruszokat! Ám a fennmaradásukat fenyegető veszélyek miatt a biológusok a szó szoros értelmében kétéltű krízisről beszélnek, amely olyan mértékű fajpusztuláshoz vezethet, amilyenre a dinoszauruszok kihalása óta nem volt példa a Föld történetében. A világ vezető természetvédelmi szervezetei, köztük az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA), valamint a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) életre hívták a "Kétéltű Bárka" (Amphibian Ark) elnevezésű programot, amelynek célja, hogy ellenőrzött állatkerti körülmények között szaporítsák a kihalás szélére került kétéltű fajokat, és ha a körülmények majd megfelelően alakulnak visszatelepítsék őket az élőhelyükre, így segítve elő hosszú távú túlélésüket.

Mi veszélyezteti a kétéltűek fennmaradását?

Sajnos túl sok környezeti tényező egyidejű kedvezőtlen változása sodorta a kipusztulás szélére ezt az állatcsoportot. Közrejátszott ebben az élőhelyek elvesztése, a környezetszennyezés, az intenzív vegyszerezés, vízbe mosódó mérgek hatása, az ózonréteg elvékonyodása miatt ciklikusan megnövekedett ibolyántúli sugárzás, az éghajlatváltozás és az állatok nagyarányú begyűjtése. De mintha mindez nem lenne elég veszélyforrás egy évtizede feltűnt egy rajzóspórás parazita gomba, Batrachochytrium dendrobatidis, amely megbetegedés a békák között járványszerűen terjed és ahol felüti a fejét, ott néhány hónap leforgása alatt elpusztíthatja a békák 80%-át.

Miért fontosak nekünk a kétéltűek?

Egyrészt fontos szerepet játszanak a táplálékláncban, hiszen rengeteg más állat táplálékául szolgálnak, ők maguk viszont elképesztő mennyiségű rovart fogyasztanak el, ami nem mellékes a növényvédelem szempontjából sem. Egyetlen varangy 90 nap alatt akár 10000 rovart is elfogyaszt! A trópusi területeken a szúnyogok irtásával korlátozzák pl. a malária terjedését is.

Másrészt szerepük a gyógyászatban is kiemelkedő. Bőrük számos olyankémiai anyagot választ ki, amely lehetséges gyógymódot nyújthat azembereket fenyegető betegségek ellen. Olyan betegségek gyógyításában, kezelésében is felhasználják ezeket az anyagokat, mint amilyen például az AIDS.

Végül rendkívül fontos indikátorfajok, azaz jóval érzékenyebbek a környezeti hatásokra, mint más élőlények, így elsőként jelzik a környezet állapotának romlását.

Miért pont a kétéltűek kerültek ilyen közel a kihaláshoz?

Életciklusuk részben a vízben, részben a szárazföldön zajlik. Ez pedig duplán sebezhetővé teszi őket, vízi vagy szárazföldi élőhelyeik romlása egyaránt kihat rájuk. Mivel bőrüket légzésre is használják az nagyon vékony, így a szennyező anyagok is nagyon könnyen átjutnak rajta. Az ózonréteg elvékonyodása miatt az ibolyántúli sugárzás fejlődési rendellenességeket és nagyarányú lárva, pete pusztulást eredményez. A kétéltűek nem maradnak meg olyan területeken sem, ahol a vizek elsavasodnak vagy nehézfémmel szennyeződnek. A fajok eltűnése ilyenkor nagyon fontos jelzés: azt jelenti, hogy káros folyamatok indultak be az adott területen és ez az emberi életminőségre is negatív hatással lesz!

Együttműködésben a békákért!

A Fővárosi Állat- és Növénykert a kétéltűek megmentését célzó természetvédelmi programban együttműködik terepen dolgozó szervezetekkel pl. a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Varangy Akciócsoport Egyesülettel. A két szervezet munkatársaival az élőhelyvédelmi munkában és a magyarországi békák chytridgombával való fertőzöttségének kutatásában dolgozunk együtt.

Az együttműködés elsődleges célja a szervezetek munkájának segítése: a magyarországi kétéltűek és élőhelyeik védelmének elősegítése és az ezzel összefüggő kutatási, ismeretterjesztési és környezeti nevelési feladatok elvégzése. A szervezetek eddig több, mint félmilliárd forint természetvédelmi értékű állat életét mentették meg és több százezer embert vontak be környezeti nevelési programjaikba.

Az esemény megszervezésében partnereink voltak:

 • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület,
 • Varangy Akciócsoport Egyesület,
 • Országos Meteorológiai Szolgálat,
 • Homoludens,
 • Állatkerti Alapítvány
 • Haribo

Mit tehet Ön a békákért?

 • Teremtsen kertjében békaélőhelyet! Egy naposabb helyen alakítson ki kis tavat, amelynek legyen széles, lapos parti sávja is. Ültesse körbe a tavacskát parti növényzettel.
 • Legyen a tóban úszóleveles vízi növény is pl. tündérrózsa, tavirózsa, amely napozóhelyként, rovarfogó helyként és búvóhelyként szolgál a béka számára.
 • A tó körül elhelyezett kiálló kövek, gyökerek, fatörzsek vagy megfelelően kialakított cserepek alatt lévő üregek remek szállás- és búvóhely teremtenek sok varangyfaj számára.
 • A békák tavában ne tartsunk halakat, mert azok megeszik a lerakott petéket.
 • Vegyen részt természetvédelmi csoportok környezetszépítő megmozdulásain, segítsen rendbe tenni a közeli élővizek környezetét, hogy a békáknak is tiszta otthonuk legyen.
 • Fogadjon örökbe egy békát: www.allatkertialapitvany.hu
 • Tájékozódjon a Béka Éve programjairól, híreiről bővebben honlapunkról: www.zoobudapest.com.
 • Látogasson ki a Fővárosi Állatkert Vízparti Élet Házába, ahol színpompás és különleges formájú kétéltűekben gyönyörködhet!

Kiállításba került új trópusi fajok:

 • Aga-varangy (Bufo marinus)
 • Narancssávos nyílméregbéka (Phyllobates vittatus)
 • Aranyos nyílméregbéka (Dendrobates auratus)
 • Azúrkék nyílméregbéka (Dendrobates azureus)
 • Borzasztó nyílméregbéka (Phyllobates terribilis)

A Vízparti Élet Házában korábbról látható kétéltűfajok:

 • Foltos szalamandra (Salamandra salamandra)
 • Bordás gőte (Pleurodeles Waltl)