2014.05.05
Baranya Megyei Csoport

Sarlósfecske telepítés

A sarlósfecske hazánkban elsősorban a magas épületek (tornyok, panelházak stb.) réseiben fészkel. Baranyában a faj legerősebb állománya Pécsett él, de a kisebb városokban is (pl.Mohács, Siklós, Szigetvár) viszonylag szép számmal költ.

A panelházak felújítása során a fészkelésre alkalmas réseket betömik, ezért innen kiszorulnak a madarak. Így történt ez Szigetváron is, ahol a Szent István lakótelep négyemeletes épületeinek egy része már alkalmatlanná vált a sarlósfecskék megtelepedésére. A fészkelőhelyek hiánya viszont orvosolható, mert a fecskék elfoglalják a speciális kiképzésű mesterséges fészekodúkat is. Kérésünkre az egyik lakóközösség megengedte (sajnos a többi helyen csak elutasítással találkoztunk), hogy a panel tetejére odúkat helyezzünk ki. A hónap folyamán a kihelyezést el is végeztük. Összesen 10 db odú került a tetőre.
    Baranyában sarlósfecske telepítést eddig még nem végeztünk. Az ország más részein végzett telepítési kísérletek tapasztalatai viszont bizakodásra adnak okot. Reméljük, hogy a sarlósfecskék birtokba veszik az új fészkelőhelyeket, ami talán meggyőzi a ma még elutasító magatartást tanúsító többi lakóközösséget arról, hogy mindenki felelősséggel tartozik a lakókörnyezetében fészkelő madarak állományainak megőrzéséért is. Főleg, ha egyet len
forintjukba sem kerül!