2023.05.08

Önkénteseket képeztünk

Május első hétvégéjén rendhagyó programot szerveztünk. Ezúttal nem madarász séta vagy élőhelyekezelés volt a program, hanem olyan érdeklődőknek tartottunk képzést, akik még nem, vagy csak alig ismerik az MME munkásságát. Önkéntes képzésünkön 20 résztvevő volt.

A képzés során tantermi és terepi programot is tartottunk, az Egyesület általános bemutatásán túl a résztvevők tanulhattak az önkéntesség jogi és szakmai hátteréről, az MME-ben zajló természetvédelmi, kommunikációs és adománygyűjtő programokról, a jelenleg is önkéntesek bevonásával végzett feladatokról és olyan szakmai programokról is, amelyek ugyan igényelnek egy kis előképzettséget, de némi gyakorlás után bárki tudja végezni.

 


 

A képzésnek a Csongrádi helyi csoportunk által működtetett, a Kiskunsági Nemzeti Park szívében elhelyezkedő Szalakóta Látogatóközpont adott otthont, így a terepi programokat is helyben meg tudtuk oldani.

 


Madármonitoring elméletben és gyakorlatban

Madarászás közben gyakoroltuk a távcsőhasználatot, tanultunk a látott fajokról, megismerkedtünk a MAP, MMM és Természetlesen programokkal, a mesterséges odúk és költőládák jelentőségével, a vasárnap hajnali madárgyűrűzési bemutatón a madárszedés, a gyűrűzés és a madárvonuláskutatás ismeretagyagot adtuk át.


Szerencsénk volt a gyűrűzési bemutatón, mert a hálónkba került egy kakukk is (Fotók: Tokody Béla)

Terveink szerint 2023 őszén is tartunk hasonló képzést Budapesti helyszínen.

 

Az önkéntesek képzését a  LIFE NGO4GD(HU/000037) "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat tette lehetővé.

 

Life és Natura 2000 logó