2016.09.08

Segítsünk a sünöknek téli szállást találni I. – bejárat a komposztálóba

A lakott területen is gyakori keleti sünök közel fél évig tartó téli álomra húzódnak, amint a hőmérséklet tartósan 8 C° alá csökken. Ehhez meglepően egyszerűen biztosíthatunk számukra megfelelően védett helyet ...

 

A komposztálót így is használhatjuk

Pont ez a kialakítás akadályozza meg a téli menedéket kereső sünöket abban, hogy bevegyék magukat a vastag növényi hulladék alá.


Ennél a komposztálónál a deszkaelemek közötti rések nem elég nagyok ahhoz,
hogy a sünök be tudjanak mászni (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Ezen könnyen és gyorsan úgy segíthetünk, ha a talajszintnél bejáratot nyitunk a komposztáló falába, és ehhez még dekopírfűrészre sincs feltétlenül szükség (ha van, az persze még egyszerűbbé teszi a dolgot).


Első lépésben a megfelelő nagyságú bejárat helyét és a vágási vonalat kellene minél
szebben bejelölni. És itt máris jön az első probléma – a hogyan? 5 fotó, katt
a képre (Fotók: Orbán Zoltán).


Ezt követően jön a trükkös rész, a bejárat kivágása, ami dekopírfűrész hiányában
sokaknak akár kivitelezhetetlennek is tűnhet. Pedig ez egy
elektromos fúrógép
segítségével csaknem olyan gyorsan elvégezhető – 3 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).


Második lépésben egy hegyes végű és keskeny szablyafűrésszel vágjuk át a furatok
közötti falat – 4 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).A nyílás kész, ennek fala azonban szálkás, amit egy ráspoly (fareszelő) segítségével
gyorsan orvosolhatunk – 5 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).


 A telelőhelyet kereső sün dolgát megkönnyíthetjük, ha a komposztba lakókamrát

alakítunk ki – 4 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).


Ezt lazán töltsük fel száraz falevéllel vagy fűvel – 3 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

A bejáratot érdemes álcázni is, amihez legjobb zöld, leveles, lehetőleg tövises gallyakat (tűztövis, kökény stb.) használni. Ezeken a levelek száradást követően is hosszú ideig rajta maradnak, tartós fedést biztosítva.


A leszúrt ágacskák sora a környéken portyázó sünt a bejárathoz vezeti (ezt
természetesen hagyjuk szabadon), a kíváncsiskodó kutyákat, macskákat
viszont távol tartja – 6 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Telepíthető süntanya

Létezik egy olyan természetvédelmi eszköz, a süntanya (vagy süngarázs), ami kimondottan ezeknek az állatoknak nyújt nappali menedéket a nyári enyhe időben. A mi klímánkon, keményebb teleken ezek valószínűleg nem elég védettek, de ha száraz levelekből vastag szigetelőréteget halmozunk rá, valószínűleg telelőhelynek is alkalmasak lehetnek.  


A süntanya teteje leemelhető, így a lakókamra könnyen feltölthető száraz alommal
(Videó: Orbán Zoltán).

 

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, kérjük, ossza meg ismerősei, barátai körében is, hogy közösen minél több sünön segíthessünk!
Köszönjük!

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Ha részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a kertben végezhető
mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk figyelmébe a
Madárbarátok könyvét (bolt >>).

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2016-ban már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása mellett MME tagsággal és többféle támogatással is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

 

Orbán Zoltán