2014.11.09

A nagyközönség számára is bemutatkozott Falco, az MME parlagisas-védelmi LIFE program keresőkutyája

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és partnerei 2012-2016 között valósítják meg „A parlagi sas védelme Magyarországon” című LIFE pályázatot.


A 75%-ban európai uniós támogatású, több mint 600 millió forint összköltségű projekt egyik fő célja kontinensünk egyik legjelentősebb ragadozómadár-mérgezési problémájának visszaszorítása.

A projekt egyik legkülönlegesebb, Közép-Európában egyedülálló résztvevője Falco, a keresőkutya, melynek feladata a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkek felkutatása, illetve a projektben partnerként együttműködő Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.

Falco – miután az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjában túlesett a négy hónapos speciális kiképzésén – már bő egy éve van szolgálatban, de az eredményesebb nyomozati munka érdekében mindeddig nem mutatkozott be a nagyközönség előtt, munkájáról csak szűkösen mért információkkal szolgált az MME és a Rendőrség.


Falco munkában (Fotó: Morvai Szilárd).

 

Ez a hallgatás tört meg a mai napon az MME fővárosi, Költő utcai központi irodájában, a Jókai-kertben tartott sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatón, hogy a média közvetítésével az ország lakossága is megismerhesse Falcot és az elmúlt egy évben elért eredményeit:

  • 11 megyében végzett több mint 160 terepi keresés és részvétel egy házkutatásban;
  • közel 1000 megtett km gyalogosan, terepen;
  • összességében 843 fellelt elpusztult állat és mérgezett csalétek, amelyek közül 61 egyértelműen bűncselekményhez kötődik, további 19 esetben pedig felmerült a bűncselekmény gyanúja;
  • a fellelt tetemek és nyomok 64 madár-, emlős- (pl. vidra, vadmacska) és hüllőfajhoz (mocsári teknős) tartoznak, amelyek közül 32 madár- és 11 emlősfaj volt mérgezés áldozata (részletes fajlista Excel táblázata mellékelve),
  • a fellelt tetemek között egyaránt megtalálható volt friss, régebbi, de akár a bűncselekmény bizonyítékainak eltűntetése miatt a föld alá elásott tetem is (így került elő például már az egyik első keresés alkalmával két mérgezett kerecsensólyom);
  • részt vett továbbá a tavaly novemberben, a Bükkben lelőtt farkas esetének felderítésében – sikeresen visszakereste a sérülten menekülő állat pihenőhelyeit, majd a meglövés helyét is.

 

Összességében kijelenthető, hogy Falco már eddigi munkájával és eredményeivel is érezhetően csökkentette a mérgezéses esetek számát, illetve hozzájárult több nyomozás sikeres elindításához és lezárásához is. Sikeres vádemelést követően jelenleg két ilyen ügyben is bírósági ítéletre várnak a vádlottak, amely ítéletek remélhetőleg majd elrettentő precedenst is teremtenek.

A sajtótájékoztatót Dr. Horváth Márton, a HELICON LIFE+ projekt ... (Fotó: Orbán Zoltán).
A sajtótájékoztató eseményei képekben. 10 fotó - katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Deák Gábor – Horváth Márton – Orbán Zoltán

 


Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az
Európai Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).
A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros
Nemzeti Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az
Országos Magyar Vadászkamara, a Fővárosi és a
Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.
www.parlagisas.hu