2013.01.15
Gömör-Tornai Helyi Csoport

Sikeres évet zárt a Bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Tábor
Minden eddiginél sikeresebb évet zárt a szalonnai Bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Tábor. Az adatok feldolgozása után egyértelművé vált, hogy az őszi időszakban meggyűrűzött 8689 madárral a tábor eddigi működésének legeredményesebb szezonját zárta. A tavaszi CES időszakban meggyűrűzött 164 madárral együtt összesen 8853 madarat jelöltek meg 2012-ben a táborban.


Az előző évekhez hasonlóan most is vörösbegyből és baráposzátából fogtak a legtöbbet. Kiugróan magas volt viszont a korábbiakhoz képest a cinegefajok száma: széncinegéből egy átlagos év egyedszámának háromszorosát, kormosfejű, kék- és barátcinegéből több mint kétszeresét fogták be.
Első alkalommal sikerült a táborban nádirigót és csicsörkét gyűrűzni. Ezzel a táborban gyűrűzött fajok száma 104-re növekedett.
Az év legérdekesebb fogása egy vándorfüzike (Phylloscopus inornatus) volt, amely október 6-án, éppen az Európai Madármegfigyelő Napokon került a hálóba. Ennek az ázsiai madárfajnak ez volt a 2. szalonnai, és nagyjából a 20. hazai előfordulása.

214 olyan madarat fogtak vissza, amelyet a korábbi években Magyarországon gyűrűztek meg, köztük egy 8 éve gyűrűzött feketerigót és egy 7 éve gyűrűzött vörösbegyet. Külföldön gyűrűzött madár négy került meg a táborban: egy horvát és három szlovák gyűrűvel megjelölt. Utóbbiak közé tartozik az a kormosfejű cinege, amely az első külföldi gyűrűs egyede a fajnak a hazai adatbázisban. A táborban meggyűrűzött madarak közül az elmúlt évben 6 külföldi (olaszországi és szlovákiai) megkerüléséről érkezett visszajelzés.
A tábor munkája a kutatás mellett továbbra is környezeti nevelési célokat is szolgált. A Bódva-völgyi tanösvény bejárásával 29 csoport kereste fel a tábort, a környék oktatási intézményeiből összesen 775 fő, óvodás korosztálytól az egyetemistákig.Közelről megfigyelni a madarakat kicsik és nagyok számára
egyaránt nagy élményt jelentett
(Fotó: Farkas Emese)


Ezúton kívánunk köszönetet mondani azoknak, akik a táborvezetési feladatokat ez évben ellátták: Balázsi Péter, Farkas Roland, Gáti Eszter, Huber Attila, Kiss Ádám, dr. Juhász Lajos, Kerényi Zoltán, Kováts Dávid, L’ubos Korytar, Tóth László és Zimmermann Zita gyűrűzőknek! Köszönet illeti annak a 248 önkéntesnek a nélkülözhetetlen munkáját, akik nélkül a tábor működtetése elképzelhetetlen lett volna!

MME Gömör-Tornai Helyi Csoportja
A fenti kis képen a vándorfüzike látható (Fotó: Danku János)