2022.01.21

Telelő teknősök

Hüllőkkel télen viszonylag ritkán találkozunk a természetben, és így ebben a rovatban is. Most azonban egy kis bepillantást nyerhetünk a teknősök telelésébe. Lássuk, mi történik velük ilyenkor!

Magyarországon egyetlen őshonos teknősfaj, a mocsári teknős (Emys orbicularis) él, de meg kell küzdenie a globalizáció és a felelőtlen állattartás hatásaival: az utóbbi évtizedekben több idegenhonos teknősfaj jelent meg vizeinkben. Ezek hasonló életmódjuk miatt vetélytársat jelentenek a mocsári teknős számára. Bár korábban úgy tűnt, hogy nem tudnak áttelelni, szaporodni nálunk, de sajnos ez a feltételezés több faj esetében megdőlni látszik. A vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans) árusítását már évekkel ezelőtt betiltották, ám addigra a megunt házikedvencként elengedett, vagy kerti tavakból megszökött teknősök már elözönlötték vizes élőhelyeinket. Jelenleg a megoldást a problémára az idegenhonos teknősök befogása, és a természetes vizeinktől elkülönített tavakban történő elhelyezése jelenti.


Vörösfülű ékszerteknős télen, a Mátra Múzeum parkjának tavában
(Fotó: Dr. Babocsay Gergely)

A tél során a lecsökkenő hőmérséklettel a teknősök szívverése és egész szervezete is lelassul. A minimális anyag- és gázcseréjükhöz szükséges oxigénért nem kell a víz felszínére emelkedniük, azt a szájnyálkahártyán, kloakán és bőrön át biztosítják. Ennek a hibernációnak a hormonális háttere, és a víz alatti gázcserében szerepet játszó testtájak aránya a különböző fajoknál eltérő lehet, mindenesetre úgy tűnik, a vörösfülű ékszerteknős teljesen jól alkalmazkodik a jég alatti világhoz. A tél enyhülésével szervezete probléma nélkül újraindulhat.

 

 

Írta: Dr. Benedek Veronika