2006.07.02
Ragadozómadár-védelmi Szakosztály

Támogassa Ön is a vörös vércsék védelmét!

A még ügyetlen, repülni tanuló vércsefiókákra - ahogy más ragadozómadarak fiókáira is - az elektromos áramütés jelenti a legnagyobb veszélyt. A balesetek megelőzéséhez Ön is hozzájárulhat azzal, ha jelképesen vásárol egy szigetelőpapucsot a vörös vércséknek.


Fotó: Morandini Pál

Az MME felmérései szerint évente több mint 45 000 védett, és fokozottan védett madár pusztul el a középfeszültségű vezetékek villanyoszlopain. Az egyesület munkatársai több tízezer villanyoszlopot szigeteltek már a nemzeti parkok és az áramszolgáltatók szakembereivel karöltve.


Fotó: Demeter Iván

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter is velünk szigetel.

Egy bejelentéssel is sokat segíthet. - Ha kiesett fiókát talál Budapesten, értesítsen bennünket!

Június vége, július eleje a fiókák kirepülésének ideje. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a fióka, az első, ügyetlen próbálkozásai során a földre esik, ott pedig kutyák, macskák áldozatává válik. Olyan is megesik, hogy a repülni még alig tudó madarat az emberek közelsége miatt a szülők nem merik tovább etetni, így az lassan éhen pusztul.

Ha kiesett fiókát talál, óvatosan fogja meg, és tegye fel egy magas helyre a fészek közelében, vagy hívja az MME munkatársát, Morandíni Pált, az alábbi telefonszámok egyikén:

Telefon: 06-1-375-7194
Mobil: 06-20-261- 9964


További információ:
Nevet kaptak a vércsefiókák | Vércsefiókák | Vércsenapló | Vércsekamera