2019.04.16
Tápió-vidéki Helyi Csoport

Békamentő Gólyaváró családi nap

Március 23-án ismét részt vettünk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében megrendezett Békamentő gólyaváró családi napon.

 


A rendezvényen önálló standdal vettünk részt kiállítóként, ahol a közel 450 látogató informálódhatott a mesterséges odúk típusairól, kihelyezési praktikáiról, az itatók és etetők fontosságáról, annak üzemeltetési idejéről, gyakorlati madárvédelemről.

 

Következő generáció

 

Lehetőség volt a rendezvényen nyereményjátékban részt venni, ennek célja az volt, hogy a standdoknál valamilyen feladatot megoldva-nálunk ez az év madara kvíz helyes kitöltése- aláírást szerezzünk, majd az összes aláírást megszerezve részt vehettünk az értékes ajándékok kisorsolásában.

A rendezvény fő célja a békamentésen felül, hogy a látogatók megismerjék a helyi termelők termékeit a Tápió Natúrpark keretein belül, megismerkedhessenek a környéken tevékenykedő civil és hivatásos természetvédelmi szervezetekkel, a helyi önkéntes tűzoltókkal, hagyományőrző egyesülettel, kézműves csoportokkal, sajtkészítővel, méhésszel, lángosossal. 

A rendezvény központja

 A gyerekeknek kedvezve a rendezők szalmaugrálóvárat állítottak alagúttal, a Nemzeti Park mobil barlangját is nagy örömmel mászták végig a gyerekek, emmellett lovagolhattak, íjászkodhattak, simogathattak bárányt és megnézhették a rendkívül érdekes és kacagásban gazdag állatbemutatót. A rendezvényen végig látogatható volt a Jászberényi Állat- és Növénykert kiállítása, ahol a sok érdekes állat és koponya mellett egy hatalmas óriásteknőst is simogathattak az érdeklődők. 

A madárgyűrűzés mellett idén egy újítást is eszközöltünk, ahol helyi csoportunk és a Farmosi Madárvárta önkéntesei órás váltásokban járták végig a volt Nagy-nádast és megfigyelésüket egy társunk rögzítette a rendezvény közepén egy hirdetőtáblára, amelyen figyelemmel lehetett kísérni a területen tartózkodó madárfajokat.
A nap folyamán a számos érdekes program mellett lovaskocsis szállítással látogatható volt a farmosi vízparti élet háza, egy rövid és hosszú túrán is részt vehettek a vállalkozó szellemű emberek.

Öreg hím kékbegy


A programok vége felé a madárgyűrűzők egy kékbegy jelölésével színesítették a programot, majd a rendezvény afterprogramja alatt egy havasi pityer és egy csörgő réce is meglátogatta a madárvártát. Ezúton is szeretnénk gratulálni Király Krisztián gyűrűzőnek a ritka madarak megfogásáért

Sári Gergő

Fotók: Nádai Zsombor, Bíró László István, Szauer Zsolt

további képek: https://www.facebook.com/mmetapio/photos/pcb.1059405800910789/1059404954244207/?type=3&theater