Németországban gyűrűzött békászó sas Magyarországon

Június közepén egy színesgyűrűvel jelölt békászó sast fényképeztek le Békés megyében, Bucsa közelében (megfigyelő: Kun Zoltán).

Ezt a madarat fiókaként gyűrűzték 2019-ben Mecklenburg-Elő-Pomerániában. Ez az első németországi jelölésű békászó sas itthon. Korábban elsősorban a szomszédos Szlovákiában jelölt példányok kerültek meg itthon (összesen 10 madár)


A megfigyelt békászó sas megkerülési térképre (Madárgyűrűzési Központ)

A Kárpát-medencén túlról egy 1932-ben, Lettországban fiókaként gyűrűzött békászó sasról tudunk, amit Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találtak meg ugyanabban az évben, ősszel. 

Magyarországon eddig mindössze 119 példányt jelöltek, a legtöbbet fiókakorban. Ezek közül 3 madár került meg külföldön, kettő Szlovákiában, egy 2009-ben jelölt példány tetemét pedig a kirepülést követő szeptemberben Törökországban találtak meg .

A békászó sas fokozottan védett ritka, de rendszeres fészkelő madarunk. Elsősorban északkelet Magyarország hegységeiben fészkel. Hosszú távú vonuló, a telet Afrikában tölti. 

Műholdas nyomkövetővel ellátott példányok vonulási útjait meg lehet tekinteni az MME honlapján: https://www.satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_233=233&check_192=192&check_234=234

További információ a békászó sasról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-aqupom