2013.10.30
Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály

Negyedmillió kétéltűt mentettek meg Farmos határában

Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai által koordinált kétéltűmentési akció során 2013-ban már csaknem 31 ezer védett kétéltű jutott át biztonságban a 311-es út mentén kihelyezett terelőkerítés segítségével, a Farmos melletti Nagy-nádas területére.

Az idei nagy számú békapopulációnak különösen örülnek a szervezők, ugyanis a tavalyi rendkívüli aszályos évben mindössze másfél ezer békát mentettek, de úgy tűnik az időjárás szeszélyeinek kivédésére a természet megfelelően felkészült.

További bizakodásra ad okot, hogy az Európai Unió által támogatott pályázat keretében elkészült, a Hajta-menti vizes élőhelyek természetvédelmi célú vízpótlását lehetővé tévő rendszer. Ennek segítségével száraz időben, a térség mocsaraiban visszatartható az ökológiailag szükséges vízmennyiség, amely nem csak a békák számára kedvező, de például a mezőgazdasági termelők aszálykárai is csökkenhetnek.
 

Barna ásóbékák (Fotó: Berki Gabriella)
Barna ásóbékák (Fotó: Berki Gabriella)

 

A közúti kétéltűmentési akció keretében már hetedik éve napról-napra pontosan rögzítjük, hogy pontosan hány béka és gőte kerül a vödrökbe. Ennek köszönhetően tudjuk, hogy 2013. március 13-án megmentettük a 250 ezredik állatot! Ezzel Farmos végérvényesen bekerült a legnagyobb hazai kétéltűmentő helyek sorába.

A békák vonulását a néhány napra visszatérő tél ugyan megszakította, de a hó elolvadását követően, várhatóan pár napon belül újra vonuló békák, és az őket megmenteni igyekvő emberek tűnhetnek fel az út mentén.

Zöld levelibékák (Fotó: Sváner János Zoltán)
Zöld levelibékák (Fotó: Sváner János Zoltán)

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park idén is lehetőséget kínál az érdeklődő családoknak, óvodáknak, iskoláknak, hogy a mentési akcióban tevékenyen részt vegyenek. Örömteli, hogy évről-évre növekszik a látogatók száma, az idei évben már 25 intézmény, és mindösszesen 850 fő látogató jelezte részvételi szándékát.

Csoportok részére még néhány nap rendelkezésre áll, ezekről az „ásóbéka blogon” (http://asobeka.blog.hu) lehet tájékozódni.

A mentés során megismerhető az idei év kétéltűje, a barna ásóbéka (ez a faj adja a megmentett egyedek 95%-át), de jó eséllyel találkozhatunk vöröshasú unkával, zöld levelibékával, dunai tarajosgőtével. A felsorolt fajokon kívül még 5 kétéltű és 5 hüllőfaj jelenlétét sikerült a területről kimutatni, de ha véletlenül épp nincs béka (száraz időben, vagy talajmenti fagyok esetén előfordul ilyen is) a vödörbe esett bogarak, pókok, ezerlábúak világa, akkor is rengeteg érdekes felfedeznivalóval kecsegtet.

 

Dunai tarajosgőte és ásóbéka (Fotó: Berki Garbiella)
Dunai tarajosgőte és vöröshasú unka (Fotó: Berki Garbiella)

 

Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén Farmoson kívül több helyszínen van lehetőség bekapcsolódni mentési akciókba. A Gerecsében a Nemzeti Park civil szervezetekkel közösen Tardos, Tarján, és Tata településeken, míg civil szervezetek önkéntesei Hont és Tinnye közelében mentik az autók kerekeitől a békákat.

A mentés során készült további képeket megtekinthetik a csoport Facebook oldalán (www.facebook.com/FarmosiBekamentok).

További információk az alábbi internetes oldalakon:

-   www.dinpi.hu/
-   http://asobeka.blog.hu

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!